Ce sunt şi cum se tratează LIPOMUL şi CHISTUL SEBACEU

Ce sunt şi cum se tratează LIPOMUL şi CHISTUL SEBACEU
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Chistul sebaceu şi lipomul reprezintă două dintre cele mai frecvente patologii. Incidenţa acestor afecţiuni se ridică de la 12 la sută, până 15 la sută din populaţie. Ce sunt însă exact şi cum se manifestă aceste boli?

Denumite şi steatocitoame, chisturile sebacee sunt cavităţi închise cu conţinut lichid sau semilichid, situate imediat sub piele, care prezintă o capsulă proprie. Este un chist comun, noncanceros, de formă şi mărime variabile, care afectează cel mai frecvent scalpul, urechile, spatele, faţa şi partea superioară a braţelor. Ele pot apărea în orice zonă a corpului, cu excepţia palmelor şi a tălpilor.

„Chisturile sebacee apar atunci când cheratina, o proteină produsă de epiderm, blochează o glandă sebacee. Acest fapt se întâmplă adesea prin incluziunea unor celulele epidermice sau celule ale foliculilor piloşi în derm, celule care vor secreta cheratină. Cheratina, împreună cu secreţia glandei sebacee, formează sebumul care prin acumulare va forma chistul. Nu se cunosc cauzele determinante, însă s-a constatat că există o predispoziţie genetică familială în cazul unor persoane. Totodată, există o serie de factori de risc care favorizează apariţia chisturilor sebacee şi anume: acneea, infecţia cu HPV, expunerile prelungite la soare, tenul gras şi infecţiile cutanate repetate”, a explicat prof. dr. Valeriu Ardeleanu, medic estetician.

Ce este lipomul şi cum apare el?

La rândul său, lipomul este o tumorǎ benignǎ (necanceroasǎ - n.r.) formată din ţesut adipos. În mod curent se prezintă ca un nodul unic, mic, moale, situat sub piele, fiind regulat rotund sau uşor oval.

“De obicei sunt nedureroase şi apar în special pe partea superioară a spatelui, a umerilor, a braţelor, a feselor şi a coapselor. Pot să fie prezente însă şi mai multe lipoame simultan. Apar cel mai adesea între 40 şi 60 de ani, ceva mai frecvent la bărbaţi. Lipomul are, de obicei, mai puţin de cinci centimetri în diametru, însă unele dintre ele pot avea dimensiuni mai mari. Lipoamele pot fi dureroase, dacă acestea cresc şi apăsă pe nervii din împrejurimi. Rar, pot deveni maligne (cancer) transformarea lor malignă fiind însă extrem de agresivă, dând naştere unei formaţiuni numită liposarcom, cu speranţa de viaţă foarte mică. Diagnosticul diferenţial cert se pune doar pe baza unui examen histopatologic”, a mai spus dr. Ardeleanu.

Evoluţia naturală a lipomului este spre creştere progresivă, iar complicaţiile, aceleaşi ca şi la chistul sebaceu.

Cum se manifestă chistul sebaceu?

Potrivit specialistului citat, chisturile sebacee apar ca o formaţiune rotundă, nedureroasă, proeminentă la nivelul pielii, cu o culoare palidă, fiind mobilă sub piele şi nedureroasă. Aceste chisturi pot stagna în dezvoltare, pot creşte în puseuri, sau pot creşte progresiv şi continuu, devenind supărătoare.

Diagnosticul se susţine pe baza aspectului şi a caracteristicilor formaţiunii şi se certifică intraoperator. Foarte rar se impune realizarea unui examen histopatologic. Evoluţia şi complicaţiile în lipsa tratamentului pot duce la ruptura şi exteriorizarea conţinutului, infecţie, degenerare malignă (canceroasă) sau compresiune pe nervi.

Cum se tratează lipomul sau chistul sebaceu?

„Singurul tratament este cel chirurgical. Anestezia este locală, doar în cazul lipoamelor mari fiind necesară o anestezie regională sau chiar generală. Principiul terapeutic este simplu: cu cât este extirpat mai repede, cu atât incizia şi cicatricea vor fi mai mici, iar riscul apariţiei unor complicaţii redus către zero”, a concluzionat dr. Ardeleanu.

Citit 77430 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2016 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.