CREŞTERE ALARMANTĂ a numărului cazurilor de CANCER la Galaţi

CREŞTERE ALARMANTĂ a numărului cazurilor de CANCER la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Cancerul bronhopulmonar face cele mai multe victime printre bărbaţi, în vreme ce femeile sunt afectate în special de cancerul de sân * Galaţiul nu dispune încă de un accelerator liniar de particule, dispozitiv care ar putea salva numeroase vieţi


Medicii din judeţul Galaţi au diagnosticat, în primele nouă luni ale anului, peste 1.000 de noi cazuri de cancer. Astfel, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când au fost depistaţi 828 de bolnavi cu tumori maligne, în 2015 s-a înregistrat o creştere cu peste 25 la sută a incidenţei acestei boli. Datele sunt îngrijorătoare, în condiţiile în care în judeţul nostru nu s-a schimbat nimic, de la un an la altul, în ceea ce priveşte calitatea programelor de diagnosticare a acestei boli. "În perioada ianuarie-septembrie 2015, în judeţul Galaţi au fost depistaţi 1.048 de bolnavi cu cancer. Aproape 700 dintre aceşti pacienţi locuiesc în mediul urban", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Creştere pe toată linia

Şi în ceea ce priveşte situaţia pentru fiecare tip de cancer, datele din 2015 arată o creştere pe toată linia, faţă de anul precedent. Cancerul colorectal sau cel de pancreas au devenit de două ori mai des întâlnite, de la un an la altul. Dacă în primele nouă luni din 2014 medicii diagnosticaseră 50 de pacienţi cu tumori maligne colorectale şi 12 cu tumori la pancreas, în 2015 numărul de bolnavi nou descoperiţi a crescut la 104, respectiv, 24. Alarmantă este şi creşterea incidenţei cancerului de sân, 141 de gălăţence aflând că suferă de această cumplită boală în 2015, faţă de 124, în 2014. Un alt tip grav de cancer, cel bronhopulmonar, a fost depistat anul acesta în nu mai puţin de 88 de cazuri, faţă de 60, în intervalul ianuarie-septembrie 2014.

Tipuri diferite ale bolii, în funcţie de sex

“În cazul bărbaţilor, pe primul loc la mortalitatea prin tumori maligne se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerul colorectal, de cel de prostată, de stomac, al vezicii biliare şi de bolile maligne de sistem (tip de cancer care afectează spre exemplu, sistemul limfatic - n.r.). În cazul femeilor, prima cauză de deces prin tumorile maligne este reprezentată de cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar - n.r.), de cancerul colorectal, de cel bronhopulmonar şi de bolile maligne de sistem”, se arată într-un comunicat al Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi.

Cancerul devine epidemic, sistemul pare nepăsător

Faţă de acum câteva decenii, medicii oncologi spun că un diagnostic de cancer nu mai înseamnă o condamnare la moarte a bolnavului. Din contră, graţie noilor terapii, rata de vindecare este chiar semnificativă, în multe cazuri. Din păcate, pacienţii gălăţeni nu beneficiază de toate inovaţiile în domeniu, judeţul Galaţi neavând nici în momentul de faţă un aparat performant de radioterapie.

Spitalul Judeţean dispune de un cobaltotron, dispozitiv deja depăşit şi scos din uz în majoritatea statelor europene. De câţiva ani, oficialii care s-au perindat pe la cârma Ministerului Sănătăţii au promis că un nou dispozitiv de radioterapie, denumit accelerator liniar de particule, va fi trimis la Galaţi. În urmă cu un an, spre exemplu, venit în vizită la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, promitea că Galaţiul va dispune, în curând, de un accelerator de particule. Până acum, însă, totul a rămas doar o simplă promisiune electorală.

Viitorul nu sună bine

Potrivit unui raport mondial publicat în 2014, cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an, estimate în 2030, faţă de 14 milioane în 2012. În pofida progreselor majore în tratamentele propuse, numărul deceselor ar urma să crească, de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane în 2030. Potrivit aceluiaşi document, făcut public de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), “mai mult de jumătate din tipurile de cancer ar putea fi evitate dacă ar fi aplicate corect cunoştinţele actuale”. “Ţările cu venituri mici şi medii (cum este şi cazul României - n.r.) sunt, incontestabil, cele mai afectate, întrucât multe dintre ele sunt prost echipate pentru a face faţă acestei creşteri”, sublinia, în 2014, Margaret Chan, director general al OMS.

Citit 6138 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.