Programul de TRATAMENT FĂRĂ INTERFERON pentru bolnavii cu ciroză hepatică va fi RELUAT

Programul de TRATAMENT FĂRĂ INTERFERON pentru bolnavii cu ciroză hepatică va fi RELUAT
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Alţi 12.000 de bolnavi vor primi tratament fără interferon, dintre care 2.000 au ciroză hepatică decompensată şi 10.000 au hepatită C în diverse stadii, a declarat, duminică, pentru News.ro, Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), precizând că în primul caz contractele au fost semnate, iar pentru restul, negocierile se vor încheia săptămâna aceasta.

În 2016, s-a acordat tratament fără interferon pentru 5.860 de pacienţi aflaţi în stadiile de fibroză hepatică F4 şi F3. Acum, pentru actuala etapă de tratament şi pe baza protocolului aprobat de Ministerul Sănătăţii, comisia de experţi din CNAS va elabora formularul specific care va fi completat de medicul prescriptor la momentul eliberării reţetei. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că aceste medicamente, la fel ca şi celelalte din programul naţional, nu vor mai avea nevoie de aprobarea CNAS, ca urmare a renunţării la mecanismul avizării tratamentelor scumpe de către comisiile de experţi ale instituţiei.

Cura cu medicamentul Ledipasvirum+Sofosbuvirum va dura 12 sau 24 săptămâni, în funcţie de starea clinică a pacientului, iar evaluarea rezultatului medical se va face la finalizarea tratamentului şi după alte 12 săptămâni. Preşedintele CNAS a mai spus că, la începutul acestei săptămânii, s-ar putea finaliza negocierile pentru contractul cost-volum-rezultat în cazul tratamentului fără interferon de care vor beneficia 10.000 de pacienţi cu hepatită cronică C, aflaţi în stadiile de fibroză hepatică F4 (ciroză compensată), F3 şi F2.

Zeci de pacienţi gălăţeni, vindecaţi

În toamna anului trecut, autorităţile medicale din zona Moldovei au anunţat că peste 200 de bolnavi din nord-estul ţării s-au vindecat complet de hepatita C, după ce au urmat tratamentul fără interferon. Printre ei se numărau şi 21 de bolnavi din Galaţi. "Este vorba despre pacienţi în cazul cărora boala ajunsese într-un stadiu foarte avansat. Rezultatele pe care le-am obţinut pe baza noii terapii sunt cu atât mai îmbucurătoare. Şi alţi gălăţeni au urmat sau urmează tratamentul, astfel încât numărul celor vindecaţi va creşte", a preciza, cu acea ocazie, dr. Dan Botezatu, medic primar gastroenterolog.

Terapia fără interferon necesară pentru un singur bolnav costa, anul trecut, de în jur de 40.000 de euro.

Citit 10649 ori Ultima modificare Marți, 21 Martie 2017 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.