Acarienii, duşmanii din aşternuturile noastre

Acarienii, duşmanii din aşternuturile noastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu îi putem vedea cu ochiul liber, acarienii sunt animale parazite care pot provoca o serie largă de boli. Cele mai des întâlnite afecţiuni provocate de aceste fiinţe minuscule sunt alergia la praf, astmul, conjunctivitele şi dermatitele. În marea majoritate a cazurilor, acarienii se găsesc în lenjeria de pat sau în mochete. Sunt nişte fiinţe mici, care fac parte din aceeaşi clasă ca păianjenii (arahnide), trăiesc în praful din casă şi se hrănesc, la fel ca ţânţarii, cu sângele oamenilor şi al animalelor, dar şi cu celulele moarte de piele şi fire de păr căzute.

Se dezvoltă cel mai bine în locurile calde şi umede.  O casă plină de mobilier, în care trăiesc mai multe persoane şi animale de companie, este locul ideal pentru dezvoltarea acestor paraziţi.

Una din cinci persoane este afectată

Medicii dermatologi şi cei alergologi atrag atenţia asupra faptului că aproximativ 20 la sută dintre persoane au o sensibilitate la acarieni şi la fecalele acestora. Sensibilitatea îi predispune la dezvoltarea unor boli, precum astmul, rinita alergică persistentă şi dermatita atopică.

Dacă nu prezentaţi o alergie la fecalele acarienilor, acesţia nu sunt atât de periculoşi. În caz contrar, inhalarea lor provoacă simptome precum respiraţie zgomotoasă, strănut, iritaţia ochilor, nas care curge. "Pernele confecţionate din puf de pene nu sunt cele mai indicate, în ciuda confortului pe care îl oferă. Penele reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea acestor mici vietăţi. Trebuie să avem grijă, de asemenea, şi la florile pe care le ţinem în casă şi la acvarii deoarece pot favoriza apariţia alergiilor. Este de preferat să renunţăm la perdele, covoare, decoraţiuni din flori uscate sau obiecte şi jucării din pluş. O altă regulă este aceea că aşternuturile de pe pat trebuie schimbate o dată pe săptămână şi spălate la o temperatură destul de ridicată" ne explică prof. dr. Alexandru Ierima, medic pediatru şi alergolog la Spitalul de Copii „Sf. Ioan” din Galaţi.

Citit 10851 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2012 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.