În ciuda controverselor, algocalminul rămâne "analgezicul românilor"

În ciuda controverselor, algocalminul rămâne "analgezicul românilor"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda controverselor legate de efectele adverse deloc de neglijat, precum şi a faptului că este total interzis în mai multe ţări, algocalminul a primit pentru al şaptelea an consecutiv votul de încredere al românilor. Conform studiului Trusted Brand 2012, algocalminul este cel mai des utilizat analgezic de către români.

Faptul că este un brand sută la sută autohton, precum şi cei aproape 50 de ani de tradiţie pe piaţa farmaceutică românească au contribuit la acest rezultat.

Produsul a obţinut o cotă de piaţă de 19 la sută în volum şi 18 la sută în valoare pe piaţa medicamentelor orale pentru combaterea durerii, piaţă care a ajuns pe parcursul anului 2011 la suma de aproximativ 160 de milioane de lei, conform portalului www.paginafarmacistilor.ro.

Studiul Trusted Brand 2012 a fost realizat în acelaşi timp în 15 ţări europene, prin intermediul corespondenţei, şi a vizat identificarea şi premierea mărcilor de produse în care consumatorii au cea mai mare încredere.

Efecte adverse controversate

Algocalminul se poate cumpăra atât sub formă de tablete administrate oral, cât şi sub formă injectabilă. Forma injectabilă este folosită mai ales pentru a trata durerile acute inerente perioadelor imediate de după intervenţiile chirurgicale. Un studiu publicat într-o revistă medicală cehă, în anul 2000, a arătat faptul că metamizolul (substanţa activă conţinută de algocalmin) este foarte eficientă împotriva durerilor şi că are mai puţine efecte secundare nedorite comparativ cu alte analgezice. Totuşi, alte studii au arătat faptul că dozele mari de metamizol sunt toxice pentru mai multe organe. Posibilele efecte adverse includ afecţiunile gastrice, inflamaţia acută a rinichilor, precum şi anumite boli grave ale sângelui.

În prezent, algocalminul poate fi cumpărat din farmacii doar pe bază de reţetă medicală.

Citit 9482 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2012 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.