Temperatura corpului nu depinde doar de factorii externi. Organismul are un mecanism intern de termoreglare, controlat de hormoni și determinat metabolic, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic. „Deși pare ciudat, gradul de încălzire a corpului depinde mai puțin de exterior. Controlul se face prin mecanisme interne extrem de precise și performante, cu o eroare de doar câteva zecimi de grad!”, spune medicul.
Când e cald, transpirăm pentru a ne răcori. Când e frig, circulația sangvină de la suprafața pielii scade, ca să nu pierdem căldură. O circulație periferică slabă poate afecta acest proces, ducând la mâini și picioare reci. Pentru a rezolva problema, trebuie să stimulăm capilarele să se deschidă și să îmbunătățim circulația periferică.
„Această comandă nu o putem impune prin voință și nici nu avem un buton, ca la centrala termică. Ce putem face? Multă mișcare - este singura care determină accelerarea circulației și deschiderea capilarelor. Iar din punct de vedere alimentar, putem consuma produse cu efect vasodilatator, care ne încălzesc și ne aduc culoare în obraji: tot ce este iute, picant, condimentat… plus un strop de alcool”, recomandă Mihaela Bilic.