Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat

Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Incidenţa cancerului de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani, a declarat directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Mircea Diculescu, potrivit Agerpres.

"Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală, încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal, care să ne permite să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal, precum şi cazurile care pot să fie tratate în aşa fel încât să prevenim acest tip de cancer. Populaţia trebuie să fie informată şi să se ducă să facă colonoscopie. (...) Colonoscopia, în clipa de faţă, se poate face aproape în orice oraş mare din ţară. (...) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat, în ultimii 25 de ani", a spus Diculescu.

Potrivit specialistului, una din cauzele care conduc la cancerele de colon este reprezentată de obiceiurile alimentare nesănătoase, însă nici regimurile restrictive nu sunt indicate. "Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carenţe nutriţionale sau vitaminice importante. Eu recomand un regim echilibrat. Să încercăm să nu mergem la fast food, să mâncăm cel puţin un fel de mâncare caldă pe zi, să încercăm să încetăm ca popor să mai sărim micul dejun. Când ajungem acasă, mâncăm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putinţă. Să încercăm să mâncăm sănătos", a mai spus medicul.

Controalele periodice, recomandate de medici

Şi şeful Secţiei a III-a Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, a afirmat că numărul de calorii "trebuie controlat". "Să rezistăm tentaţiilor. Să fim întotdeauna activi", a afirmat medicul, recomandând populaţiei controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună.

La rândul său, medicul gastroenterolog Anca Trifan a susţinut că obezitatea este un factor important care poate conduce la cancer hepatic, dar şi către unele tipuri de cancere digestive.

Cancerul de col uterin este o problemă de sănătate şi în rândul gălăţenilor. Doar în primele trei luni ale anului, spre exemplu, 14 persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate cu acest tip de cancer.

Citit 6492 ori Ultima modificare Luni, 26 Iunie 2017 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.