Scorușul negru, beneficii pentru sănătate

Scorușul negru, beneficii pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aronia melanocarpa este o cultură de fructe de pădure cu denumirea populară scoruş negru şi cu beneficii multiple pentru sănătate.

Cu toate acestea, înainte de a consuma acest fruct valoros, trebuie să ne asigurăm că nu avem intoleranţă, recomandă specialiștii.

Fructele de aronia au proprietăţi hipotensive, hemostatice, antiinflamatoare şi antispastice. De asemenea, influenţează procesul hematopoietic şi întăresc pereţii capilarelor, reducându-le fragilitatea şi permeabilitatea. Iodul conţinut de aceste fructe ajută la prevenirea bolilor tiroidiene.

Siropul de aronia favorizează fortificarea şi purificarea organismului. În medicina populară, aronia este folosită pentru combaterea hipertensiunii arteriale, aterosclerozei (şi prevenirea acesteia), tulburărilor de coagulare a sângelui şi tendinţei de sângerare. Fructele uscate sunt utilizate ca ingredient medicinal în decocturi, ceaiuri şi tincturi.

Fructele de aronia arată ca nişte boabe mai mici de struguri, de culoare neagră, cresc în nişte arbuşti şi sunt considerate fructe, minune datorită efectelor curative. Multe dintre beneficiile aronia în sănătate sunt legate de conţinutul ridicat de substanţe nutritive numite polifenoli. O prezentare din 2015 privind tehnologia alimentară şi biotehnologia a arătat că, în urma unor cercetări anterioare, s-a constatat că aronia are cel mai mare conţinut de polifenol din 143 de plante.

Aronia este extrem de bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Pomuşoarele de culoare neagră conţin vitaminele A, B2, B6, B9, C, plus vitamina E şi Q (care este foarte rară şi ajută la distrugerea celulelor bolnave, în cazul cancerului, a bolii Parkinson şi astmului). Orice tip de aronia conţine antioxidanţi necesari pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, aronia conţine mai multe minerale, cum ar fi fierul, manganul, iodul şi fosforul.

Citit 2350 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Mai 2023 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.