Telefonul Ambulanței, înroșit de bolnavi. Peste 4.100 de gălățeni cu viroză, pneumonie sau gripă

Telefonul Ambulanței, înroșit de bolnavi. Peste 4.100 de gălățeni cu viroză, pneumonie sau gripă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Numărul extrem de mare de gălățeni care suferă de infecții respiratorii, de la simple viroze la gripă și COVID-19, se răsfrânge asupra adresabilității la serviciile Ambulanței și ale camerelor de gardă de la spitale. Un sfert din apelurile primite în 24 de ore la 112 sunt de la oameni răciți, majoritatea cerând să fie duși la spital. Reprezentanții celei mai mari unități medicale din județ spun, însă, că doar cei în stare gravă sunt testați, mersul la spital nefiind astfel o soluție pentru cei care au simptome ușoare.

Doctorul Mihai Polinschi, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Galați, susține că 25 la sută din numărul apelurilor telefonice pe care le primesc zilnic vin din partea persoanelor care acuză simptome specifice de gripă și viroze respiratorii. Deși cadrele medicale de la Ambulanță sunt pregătite să intervină pentru ameliorarea stării de sănătate a pacienților la care sunt chemați, bolnavii refuză tratamentul la domiciliu și solicită transportul spre o unitate spitalicească pentru investigații suplimentare și tratament. Asta mai ales în condițiile în care, momentan, Ambulanța care ajunge la un pacient suferind nu poate oferi servicii de testare rapidă pentru diagnosticarea gripei.

"În acest context, cadrele medicale se văd nevoite să transporte pacientul la spital și pot interveni doar pentru a trata simptomatologia de moment. Ieri (16 ianuarie - n.r), la Serviciul Județean de Ambulanță Galați s-au înregistrat în total 220 de solicitări. Dintre acestea, 25 la sută veneau din partea pacienților care acuzau simptomatologie specifică virozei respiratorii și gripei. În cele mai multe cazuri, ni se solicită transportul pacienților la spital", ne-a declarat medicul Mihai Polinschi, director medical la Serviciul Județean de Ambulanță Galați.

Când se impune testarea gripală la spital

Odată ajunși la Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei", oamenii constată că la unitatea medicală lucrurile respectă un protocol bine stabilit. Pentru a ne lămuri cine beneficiază de testare antigripală și cine nu, am solicitat lămuriri de la managerul unității medicale. "La nivelul unității noastre se aplică prevederile metodologiei de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a infecțiilor respiratorii acute compatibile cu gripa de tip I și II pentru sezonul 2022-2023. Pentru gripă sunt testați pacienții care se încadrează în definiția de caz, criteriile clinice fiind următoarele: febră cel puțin 38 de grade, tuse, debut în perioada de zece zile anterioare și absența altui diagnostic clinic și/sau radiologic", ne-a explicat ec. Alina Dobrea, manager al Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați.

La Galați, situația este critică

În continuare, la Galați foarte multe persoane au nevoie de îngrijiri medicale, acasă sau în unități spitalicești de profil, pe fondul diagnosticării cu una sau mai multe forme de viroză respiratorie. Direcția de Sănătate Publică Galați a raportat, pentru săptămâna 9 -15 ianuarie, un total de 3.623 de viroze respiratorii, cu 73 de pacienți internați. Cel mai afectat segment de vârstă a fost cuprins între 4-14 ani, unde 1.169 de copii și tineri au fost luați în evidențe medicale cu viroze respiratorii. Conform DSP Galați, în intervalul de timp raportat s-au înregistrat 324 de pneumonii, cu o sută de internări, iar printre bolnavi s-au aflat 74 de persoane cu vârsta între 15-49 de ani. "Pentru perioada amintită, la nivelul DSP Galați s-au înregistrat 222 de cazuri confirmate de gripă, 35 de internări, iar 60 de persoane bolnave s-au situat în segmentul de vârstă 15-49 ani. Tot pentru aceeași perioadă, 38 de persoane au fost confirmate cu COVID-19", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Galați.

Toți cei care doresc să se testeze pentru gripă o pot face, la Galați, fie în cabinetele unor medici de familie, fie la Spitalul de Pediatrie Galați, în sistem privat.

 

Citit 2468 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 10:31

2 comentarii

  • postat de Mario
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 11:04
    89.137.136.***
    Școlile,grădinițele sau căminele, sunt cele mai mari focare de infecție...toată lumea știe, că acolo te îmbolnăvești cel mai ușor...mai ales...în perioada asta...părinți nu au cu cine să și lase copii...și I trimit așa la școală...Dumnezeu cu mila...problema este că un copil gripat sau racit...poate
    0
    0
  • postat de Richard Morisson
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 00:52
    109.166.129.***
    Hai cu inducerea spaimei și terorii.
    Hai cu psihoza.
    Așa și? Vedeți că în 1997 a fost și mai grav, cu 40.000 de decese din cauza gripei. Și nu s-a scandalizat nimeni atunci.
    Acum câți bani primiți să terorizați oamenii? Voi nu realizați că mai nimeni nu dă doi bani pe voi și pe manipulările voast
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.