INIȚIATIVĂ CONTROVERSATĂ: Medicament GRATUIT doar pentru cei care se lasă de FUMAT

INIȚIATIVĂ CONTROVERSATĂ: Medicament GRATUIT doar pentru cei care se lasă de FUMAT
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un nou tratament contra fibrozei pulmonare idiopatice, o boală respiratorie foarte gravă, este acordat gratuit pacienţilor din Belgia doar dacă s-au lăsat de fumat de cel puţin şase luni, informează ziarul ''Le Soir'', subliniind că este pentru prima dată în această ţară când asigurarea unui tratament este condiţionată de renunţarea la consumul de tutun, potrivit Agerpres.

Este acesta un precedent, după care vor apărea şi alte cazuri similare? - se întreabă pagina web http://www.lavenir.net/, menţionând că fenomenul este privit cu îngrijorare de către unii pacienţi, precum şi de o parte dintre medici.

Fibroza pulmonară constă în îngroşarea şi rigidizarea pereţilor alveolelor pulmonare, care duce la pierderea elasticităţii plămânilor şi împiedică transferul oxigenului din aerul inspirat către sânge. Acest proces provoacă o insuficienţă respiratorie evolutivă. În Belgia, există aproximativ o mie de persoane afectate de această suferinţă, iar, fără tratament, speranţa lor de viaţă variază, în medie, între trei şi cinci ani.

În prezent, pentru această boală există în farmaciile belgiene două medicamente - Esbriet, care se distribuie gratuit din 2012, şi Ofev, noul medicament, care a apărut pe piaţă din decembrie 2015. Aceste produse nu vindecă, ci doar frânează evoluţia fibrozei pulmonare şi, prin urmare, administrarea lor este recomandabilă cât mai curând după depistarea bolii. Chiar şi o întârziere de şase luni poate crea probleme.

Pentru a beneficia de gratuitate pentru noul medicament, pacienţii trebuie să facă o analiză de urină care să aibă rezultat negativ, dovedind astfel lipsa nicotinei din organism. Sunt, aşadar, interzise şi consumul de gumă de mestecat cu nicotină şi folosirea plasturilor impregnaţi cu această substanţă.

Citit 2646 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.