În Galați, mai puţin de 1% din pastilele cu iod au fost ridicate din farmacii

În Galați, mai puţin de 1% din pastilele cu iod au fost ridicate din farmacii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Interesul gălățenilor pentru una dintre cele mai mediatizate campanii recent desfășurate de Ministerul Sănătății este aproape inexistent. Din cele peste 850.000 de pastile cu iodură de potasiu distribuite în farmaciile din județul Galați, mai puțin de un procent au fost ridicate până acum. Tabletele cu iod trebuie administrate preventiv doar în cazul extrem de puțin probabil al unui incident nuclear.

În luna martie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a primit de la Ministerul Sănătății (MS) 857.000 de comprimate cu iodură de potasiu. Aproape imediat după invazia Rusiei în Ucraina, au început să apară temeri cu privire la un posibil incident nuclear de proporții într-una din centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile sanitare din România au luat decizia de a produce de urgență milioane de pastile cu iodură de potasiu. Tabletele au fost apoi trimise în țară, dar operațiunea s-a blocat brusc. Medicii de familie au refuzat să distribuie aceste pastile, spunând că o astfel de sarcină le-ar bloca activitatea de zi cu zi din cabinete. S-a ajuns astfel la un compromis, și anume ca medicamentul să fie predat unor farmacii, de unde persoanele din grupa-țintă să meargă să le ridice, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

În două luni, însă, din cele peste 850.000 de pastile disponibile, au fost ridicate doar 6.090, după cum arată datele obținute de la DSP Galați. "A fost ridicate doar zece pastile în luna iulie și 6.080 în august. În total, 3.568 de gălățeni au primit prescripție de la medicul de familie pentru ridicarea din farmacii a tabletelor cu iodură de potasiu", ne-a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoare de cuvânt a DSP Galați.

Iodura de potasiu este un medicament care poate fi utilizat ca metodă de protecţie în situaţii de urgenţă nucleară care implică emisie de iod radioactiv. Ea funcţionează numai pentru a preveni absorbţia iodului radioactiv în glanda tiroidă și nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani.

Astfel, comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Din acest motiv, populaţia este sfătuită să ridice pastilele din farmacii şi să nu le folosească înainte de recomandarea autorităţilor sanitare.

30 de milioane de pastile cu iodură de potasiu a cumpărat, în această primăvară, Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele cu iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Doze recomandate

Ghidul de informare publicat de MS prevede că iodura de potasiu de 65 de miligrame se administrează exclusiv la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de incident nuclear. Autorităţile îi vor informa pe cetăţeni prin intermediul radioului, televiziunii, presei şi prin intermediul sirenelor de protecţie civilă. Comprimatele cu iod au administrare orală şi pot fi mestecate sau înghiţite. Pentru copiii sub șase ani, pastila poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari, doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită şi amestecată cu lichidele menţionate.

Doza recomandată pentru adulţi şi pentru copii cu vârste peste 12 ani este de două comprimate - echivalentul a 100 de miligrame de iod, în timp ce pentru copiii între 3 şi 12 ani, doza indicată este de un comprimat - echivalentul a 50 de miligrame de iod. Recomandarea pentru copiii cu vârste între o lună şi trei ani este de o jumătate de comprimat - echivalentul a 25 de miligrame de iod, iar la nou-născuţi, un sfert de comprimat - echivalentul a 12,5 miligrame de iod.

Citit 2196 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2022 12:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.