Peste 120 de MEDICAMENTE ar putea dispărea din farmacii
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Peste 120 de MEDICAMENTE ar putea dispărea din farmacii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Mai mult de 800.000 de bolnavi cronici s-ar putea trezi în situaţia de a nu mai putea cumpăra medicamentele prescrise de medici din farmacii, în condiţiile în care 123 de molecule inovatoare, majoritatea folosite pentru tratamentul unor boli grave, riscă să dispară de pe piaţa românească, începând cu luna iulie a acestui an. Atenţionarea a fost făcută de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Dintr-un studiu în cadrul căruia au luat parte cele mai importante companii farmaceutice, reiese faptul că cei mai afectaţi de noile reglementări ar putea fi chiar bolnavii cardiaci, adică exact cel mai des întâlniţi pacienţi cronici.

Mai exact, cercetarea realizată de către ARPIM arată că ar putea dispărea 28 de medicamente destinate bolilor cardiovasculare, 19 medicamente destinate celor cu probleme neurologice, precum şi opt medicamente care sunt administrate pacienţilor cu probleme endocrinologice. Totodată, aceştia atenţionează că sunt în pericol să dispară şase medicamente prescrise împotriva afecţiunilor respiratorii, şase destinate oncologiei (bolnavilor de cancer - n.r.) şi alte şase care sunt prescrise acum celor cu probleme dermatologice.

Care este explicaţia

Tot reprezentanţii ARPIM explică faptul că acest scenariu va deveni realitate din cauza noii metodologii de calcul a preţurilor medicamentelor. Noile reguli îi obligă pe producătorii de terapii inovative să taie 35 la sută din preţul actual al respectivelor produse. Producătorii cu pricina spun însă că, deja, preţul medicamentelor din România este cel mai mic din Europa şi susţin că, dacă articolul de lege prin care au obligaţia de a tăia din nou preţurile medicamentelor nu va fi abrogat, vor prefera să nu mai aducă produse pe piaţa din România şi îşi vor îndrepta atenţia spre alte pieţe.

„În urma aplicării acestui ordin de calculare a preţului la medicamente, un număr de 123 de medicamente ar urma să fie scoase de pe piaţă în perioada imediat următoare. De asemenea, producătorii de inovative trebuie să depună dosarele cu noile preţuri ale medicamentelor până la sfârşitul lunii februarie. Cine nu depune dosarul înseamnă că nu mai vrea să vină pe piaţa din România”, a explicat Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM, citat de presa centrală.

Cu alte cuvinte, la 1 martie vom şti cu exactitate câte companii farmaceutice au preferat să părăsească piaţa românească.

Multe din terapiile în cauză nu au înlocuitori

Mai grav este faptul că 55 dintre medicamentele care vor dispărea nu au alternativă generică sau au doar între una şi trei astfel de alternative. „Propunerea ARPIM făcută ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şi vicepremierului Costin Borc a fost ca toate grupele de produse, fie că sunt originale, fie că sunt generice, să fie referenţiate la acelaşi coş de 12 ţări, urmând ca România să cumpere fie cel mai ieftin original din Europa, fie cel mai ieftin generic din Europa. Să ia preţul minim care reiese din analiza comparativă a celor 12 ţări”, a mai spus medicul.

Companiile farmaceutice vor fi tentate să părăsească piaţa românească nu doar din cauza faptului că noile preţuri ale medicamentelor ar genera vânzări în pierdere, ci şi pentru că România este ţară de referinţă pentru multe state europene. Astfel, o nouă scădere a preţurilor din farmacii va cauza un fenomen asemănător în respectivele ţări, ceea ce ar însemna şi alte pierderi pentru respectivele companii.

Ce spun asociaţiile de pacienţi

Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi cronici, fenomenul dispariţiei medicamentelor din farmacii este deja întâlnit în România din toamna anului trecut. „Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piaţa românească, preluate de anumiţi distribuitori şi duse pe pieţe internaţionale. Noi, ca pacienţi, preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulţi bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, Bulgaria, Austria sau Germania, pentru a lua acele medicamente care nu se mai găsesc la noi”, a explicat, pentru “Viaţa liberă”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

"Avem pacienţi care nu mai au tratament şi pentru care nu există alternativă din cauza scăderii preţurilor. De asemenea, avem pacienţi care şi-au întrerupt tratamentul din cauza procedurilor prea birocratice de licitaţie, cum este cazul pacienţilor cu scleroză multiplă. Am înregistrat întreruperi de tratament şi în cazul pacienţilor cu HIV şi nu am primit nici măcar un răspuns de la Ministerul Sănătăţii", a explicat, pentru presa centrală, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Gănescu adaugă faptul că “s-au înregistrat întreruperi şi la pacienţii cu transplant. Toate aceste lucruri înseamnă bolnavi a căror viaţă este pusă în pericol. În aceste condiţii, considerăm că un proiect de lege care ne-ar impune să plătim tratamentul este o glumă proastă, întrucât de multe ori facem acest lucru încercând să facem rost de medicamente din alte ţări, în condiţiile în care la noi nu le mai găsim”, a completat Gănescu.

Ce soluţii au autorităţile

Potrivit Ministerului Sănătăţii, există deja un cadru legislativ prin care autorităţile să intervină în situaţiile în care se constată că un anumit produs lipseşte de pe piaţă: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutică, fie se va realiza o achiziţie rapidă prin procedura de nevoi speciale.

Citit 3358 ori Ultima modificare Marți, 16 Februarie 2016 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.