Oboseala poate fi primul simptom al deshidratării

Oboseala poate fi primul simptom al deshidratării
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dacă apa lipseşte din organism, creierul nu mai poate transmite mesaje către celule, iar stomacul nu mai poate descompune alimentele. Întregul organism are de suferit din pricina deshidratării, motiv pentru care trebuie să avem grijă să bem suficiente lichide, mai ales pe timp de vară.

Suntem în proporţie de 70 la sută apă, iar, în lipsa ei, organismul nu poate rezista mult. În primul rând, fără apă suficientă între mese şi gustări, debitul de salivă se reduce, făcând digestia mai puţin eficientă, potrivit dr. Marilyn Glenviile, expertă britanică în sănătate şi nutriţie. Conform acesteia, dacă digestia nu este eficientă, corpul nu poate asimila nutrienţii de care are nevoie.

Zilnic, pierdem prin piele circa 1,5 litri de apă, în urma transpiraţiei, prin urină, plămâni şi intestine. Astfel, cu cât bem mai puţină apă, cu atât mai multe toxine rămân în organism. Volumul de sânge scade şi el dacă nu avem suficientă apă în corp, iar în aceste condiţii celulele nu primesc suficiente elemente nutritive şi oxigen şi nici nu mai au puterea de a repara orice tip de leziune.

Câtă apă trebuie băută zilnic

Recomandarea este aceea de a bea şase-opt pahare de apă zilnic. Atenţie, însă, cafeaua, ceaiul negru şi alcoolul deshidratează, la fel şi băuturile carbogazoase şi energizante. Aceasta pentru că ele conţin cafeină, un produs diuretic care ajută la eliminarea apei din corp şi, odată cu ea, a elementelor nutritive. Nici cafeaua decofeinizată nu e o soluţie pentru că, în procesul de decofeinizare, se folosesc chimicale pentru a îndepărta cafeina, iar cafeaua va conţine alte două stimulente: teobromina şi teofilina. Astfel, recomandarea este de a se renunţa la cafea şi ceai negru în favoarea ceaiului verde şi a celui din plante, întrucât, în cazul celor din urmă, beneficiile depăşesc daunele produse de cafeină.

Apa de la robinet trebuie filtrată, întrucât circulă prin conducte şi colectează metale grele, precum plumbul şi arsenicul. Următoarea opţiune este apa îmbuteliată şi păstrată în sticlă, deoarece recipientul din plastic conţine substanţe chimice care se pot infiltra în apă, contaminând-o. Băutul acestei ape poate crea dezechilibre hormonale în corp. Cefaleea, oboseala, ameţeala, puterea slabă de concentrarea şi balonarea pot fi toate simptome ale deshidratării.

Citit 3515 ori Ultima modificare Marți, 13 Iunie 2017 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.