Pericol pentru sănătate! Medicamente care nu se asociază cu remediile naturiste

Pericol pentru sănătate! Medicamente care nu se asociază cu remediile naturiste
Sunătoarea nu trebuie combinată cu medicamente antidepresive
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Tratamentele prescrise de medic sunt de bază în tratarea diferitelor afecțiuni, însă, nu de puține ori, tindem să le "completăm" cu remedii naturiste, crezând că astfel vom ajuta organismul să se vindece mai repede. Este bine să ştii că, în astfel de situații, pot să apară interacţiuni nedorite, scrie clicksanatate.ro.

Atenție la echinacea!

Această plantă este recunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra sistemului imunitar și pentru faptul că previne şi tratează infecțiile. Totuși, remediile cu echinacea pot interfera cu unele medicamente, motiv pentru care este recomandată consultarea medicului specialist înainte de a începe tratamentele naturiste care o conţin. Printre aceste medicamente se regăsesc: prednisonul, lovastatina, ciclosporinia, diltiazemul, estrogenii orali și altele. De altfel, remediile pe bază de echinacea sunt contraindicate persoanelor care suferă de boli autoimune, celor care iau medicamente imunosupresoare, precum și celor care suferă de leucemie.

Combinaţii care cresc riscul de sângerare

Remediile pe bază de usturoi sunt recunoscute pentru menținerea în limite normale a tensiunii arteriale, pentru calităţile antiinfecţioase şi pentru scăderea colesterolului. Dar, în ciuda beneficiilor multiple ale usturoiului, acesta nu se administrează în combinație cu aspirina, warfarina și clopidogrelul, fiindcă poate crește riscul de sângerare sau de hemoragii. În aceeași situație ca usturoiul se află și tratamentele naturiste pe bază de luminița-nopții (Evening Primrose) și gingko biloba, fiindcă și acestea, în combinație cu aceleași medicamente menționate anterior, pot crește riscul de sângerare.

Când poate scădea eficienţa medicamentelor

Completarea tratamentului prescris cu remedii pe bază de plante provine din dorința de a spori eficiența terapiilor alopate (medicamentoase - n.r.), dar, în unele cazuri, se produce exact efectul invers și, anume, scăderea eficienței tratamentului medical. Coenzima Q10 este cunoscută pentru beneficiile asupra aparatului cardiovascular însă, în combinație cu warfarina, poate scădea eficiența medicamentului. De asemenea, ginsengul, care are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticonvulsive, nu trebuie combinat cu warfarina, fiindcă reduce efectele acesteia.

Sunătoarea şi păducelul interferează cu multe tratamente

Consumată cel mai adesea sub formă de ceai, sunătoarea are efecte benefice asupra stării de spirit, alungând stările de tristețe și melancolie. Dar această plantă nu trebuie combinată cu medicamente antidepresive, întrucât poate cauza efecte precum durerile musculare. De asemenea, remediile pe bază de sunătoare nu trebuie luate în paralel cu medicamente ca warfarina, digoxina, altoprev și flolipid. Păducelul este recunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra inimii, proprietățile diuretice, hipotensive. Totuși, pentru a te bucura de efectele sale benefice, nu trebuie să-l combini cu aceste medicamente: atenolol, nadolol, inderal, innopran, digoxină.

"În general, remediile naturiste nu au nevoie de recomandare medicală, însă sunt anumite situații în care medicul decide, în funcție de contextul clinic, necesitatea și modalitatea de administrare. Avem exemplul concret în cazul tratamentelor homeopate, unde medicul ne indică diluția corectă de administrare. Chiar dacă se găsesc la liber în farmacii sau în alte magazine dedicate, suplimentele naturiste conțin principii active care trebuie gestionate corespunzător, iar acest lucru depinde de contextul clinic al pacientului și se stabilește în urma unei examinări medicale. Principiile active ale unui supliment naturist pot avea diferite efecte asupra pacientului, putând provoca un dezechilibru în organism. Printre cele mai folosite suplimente naturiste se regăsesc cele diuretice, antiparazitare, expectorante și antidiabetice", a explicat Cosmina Bengescu, farmacist doctorand, citată de clicksanatate.ro.

Risc sporit de toxicitate

Specialista adaugă faptul că "tratamentele naturiste pot fi complementarea unui tratament ce conține medicamente de sinteză, însă, pentru a le asocia, trebuie cunoscute foarte bine proprietățile farmacologice ale ambelor tratamente, deoarece pot interacționa între ele. Unele interacțiuni pot fi periculoase, dacă nu se cunosc efectele asocierii, putând crește toxicitatea unuia dintre ele. Există și situații în care unele asocieri sunt total interzise. Avem un exemplu cum sunătoarea poate interacționa negativ cu statinele, medicamente care sunt indicate pentru persoanele cu hipercolesterolemie, reducând eficacitatea acestora din urmă. Tot sunătoarea se va evita împreună cu medicamente antidepresive și antiparkinsoniene, inhibitoare de monominoxidază. Un alt exemplu la îndemână este ceaiul de păducel, cu proprietăți cardiotonice, care în asociere cu hipotensive necesită o atenție sporită. De asemenea, suplimentele care au extract de grepfrut trebuie atent gestionate, în asociere cu anumite medicamente, deoarece principiile active din acest fruct interferează cu o anumită enzimă din intestin, responsabilă cu absorbția și descompunerea unor anumite medicamente. În momentul în care această enzimă nu acționează corect, medicamentele pot sta mult timp în organism, ducând la efecte secundare. Din categoria medicamentelor ce nu se asociază cu suplimente naturiste de acest tip, enumerăm: antibioticele, anticoncepționalele, medicamentele betablocante".

Citit 4288 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Iunie 2022 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.