Planta bună în răceli şi în problemele digestive

Planta bună în răceli şi în problemele digestive
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cunoscută și sub denumirea de gențiană, ghințura este o plantă care crește la poalele munților sau în zonele de șes, fiind recomandată ca stimulent gastric și pentru întărirea sistemului imunitar. În popor, ghințura mai este cunoscută și sub denumirile de lumânărică albastră, doi frați sau tăietură. Se spune că regele iliric Gentius a folosit pentru prima oară această plantă, utilizând-o ca tonic pentru organism și pentru combaterea febrei. 

Decoctul de ghințură este un remediu excelent în caz de gripă și răceală. Această plantă poate ameliora senzația de nas înfundat și îți este utilă când te confrunți cu febră, oboseală, durere în gât sau de cap. Pentru a profita de beneficiile plantei, pune la fiert 500 de mililitri de apă rece, apoi adaugă în vas o linguriță de rădăcină de ghințură uscată. Lasă la fiert aproximativ 20 de minute, strecoară și bea lichidul de două-trei ori pe zi, în funcție de nevoie. Dacă ți se pare gustul amar, când s-a răcit, îl poți îndulci cu o linguriță de miere.

Indicată în tulburări digestive

Rădăcina de ghințură este folosită ca stimulent gastric, deoarece poate ajuta și în tratamentul durerilor de stomac, în caz de greață, balonare, flatulență, vărsături, constipație și în cazul senzației de preaplin de după masă. În aceste situații, se recomandă tinctura. Pune 100 de grame de rădăcină mărunțită în 500 de mililitrii de alcool de 70 de grade, amestecă și lasă amestecul o săptămână, la macerat, într-un loc ferit de lumină. După acest timp, strecoară și toarnă tinctura într-o sticlă de culoare închisă. Se consumă 10-15 picături, dizolvate în 100 de mililitri de apă sau de ceai, înainte de mesele principale.

Citit 1987 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2023 07:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.