A început vaccinarea cu a patra doză anti-COVID, doar în cabinetele medicilor de familie

A început vaccinarea cu a patra doză anti-COVID, doar în cabinetele medicilor de familie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Gălățenii cu vârsta peste 18 ani pot face, începând din 16 mai, cea de-a patra doză de vaccin împotriva COVID-19. Imunizarea se realizează la cerere, cu serul produs de Pfizer BioNTech, în aproximativ 50 de cabinete medicale de familie din județul Galați. Potrivit reglementărilor sanitare europene, vaccinarea cu a patra doză este recomandată în special persoanelor trecute de 60 de ani.

Pe 11 mai, centrele de vaccinare anti-COVID din județul Galați s-au închis. Este vorba despre unitățile din Cosmești, Corod, Cudalbi, Ivești, Tulucești, precum și despre cele care funcționau în Galați și în Tecuci. Decizia a venit după mai multe luni în care interesul gălățenilor pentru vaccinarea anti-COVID a scăzut constant. Singurul centru care mai funcționează încă este cel din Ambulatoriul Spitalului de Copii Galați (str. Gheorghe Asachi nr. 2), unde se administrează vaccin Pfizer pediatric.

Persoanele adulte care vor să se imunizare împotriva COVID-19, indiferent de numărul dozei, se pot însă vaccina în cabinetele medicilor de familie care s-au înscris în această campanie. Este vorba despre 54 de medici de familie din județul Galați, dintr-un total de peste 200. Cei mai mulți medici sunt din municipiul Galați, însă vaccinarea se poate face și în localitățile: Tulucești, Băleni, Șendreni, Vlădești, Suceveni, Drăgănești, Gohor, Cuca, Măstăcani, Vârlezi, Hanu Conachi, Oancea, Berești, Munteni, Toflea, satele Drăgușeni și Adam din comuna Drăgușeni, Băneasa, Vânători, Independența, Rădești, Nicorești, Corni, Șerbeștii Vechi, satele Viile și Fârțănești din comuna Fârțănești, Vânători, Berești-Meria, Valea Mărului și Târgu Bujor.

Tecuciul, absent de pe harta vaccinării

De remarcat faptul că în municipiul Tecuci niciun cabinet medical de familie nu este înscris în campanie, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați. Lista completă a medicilor care vaccinează anti-COVID poate fi consultată pe site-ul DSP Galați, dsp-galati.ro, la rubrica "Vaccinarea anti COVID-19".

Administrarea dozei a patra de vaccin Pfizer este posibilă doar pentru persoanele care au făcut primele trei doze cu un vaccin de tip ARN mesager (Pfizer sau Moderna), potrivit Ministerului Sănătății. Vaccinarea cu doza a patra se poate efectua la minimum patru luni după cea de-a treia doză, recomandarea fiind în special pentru persoanele trecute de 60 de ani, în cazul cărora boala poate căpăta mai frecvent forme severe.

Gălățenii care vor să se vaccineze cu cea de-a patra doză, dar nu au toate cele trei doze precedente efectuate tot cu ser ARN mesager, o pot face, totuși, cu o singură excepție. Astfel, spre exemplu, dacă ați făcut două doze cu AstraZeneca, iar cea de-a treia doză cu un vaccin ARN mesager, vă puteți vaccina acum fără probleme cu Pfizer. Totuși, ministerul nu recomandă încă vaccinarea cu doza a patra pentru persoanele care s-au vaccinat cu ser Johnson&Johnson.

Citit 2376 ori Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 14:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.