BOLI pe care le poţi moşteni de la părinţi

BOLI pe care le poţi moşteni de la părinţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Moştenirea genetică are un rol important în ceea ce priveşte apariţia unor afecţiuni. Descoperă, în rândurile următoare, care sunt bolile pe care le poţi moşteni de la părinţi.

Diabetul zaharat

Dacă părinţii suferă de o formă de diabet, copiii pot moşteni, la rândul lor, boala. Cel mai mare grad de risc îl au persoanele care au ambii părinţi bolnavi de diabet zaharat. Cercetările de specialitate au arătat că rudele de gradul I ale unei persoane care suferă de diabet de tip II prezintă un risc de trei ori mai mare de a face boala. Dacă ai rude care suferă de diabet, ai grijă să duci un stil de viaţă sănătos, bazat pe mişcare şi alimentaţie sănătoasă.

Dincolo de predispoziţia genetică, principalul factor de risc pentru apariţia diabetului de tip II este obezitatea. Astfel, menţinerea unei greutăţi corporale normale, precum şi verificarea glicemiei la intervalele de timp indicate de medic, te poate ajuta să îţi menţii sănătatea. O greutate corporală normală este importantă şi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a diferitelor forme de cancer sau a problemelor articulare. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, peste 25.000 de persoane din judeţul Galaţi erau diagnosticate cu diabet zaharat de tip II, la sfârşitul anului 2015.

Unele tipuri de cancer

Printre afecţiunile care pot fi moştenite este şi cancerul. Formele de cancer cel mai mult influenţate de gene sunt cel mamar, ovarian, de stomac şi cancerul de colon. Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care prezintă mutaţiile genelor  BRCA1 şi BRCA2 prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii, faţă de cele care nu prezintă aceste anomalii. Testarea genetică este cea care îţi poate spune dacă ai predispoziţie către una dintre aceste forme de cancer. Bineînţeles, totul se face la indicaţia unui medic specialist.

Anumite afecţiuni ale ochilor

Multe dintre afecţiunile oculare pot fi influenţate genetic. Printre acestea se numără miopia, astigmatismul, glaucomul şi hipermetropia. De aceea, este foarte important ca părinţii care suferă de o astfel de afecţiune să meargă cu copiii la un control oftalmologic de rutină, pentru ca eventualele probleme să fie depistate din timp.

Fibroza chistică

Fibroza chistică, afecţiune determinată de mutaţia unei singure gene, este o altă boală care poate fi moştenită. Este o boală incurabilă, care afectează în special plămânii şi pancreasul. Speranţa de viaţă a celor diagnosticaţi cu fibroză chistică este de aproximativ 36 de ani. Boala este cel mai adesea descoperită în timpul copilăriei.

Citit 5299 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.