Primul caz de West-Nile confirmat în județul Galați

Primul caz de West-Nile confirmat în județul Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O femeie în vârstă de 52 de ani este primul pacient din județul Galați diagnosticat cu infecție West-Nile, în acest an. În România, până acum, au fost confirmate șapte astfel de cazuri. Virusul West-Nile este transmis prin înțepătură de țânțar și poate cauza forme grave de boală, unele putând duce chiar la decesul pacientului. Pentru că încă nu există vaccin împotriva acestei boli, prevenția rămâne singura modalitate de protecție.

Starea de sănătate a gălățencei confirmate cu infecție cu virusul West Nile este acum una bună. ”Pacienta a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase Galați, unde a primit tratamentul corespunzător. În prezent, ea nu se mai află internată în spital”, a precizat Ani Nistor, din partea Direcției de Sănătate Publică Galați.

Infecția cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările bolii pot diferi de la un pacient la altul. Unele persoane pot avea doar simptome ușoare, cum ar fi febră moderată, durere de cap, greață, vărsături și, uneori, inflamarea ganglionilor limfatici, dar și o erupție pe piele, în zona pieptului și a abdomenului.

”Persoanele infectate și al căror sistem imunitar este scăzut pot dezvolta forma severă a bolii, cu manifestări ce includ febră ridicată (39-40 de grade Celsius), cefalee puternică, redoarea cefei, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie și comă”, se arată într-un material al Compartimentului Promovarea Sănătății din cadrul DSP Galați.

Recomandări

Evitați înțepăturile de țânțari, prin montarea unor plase de protecție la uși și la ferestre. ”Distrugeți țânțarii cu pliciul sau cu spray-uri. Evitaţi ieşirile în aer liber, între asfinţit şi zorii zilei, când ţânţarii sunt mai activi. Aplicați pe pielea expusă o substanță repelentă (care îndepărtează ţânţarii – n.r.), atunci când staţi afară în perioadele de zbor ale ţânţarilor. Purtaţi haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi, în timpul plimbărilor sau al altor activităţi în aer liber, seara sau noaptea. Curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii, prin golirea sau schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor. Schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă acestea. Evacuaţi apa din subsoluri şi reparaţi instalaţiile de apă şi canalizare din apropierea locuinţelor”, se mai precizează în materialul citat.

Citit 3371 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 12:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.