CJAS-urile vor sista plățile către spitale și furnizorii de servicii

CJAS-urile vor sista plățile către spitale și furnizorii de servicii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, vor sista, din 12 noiembrie, plăţile către spitale şi furnizorii de servicii, au informat, joi, reprezentanţii Blocului Național Sindical (BNS).

De altfel, angajaţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate au protestat, joi, alături de colegii lor din Casa Naţională de Sănătate, în faţa sediului CNAS. Prezent la protest, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor fi întârzieri foarte mari la plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa de Asigurări, potrivit Agerpres.

"Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat. În câteva zile, angajaţii din toate spitalele din România se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile, pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. Gândiţi-vă că au nişte salarii din 2018, nu a mai crescut cu un leu leafa, muncesc de le sar ochii din cap. 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000 şi nimeni nu vrea să rezolve această problemă, care nu înseamnă un efort care să dea România peste cap, în niciun caz. Banii sunt în bugetul Casei, nu au nevoie de suplimente. O să rămânem aici. Oamenii continuă protestul în toată ţara, până când se găseşte o soluţie", a declarat Costin.

Acesta a precizat că proiectul de lege prin care ar urma să se majoreze salariile angajaţilor Casei se află la Camera Deputaţilor, "a trecut prin toate comisiile, a luat toate avizele, are nevoie doar să fie pus pe ordinea de zi şi votat un minut colo, un minut colo".

Liderul BNS a adăugat că proiectul de lege prevede majorări salariale pentru toţi angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate, însă acestea sunt diferenţiate. "Au mai rămas 2.500 de angajaţi din 4.000. Creşterile salariale sunt diferenţiate, în sensul în care unii pot avea creşteri salariale de 20%, alţii pot avea creşteri de 30%. Este un mecanism care trebuie raportat la politica de salarizare de la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Există creşteri diferenţiate per individ. Nu este o chestie generală pentru toată lumea", a explicat el.

Citit 772 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2023 01:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.