Ce efecte au plasturii, pilulele şi picăturile împotriva SFORĂITULUI

Ce efecte au plasturii, pilulele şi picăturile împotriva SFORĂITULUI
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Le putem cumpăra din farmacii şi sperăm că, odată aplicate, diversele dispozitive şi tratamente de combatere a sforăitului au şi efect. Mai mult decât atât, ni se poate părea pe moment că ele chiar funcţionează. Este doar o părere, avertizează medicii ORL-işti. Cel mai bine este să mergem la medicul specialist, singurul care poate depista cauza şi indica metoda de tratament potrivită.

În mod clar, sforăitul este o problemă de sănătate pe care nimeni nu ar trebui să o neglijeze. Un partener de viaţă poate fi imposibil de suportat în condiţiile în care celălalt nu se poate odihni cum trebuie, dar chiar persoana care sforăie poate fi în pericol, fără să ştie. Din comoditate sau lipsă de timp, multe persoane care sforăie caută soluţii în farmacii, unde găsesc rafturi întregi pline cu plasturi, pilule, picături sau spray-uri. Medicii ORL-işti ne recomandă însă să nu dăm banii pe nimic din toate acestea, întrucât efectul este nul sau chiar mai rău: în loc să ne rezolve o problemă de sănătate, ne creează o alta.

Şi copiii pot avea astfel de probleme

Dr. Cezara Danciu, medic ORL la Spitalul Colţea din Bucureşti, spune că nici spray-urile, nici plasturii şi nici picăturile nu sunt bune pentru tratarea sforăitului. „Plasturii, picăturile, pilulele nu sunt utile deloc. Trebuie aflată cauza pentru care o persoană sforăie. Poate fi vorba despre o deviaţie de sept, o tumoră malignă sau una benignă. Depinde de ce ai în nas“, detaliază medicul ORL. Chiar şi copiii pot avea vegetaţii adenoide, aşa-numiţii polipi, din pricina cărora pot să respire doar pe gură, nu şi pe nas, adaugă medicul.

CITEȘTE ȘI: Medicament GRATUIT doar pentru cei care se lasă de FUMAT

Odată aflată cauza, tot medicul decide şi metoda de tratament. În unele cazuri, aceasta poate fi operaţia de îndepărtare a polipilor. „Chiar dacă este operat pentru a i se îndrepta o deviaţie de sept, să spunem, un pacient poate continua o perioadă să sforăie în timpul somnului, pentru că el trebuie să reînveţe să respire pe nas şi nu pe gură. Plus că vălul palatin este mai moale la persoane care au sforăit o perioadă bună de timp. După operaţie, însă, sforăitul va fi de mai mică intensitate“, dă asigurări medicul.

Ce riscă persoanele care-şi cumpără aiurea leacuri antisforăit?

„Picăturile, de exemplu, fac mai mult rău decât bine. În timp, ele distrug mucoasa nazală şi ne lasă fără miros şi fără gust“, avertizează specialista. În alte cazuri, sforăitul poate fi cauza unei boli foarte grave precum apneea de somn şi care poate duce la afecţiuni cardiovasculare şi metabolice. Apneea care presupune colabarea căilor respiratorii se tratează atât prin îndepărtarea cauzei obstructive, cât şi administrarea de oxigen cu ajutorul unei măşti speciale. (Surse online)

CLICK AICI pentru a AFLA mai multe informații din categoria SĂNĂTATE

Citit 22345 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2016 15:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.