Legătura dintre STRES şi KILOGRAMELE în plus

Legătura dintre STRES şi KILOGRAMELE în plus
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Se întâmplă uneori ca, în perioada în care ţinem o anumită dietă, cu stricteţe chiar, să nu slăbim sau, mai rău, să ne îngrăşăm, acest lucru fiind foarte posibil mai ales dacă parcurgem o perioadă stresantă şi în care nivelul cortisolului (hormon al stresului) este crescut, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu. Potrivit specialistului, şi în aceste situaţii trebuie urmată o dietă anti-stres, care să aibă în vedere în principal scăderea nivelului de stres la care suntem supuşi şi, secundar, pierderea ponderală.

"Trebuie înţeles faptul că tot ce ingerăm - alimente, lichide, medicamente sau fum de ţigară - poate adăuga sau poate reduce stresul deja existent. Din păcate, stresul inhibă absorbţia nutrienţilor în organism şi afectează profund sistemul cardiovascular. Aşadar, alimentele şi substanţele care ar putea aduce un plus de stres organismului trebuie reduse sau chiar eliminate ca aport. Spre exemplu, cafeina ar trebui înlocuită cu ceai de plante sau apă proaspătă cu lămâie şi ghimbir. De asemenea, aportul zilnic de alcool trebuie redus la maximum şi în situaţia în care se beau cantităţi foarte mici, în scop clinic, trebuie băute mari cantităţi de apă (alcoolul deshidratează organismul)", explică nutriționistul.

În opinia sa, fumatul trebuie şi el limitat sau chiar exclus, pentru că nicotina blochează absorbţia antioxidanţilor care se găsesc din abundenţă în fructe şi legume proaspete, iar prezenţa lor în organism induce creşterea nivelului serotoninei (hormonul senzaţiei de bine), fiind îmbunătăţită astfel starea de spirit.

Lygia Alexandrescu afirmă că un alt nutrient anti-stres important este zincul, care se poate lua din scoici, pâine integrală, nuci şi seminţe, ouă, carne slabă şi produse lactate. "În perioadele stresante organismul poate fi deficitar şi în magneziu. Magneziul poate fi luat din legume cu pigment verde, roşii, grapefruit, smochine, struguri, morcovi, seminţe şi nuci. Vitamina C este şi ea foarte importantă şi se găseşte din belşug în citrice, varză, broccoli, căpşuni, afine şi kiwi.

Dieta anti-stres trebuie să conţină de asemenea şi cantități suficiente de vitamina B - cereale integrale, drojdie, iaurt, curmale, ficat, orez brun, secară şi ovăz. Proteinele trebuie alese cu grijă pentru a nu aduce organismului un aport excesiv de grăsimi şi, implicit, colesterol - carne de pasăre sau de curcan, peşte sau soia", afirmă nutriţionistul. Totodată, grăsimile alimentare trebuie să facă parte din această dietă, însă nu sub forma lor saturată. Astfel, se recomandă uleiul de măsline, avocado, nucile proaspete (nesărate şi neprăjite) şi seminţele de susan.

Citit 2366 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Februarie 2016 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.