Copiii au risc crescut de transmitere a infecțiilor respiratorii

Copiii au risc crescut de transmitere a infecțiilor respiratorii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe fondul creșterii cazurilor de infecții respiratorii, gripe și chiar pneumonii din ultima săptămână, cadrele medicale de specialitate trag un semnal de alarmă asupra faptului că reîntoarcerea în colectivitate a copiilor poate constitui un nou factor de transmitere a infecțiilor respiratorii.

Doctorul Marta Lefter, specialist pneumolog, ne-a explicat cum stau lucrurile în acest caz. „Infecţiile respiratorii, foarte frecvente în această perioadă a anului,  afectează populaţia de toate vârstele, cu risc de evoluţie negativă la anumite categorii de persoane. Copiii sunt expuşi unui risc ridicat deoarece intră în contact în colectivităţile şcolare cu alţi copii care pot fi purtători de virus. Ei se spală pe mâini mai rar decât adulţii şi există un risc mai mare să-şi introducă degetele în nas şi gură, permiţând virusurilor să se răspândească uşor.

Persoanele cu boli cronice ( cardiace, pulmonare, oncologice, renale,  diabet zaharat) prezintă un risc mai mare de infecţii respiratorii  datorită unui  sistem imunitar mai slab, cu posibilitatea de evoluţie mai severă.

Prezentarea la  medicul de familie este necesară pentru stabilirea diagnosticului şi pentru prescrierea tratamentului adecvat fiecărei persoane. Tratamentul simptomatic este recomandat în  formele uşoare de boală, însã, în anumite situaţii, este necesar tratamentul antibiotic care va fi administrat numai la recomandarea medicului. În încercarea de a evita prezentarea la medic, auto-tratamentul, mai ales după recomandările online ale diverselor persoane, în special cel cu antibiotice, nu este recomandat, deoarece evoluţia bolii poate să nu fie cea aşteptată, iar complicaţiile apărute ne pot pune viaţa în pericol”, explică medicul pneumolog.

Citit 2968 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2025 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.