ATENȚIONAREA MEDICULUI: Orice exces alimentar duce, în timp, la apariţia celulitei
Foto: Sursa foto: Internet

ATENȚIONAREA MEDICULUI: Orice exces alimentar duce, în timp, la apariţia celulitei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Celulita este, în egală măsură, o problemă de sănătate şi una care ţine de aspect. Deşi afectează mai ales femeile, nici bărbaţii nu sunt scutiţi de apariţia celulitei. În articolul publicat în pagina de Medicină de joi, 9 iunie, am văzut care sunt cauzele care determină apariţia celulitei şi ce diferenţe sunt între aceasta şi obezitate. În articolul de faţă vorbim despre tratamentul celulitei şi despre felul în care o putem preveni.

"Exceptând cazurile de determinism genetic, apariţia celulitei poate fi prevenită printr-un regim de viaţă echilibrat, prin exerciţii fizice, prin evitarea sedentarismului, prin stimularea drenajului limfatic, prin evitarea consumului de alcool şi prin evitarea contraceptivelor orale. La primele semne ale apariţiei celulitei, trebuie intervenit cu tratamente adecvate pentru a nu permite evoluţia spre fibroză. Orice exces alimentar duce, în timp, la apariţia celulitei. Alimentele bogate în grăsimi saturate, dulciurile, carbohidraţii sunt alimente care favorizează în plus apariţia celulitei", a explicat, pentru "Viaţa liberă", prof. dr. Valeriu Ardeleanu.

Cum poate fi tratată

Există două posibilităţi de tratare a celulitei: chirurgical şi nechirurgical. La rândul lor, tratamentele nechirurgicale pot fi neinvazive sau minim invazive. Le numim minim invazive pentru că tratamentele chirurgicale sunt considerate ca fiind invazive. Potrivit doctorului Ardeleanu, tratamentele chirurgicale sunt reprezentate de liposucţie şi abdominoplastie. Tratamentele nechirurgicale minim invazive sunt reprezentate de lipoliza chimică sau mezoterapia anticelulitică. Diferenţa dintre cele două proceduri este dată de adâncimea la care se injectează substanţa lipolitică. Substanțele injectate au rolul de a distruge adipocitul şi de a stimula drenajul limfatic.

Odată tratată, problema poate reapărea?

"Din păcate, da. În cazul unor dezechilibre alimentare, a unor luări în greutate, prin mărirea adipocitului (celulei adipoase - n.r.) şi prin creşterea numărului acestora, celulita poate să reapară. Trebuie să ştiţi că tratamentul celulitei este unul complex. În funcţie de tipul de celulită şi de vechimea ei, se realizează scheme de tratamente. Pentru o celulită edematoasă recent instalată, radiofrecvenţa monopolară continuă focusată combinată cu drenajul limfatic poate fi suficientă, la care în unele cazuri se mai adăugă şi Laser Mezoterapia anticelulitică. În cazul celulitei vechi, fibroase, acel aspect cu gropiţe al pileii, tratamentul devine mai complex şi de mai lungă durată, folosind undele acustice, criolipoliza mezoterapia injectabilă etc. Un lucru foarte important este colaborarea cu pacientul. În cazul unor dezechilibre calorice, munca ne este îngreunată foarte mult", atrage atenţia dr. Valeriu Ardeleanu.

Poate fi prevenită celulita?

În marea majoritate a cazurilor poate fi prevenită, printr-o alimentaţie corectă, prin menţinerea unei greutăţi constante şi prin exerciţii fizice. Există şi cazuri în care determinismul genetic sau unele tulburări hormonale îşi pun amprenta asupra dezvoltării ţesutului adipos, cazuri în care tratamentul devine unul multidisciplinar, între medicul nutriţionist, medicul endocrinolog şi medicul estetician.

Există diferenţe între celulită şi depozitele de grăsime localizate?

Celulita reprezintă dezvoltarea excesivă a ţesutului adipos subcutanat, din diferite cauze, şi de regulă în anumite zone predispuse în apariţia celulitei, mai explică specialistul citat. Netratată şi în prezenţa unor dezechilibre alimentare, în anumite zone precum abdomen, coapse sau şolduri, celulita se dezvoltă şi mai mult şi duce la apariţia depozitelor de grăsime localizate, iar dacă nici în acest moment nu se intervine terapeutic, va duce la apariţia obezităţii, iar grăsimea se va dispune peste tot, inclusiv în jurul organelor abdominale.

"În cazurile cu depozite de grăsime localizată apelăm la liposucţie, criolipoliză sau lipoliză chimică. Ca o concluzie, celulita poate fi prevenită şi tratată, însă tratamentul trebuie corect prescris, nu este unul facil şi diferă în funcţie de tipul şi de vechimea celulitei şi, de la caz la caz, în funcţie de particularităţile individuale", a încheiat dr. Ardeleanu.

Citit 2303 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2016 15:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.