CONTROALE încrucişate în toate SPITALELE din Galaţi
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

CONTROALE încrucişate în toate SPITALELE din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* În cadrul controalelor efectuate în 2015, inspectorii au dat amenzi şi avertismente în mai multe spitale gălăţene


Ministerul Sănătăţii (MS) pregăteşte o nouă serie de controale în toate spitalele din ţară, începând cu data de 10 martie. Opt unităţi medicale din judeţul Galaţi sunt vizate de aceste verificări. Este vorba de Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, de Spitalul de Copii, de Boli Infecţioase, de Psihiatrie, de Pneumoftiziologie, de Maternitatea "Buna Vestire", de Spitalul "Anton Cincu" Tecuci, precum şi de Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Potrivit ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, controalele vor fi efectuate de echipe formate din specialişti din două judeţe, într-un al treilea judeţ. Până în prezent, nu se cunoaşte de unde vor proveni specialiştii care vor face verificări în spitalele gălăţene.

Registre pentru bolile transmisibile

Concomitent, autorităţile sanitare iau în calcul şi instituirea unor registre în care spitalele să marcheze informaţiile legate de bolile transmisibile cu care se confruntă, de situaţiile neobişnuite, precum şi de complicaţiile apărute în timpul tratamentului unor pacienţi. În acest mod, în cazul Galaţiului, spre exemplu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) va putea verifica el însuşi aceste registre, pe lângă raportările pe care instituţia le primeşte săptămânal din partea fiecărui spital. "Gândim acest mod de a merge către pacienţii noştri prin intermediul mecanismelor de inspecţie şi control pe care le avem", a precizat Achimaş-Cadariu, pentru agenţia de presă Agerpres.

Sute de nereguli, găsite în 2015

În acelaşi timp, oficialul din fruntea Ministerului Sănătăţii a făcut publice şi rezultatele controalelor efectuate în spitalele din ţară, anul trecut. "Inspecţia Sanitară de Stat a organizat, în 2015, două acţiuni de control, una în luna martie, când au fost verificate 311 unităţi sanitare cu paturi. Au fost date 240 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 183 de avertismente; de asemenea, am dat şi două decizii de suspendare. În a doua perioadă de control au fost aplicate 129 de sancţiuni contravenţionale, 77 dintre acestea fiind avertismente", a arătat ministrul.

Spitalele gălăţene, prinse în ofsaid anul trecut

"Viaţa liberă" a scris pe larg, anul trecut, despre neregulile găsite în spitalele din Galaţi, cu ocazia unuia dintre aceste controale. Astfel, inspectorii constataseră faptul că la Spitalul Judeţean erau nevoie lucrări de modernizare şi reabilitare în mai multe secţii şi compartimente. În mare parte, unele dintre aceste secţii nu au fost încă modernizate nici până acum.

Raportul DSP Galaţi de anul trecut mai arăta că în unele secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă, ale Spitalul de Obstetrică-Ginecologie (Maternitatea "Buna Vestire"), ale Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, ale Spitalului Municipal Tecuci şi ale Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor nu se asigura un număr corespunzător de grupuri sanitare şi de duşuri pentru pacienţi şi nici boxe separate pentru prelucrarea materialelor de curăţenie şi pentru depozitarea temporară a lenjeriei murdare şi a deşeurilor.

Însă, poate că cea mai primejdioasă abatere a fost cea constatată de inspectorii DSP în Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. Potrivit raportului pe care DSP Galaţi l-a trimis către Ministerul Sănătăţii, aici fuseseră reutilizate mai multe măşti de oxigen de unică folosinţă, chiar dacă în depozitul secţiei existau şi alte articole identice nefolosite. Cu alte cuvinte, după ce erau folosite, măştile erau puse la sterilizat şi apoi aplicate altui pacient.

Legat de această neregulă, conducerea spitalului afirma: "În UPU, aveau materiale de unică folosinţă pe care erau obligaţi să le folosească. Nu are nicio logică ce au făcut. Probabil că au vrut să facă economie. Cred, totuşi, că este un caz izolat. Toţi angajaţii ştiu când trebuie să arunce materialele de unică folosinţă", precizat, cu acea ocazie, managerului Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Debita.

AFLĂ că, la Spitalul Judeţean Galaţi, PROGRAMUL de VIZITARE a pacienţilor a fost REDUS - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 4581 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.