Plante care te ajută să respiri mai bine. Acțiune benefică pentru plămâni

Plante care te ajută să respiri mai bine. Acțiune benefică pentru plămâni
Ceaiul de mentă are numeroase beneficii pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poluarea atmosferică, fumatul şi bolile respiratorii pot afecta sănătatea pulmonară. Unele remedii din plante sunt benefice pentru ameliorarea sănătăţii plămânilor. Printre plantele care au această proprietate se numără menta, cimbrul și eucaliptul. Iată cum prepari remediile potrivite, pentru a te bucura de plămâni sănătoși și puternici!

Nalba-mare este o plantă care are acțiune emolientă (de înmuiere a țesuturilor), expectorantă şi antiinflamatoare asupra aparatului respirator. De aceea, este recomandată în inflamațiile căilor respiratorii. Folosită de trei ori pe zi, ca infuzie sau ca macerat la rece, nalba-mare ameliorează mucoasele pulmonare iritate, scrie clicksanatate.ro.

În bronşită, remediile cu nalbă-mare au efect calmant și emolient, deoarece planta conţine mucilagii. Poţi folosi atât frunzele şi florile, cât şi rădăcinile plantei. Din cele dintâi prepari o infuzie. Ai nevoie de o linguriţă de flori şi frunze uscate, mărunţite, şi de 250 de mililitri de apă fiartă, în care le laşi la infuzat. Bea două căni de infuzie pe zi. Din rădăcini preparară un macerat la rece. Îţi ajunge o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Le laşi o oră la temperatura camerei, alături de un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Apoi, strecori, îndulceşti şi bei câte puţin, de-a lungul zilei. Leacul este indicat şi în laringită.

Menta

Graţie acţiunii antiinflamatoare şi antibacteriene, menta aduce beneficii în obstrucția căilor respiratorii. Potrivit unui studiu, uleiul esenţial de mentă poate fi util în caz de bronşită şi de tuse. Pentru că are efect antimicrobian, menta ameliorează infecţiile respiratorii. În răceală, gripă, sinuzită, bronşită, astm, tuse, se poate administra ulei esenţial de mentă. Adulţii pot lua de la trei la cinci picături de ulei esenţial de mentă cu miere, de trei ori pe zi.

Cimbrul

Plantă cu acţiune antibacteriană, cimbrul poate aduce alinare în caz de obstrucţie a căilor respiratorii. Cimbrul facilitează expectoraţia, susţine sănătatea tractului respirator superior şi are acţiune calmantă în iritaţiile gâtului sau ale faringelui. Se poate bea sub formă de infuzie, de două-trei ori pe zi, nu mai mult de trei luni.

Astmul, pneumonia şi infecţiile respiratorii care se repetă se pot trata cu ulei volatil, câte două-trei picături, diluate în 100 de mililitri apă caldă. Se lasă la infuzat timp de cinci minute. Remediul are efect antibiotic şi ajută la dilatarea bronhiilor, uşurând respiraţia.  

Eucaliptul

Această plantă este renumită pentru acţiunea benefică în problemele aparatului respirator. Eucaliptul ajută în caz de iritare a faringelui şi a gâtului şi în nas înfundat. Se pot bea trei căni pe zi de ceai din frunze de eucalipt.

Plămânărica

Remediu cu rol expectorant şi antiseptic la nivelul bronhiilor, plămânărica ajută la calmarea episoadelor de tuse, contribuie la reducerea răguşelii, prin fluidizarea secreţiilor bronşice şi favorizează expectoraţia. Se utilizează sub formă de infuzie, care se obţine din două linguriţe de frunze la 200 de mililitri de apă clocotită. Se beau două-trei căni pe zi.

Citit 2310 ori Ultima modificare Duminică, 08 Mai 2022 01:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.