GĂRZI PLĂTITE cu 140 de lei pentru medicii rezidenţi din anii I şi II

GĂRZI PLĂTITE cu 140 de lei pentru medicii rezidenţi din anii I şi II
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Tinerii medici aflaţi în primii doi ani de pregătire în rezidenţiat îl vor putea asista pe medicul titular de gardă, în afara programului normal de lucru, iar pentru această activitate vor beneficia de o indemnizaţie în cuantum de 140 de lei pe gardă, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă înaintat Guvernului de către Ministerul Sănătăţii (MS).

Având în vedere numărul mare de gărzi efectuate de medicii rezidenţi, Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede plata gărzilor pentru rezidenţii de anul I şi II. Autorităţile mai spun că această activitate era oricum neremunerată, fapt ce stârnea nemulţumiri din partea medicilor rezidenţi. Potrivit noului act normativ, medicii aflaţi în primii doi ani de pregătire în rezidenţiat pot asista medicul titular de gardă, în afara programului normal de lucru şi, pentru această activitate, beneficiază de o indemnizaţie în cuantum de 140 de lei/gardă, informează Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat de presă. Totuşi, documentul arată că indemnizaţia se va acorda pentru un număr de cel mult două gărzi pe lună. Modificarea se impune având în vedere numărul mare de gărzi efectuate de medicii rezidenţi şi faptul că această activitate era neremunerată.

Această măsură se va aplica şi medicilor începând cu anul III de pregătire în rezidenţiat, pentru activitatea prestată în afara programului de la norma de bază, care efectuează gărzi în spitale în care nu sunt organizate două linii de gardă în aceeaşi specialitate. În jur de 7.000 de medici rezidenţi ar urma să beneficieze de această indemnizaţie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii.

Act adoptat de noul Guvern

„Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanţa de Urgenţă nu a putut fi promovată cu şase luni înainte de alegeri conform prevederilor din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, unde se stipulează că “nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal”. Actul normativ a fost însă finalizat, a obţinut toate avizele necesare şi poate fi adoptat de noul Guvern”, informează MS.

Citit 7603 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2016 02:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.