Sindicaliştii Federaţiei Sanitas AMENINȚĂ cu PROTESTE. De ce sunt NEMULȚUMIȚI aceștia
Foto: Foto-arhivă

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas AMENINȚĂ cu PROTESTE. De ce sunt NEMULȚUMIȚI aceștia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Sanitas reacţionează la modificările cuprinse în nouă ordonanţă de urgenţă privind salarizarea bugetarilor. Potrivit Sanitas, Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 privind salarizarea din sistemul bugetar pare să fi fost semnată „pe genunchi” şi a suferit modificări şi corecţii pe drumul dintre instituţii, fără a lua în considerare amendamentele şi/sau propunerile organizaţiilor sindicale reprezentative şi fără a fi rezultatul unor negocieri corecte. În consecinţă, sidicaliştii atenţionează că ar putea fi declanşate acţiuni radicale de protest.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 20 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 a fost analizată în cadrul Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, întâlnire care a avut loc miercuri. De-a lungul timpului, principala solicitare a sindicaliştilor către autorităţi a fost eliminarea inechităţilor salariale, prin realizarea corecţiilor necesare în grilele de salarizare din sistemul bugetar. Tocmai această doleanţă nu a fost cuprinsă în noua ordonanţă de urgenţă.

"Inechităţile salariale au fost păstrate"

„OUG nr. 20/2016 se dovedeşte a fi un act legislativ care pare să fi fost semnat "pe genunchi", care a suferit modificări şi corecţii pe drumul dintre instituţii (Ministerul Muncii - Guvern - Monitorul Oficial), fără a lua în considerare amendamentele şi/sau propunerile organizaţiilor sindicale reprezentative şi fără a fi rezultatul unor negocieri corecte. Federaţia Sanitas a preluat, în perioada de consultare, toate propunerile de amendare a Ordonanţei de la membrii noştri de sindicat şi le-a înaintat şi susţinut în discuţiile cu reprezentanţii guvernamentali. Aceste propuneri vizau eliminarea inechităţilor şi în ceea ce priveşte personalul TESA, salariaţii din asistenţa socială, toţi angajaţii din DSP-uri, personalul medico-sanitar din medicina şcolară. Am constatat cu nemulţumire şi dezamăgire că acest guvern, tehnocrat, în a cărui expertiză am crezut şi am sperat că neapartenenţa politică îi va permite adoptarea unor măsuri real şi general pozitive, a adus de fapt deservicii majore unei părţi semnificative a salariaţilor din Sănătate, accentuând nemulţumirea şi confuzia acestora”, precizează Sanitas, într-un comunicat de presă.

Calendar al acţiunilor de luptă sindicală

Sindicaliştii cer organizarea de urgenţă a unei întâlniri comune a membrilor Biroului Executiv cu ministrul Sănătăţii, cu ministrul Muncii şi cu premierul Dacian Cioloş, pentru discutarea tuturor anomaliilor semnalate şi pentru identificarea unor posibile soluţii. „În funcţie de rezultatul discuţiilor, organele de conducere ale Federaţiei vor decide, în perioada imediat următoare, asupra formelor concrete de luptă sindicală la care vor recurge şi vor stabili calendarul acestora. Atragem atenţia tuturor factorilor de decizie că suntem gata să folosim toate metodele de luptă la îndemână pentru soluţionarea revendicărilor noastre, iar, pe fondul actual al crizei din Sănătate, o acţiune sindicală radicală ar putea destabiliza iremediabil sistemul, răspunderea fiind categoric a decidenţilor actuali”, au atras atenţia sindicaliştii.

Citit 2996 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iunie 2016 13:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.