Recomandările nutriţioniştilor pentru păstrarea sănătăţii

Recomandările nutriţioniştilor pentru păstrarea sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Grăsimile saturate din cartofi prăjiţi sau burgeri sunt cele mai proaste alegeri alimentare pe care le putem face pentru ficat. Prea multe grăsimi de acest fel îl împiedică să-şi facă treaba, duce la inflamaţii, fibroze şi, în final, la ciroză. Dacă mai adăugăm într-o astfel de dietă şi băuturi alcoolice, nu facem decât să accelerăm acest proces deosebit de dăunător pentru sănătatea noastră.

Legătura dintre alcoolism şi ciroză este binecunoscută. Chiar şi băuturile ocazionale pe care obişnuim să le mixăm pentru a le face mai interesante sunt extrem de dăunătoare, avertizează medicii, citaţi de webmd.com, conform Adevărul.ro.

Potrivit specialiştilor în nutriţie şi boli metabolice, cel mai bine ar fi să ne limităm la un singur pahar dintr-o singură băutură pe zi, dacă suntem femei şi la cel mult două pahare, dacă suntem bărbaţi. De altfel, cea mai bună băutură pentru ficat este apa, pe lângă faptul că ne ajută să ne menţinem greutatea sub control. Prin urmare, dacă ţinem la ficatul propriu, ar fi bine să optăm pentru apă în locul băuturilor dulci sau a celor carbonatate. O altă opţiune sănătoasă pentru ficat este ceaiul verde, băutură care conţine o cantitate mare de antioxidanţi. Aşa cum este demonstrat ştiinţific, aceste substanţe protejează în faţa unor tipuri de cancer, printre care este inclus şi cel de ficat. Cei mai mulţi antioxidanţi se găsesc în ceaiul proaspăt preparat şi băut cât timp este cald, nu fierbinte.

De ce nu sunt recomandate ceaiurile din comerţ

Băuturile din comerţ obţinute din ceai verde au niveluri mult mai scăzute de substanţe antioxidante decât ceaiul verde preparat pe bază de infuzie. Dacă nu putem începe ziua fără o ceaşcă de cafea dimineaţa, ei bine, specialiştii au o veste bună pentru noi, deoarece şi acest obicei are beneficii pentru ficat. Mai multe studii recente au arătat că două sau trei ceşti de cafea pe zi protejează ficatul în faţa unei diete nesănătoase şi a alcoolului băut în exces. Alte cercetări leagă substanţele conţinute de cafea de un efect protector împotriva cancerului de ficat.

Înainte de a pune în aplicare sfaturile noastre, cereţi opinia unui medic!

Citit 3517 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2017 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.