Lupta cu Cancerul. Cartea unei experienţe dure

Lupta cu Cancerul. Cartea unei experienţe dure
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

„Călăuza - Viaţa ca dar/ Cronica unei vindecări miraculoase”, de Iosif Roca scoasă de Editura ePublishers – Bucureşti, este cartea unei experienţe puternice: atinge realul, ca jurnal, dar şi ezotericul, ca descoperire. Preotul dr. Cristian Blăjuţ consemna în carte: „În mijlocul zidului compact al indiferenţei, al nepăsării sau dispreţului egoist şi brutal, care mai există pe lumea noastră, aceste pagini scrise de un suflet plin de credinţă deschid o fereastră, prin care pătrunde un fascicul de lumină”.

„O carte importantă” – după cum spunea, la lansarea din iunie, chiar în cadrul Salonului Internaţional de carte Bookfest România, directorul editurii, poetul Vasile Poenaru. Editată în format clasic, dar şi electronic, cartea urmează să apară şi în SUA.

Iosif Roca

Scriitorul gălăţean Ion Avram, care a prezentat cartea la Bookfest, găsea că trei cuvinte-cheie o definesc: revelaţie, recunoştinţă, sinceritate. Scrisă însă, neobişnuit, de un autor nededat lumii cenaclurilor, un fost poliţist, acum detectiv, care a învins acea moarte numită popular „Rac”, cancerul, datorită credinţei sale, cartea împărtăşeşte o experienţă totală. Avram scrie că volumul este „o scriere care se poate încadra în genul de literatură autobiografică - de tip jurnal - în care este consemnată o etapă marcantă din viaţa autorului care, în cazul de faţă, este şi personajul principal. Textul este bine structurat, naraţiunea are cursivitate, culminând - pe alocuri – cu pasaje de autentică inspiraţie. Dar, cea mai remarcabilă virtute a cărţii este transmiterea unui mesaj iniţiatic prin care i se sugerează cititorului – şi, uneori, i se expune direct - ideea că fiinţa umană nu trece izolată prin lume şi viaţă, ci are legături puternice şi misterioase cu întreg Universul - cunoscut şi necunoscut omului - atât în starea sa de micro, cât şi în aceea de macrounivers – deci, legături cu Creatorul său. În acest sens, lucrarea duce cu gândul şi la unele sisteme filozofice orientale care au în vedere corpul şi spiritul uman, posibilităţile omului de a se autocontrola, autotrata şi chiar de a evolua spectaculos, dezvoltându-şi abilităţi şi capacităţi fizice şi mentale nebănuite.” Dumnezeu e Călăuza, „titlul cărţii care este bine găsit”. Pasajul în care autorul vorbeşte cu propria inimă „este un adevărat poem al inimii, poem care capătă dimensiuni antologice printr-o forţă lirică debordantă ce-şi trage seva din sinceritate şi credinţă”.

Şi „autorul pledează pentru ideea de solidaritate umană şi atenţionează, la modul subtil, asupra crizei alarmante în care omenirea ar putea intra”. Stilistic, Avram remarcă “abundenţa de detalii semnificative, efective şi afective în acelaşi timp, acurateţea descrierilor, sensibilitate şi sinceritate în relatare şi o deosebită îndemânare în utilizarea figurilor de stil.”

Citit 2504 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2016 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.