Începe modernizarea Radioterapiei de la Județean. Când va avea Galațiul accelerator liniar de particule

Începe modernizarea Radioterapiei de la Județean. Când va avea Galațiul accelerator liniar de particule
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Mult promisul accelerator liniar de particule va ajunge la Galaţi anul viitor. Spitalul Judeţean va avea o secţie de Radioterapie modernă, dotată cu echipament de ultimă generaţie.

Consiliul Judeţean Galaţi va investi aproximativ un milion de euro în extinderea şi reamenajarea secţiei de Radioterapie, care, începând din vara anului viitor, va fi dotată cu mult aşteptatul accelerator liniar de particule, cel mai modern echipament disponibil la noi în ţară pentru tratarea bolnavilor de cancer.

„Este unul dintre proiectele foarte importante pentru cetăţenii judeţului Galaţi, care se referă la o clădire nou construită deasupra buncărului ce va adăposti acceleratorul liniar de particule. În această clădire vor fi cabinete pentru medici, pentru asistenţi, vestiare pentru bolnavii care vin din Ambulatoriu la tratament pentru acceleratorul liniar de particule. În lateral, vom construi acea parcare supraetajată, iar distanţa dintre parcare şi această construcţie nouă este de aproximativ 15 metri. Vine pacientul, lasă maşina în parcare, intră în acea clădire. Asistenta sau medicul îl pregăteşte pentru tratament, pentru acceleratorul liniar de particule, va avea un lift şi apoi cu liftul coboară la subsol. Astfel nu se mai intersectează cu pacienţii care vin din spital, pentru că sunt şi pacienţi internaţi în spital care vor veni să facă radioterapie la acceleratorul liniar de particule, o chestiune revoluţionară, întrucât dispozitivul tratează tumora, nu iradiază tot organismul”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.

Din vară, acceleratorul va fi funcţional

Reprezentantul CJ a declarat că obiectivul său este ca, cel târziu în luna februarie, construcţia să fie finalizată, iar cei care suferă de această boală cruntă să se poată trata la Galaţi, începând din vara anului viitor. „Ministerul va finaliza, curând, procedura de licitaţie pentru acceleratorul liniar de particule, astfel încât firma care va fi desemnată să furnizeze acceleratorul va avea şi obligaţia să amenajeze interiorul buncărului prin placarea pereţilor cu foiţă de plumb, inclusiv acea uşă de plumb pe care trebuia, iniţial, să o facă CJ. Dacă lucrurile vor decurge aşa cum trebuie, acceleratorul liniar de particule va fi funcţional din iulie-august 2018. La ora actuală, numărul persoanelor afectate de cancer este într-o creştere ce nu a văzut pământul, ceva de speriat, şi vrem să facem totul pentru aceşti oameni. Pe lângă faptul că au un grad de disperare mai mare şi sunt panicaţi, să le oferim un confort de care au nevoie”, a spus preşedintele CJ.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi are, în prezent, în evidenţă peste 17.000 de gălăţeni bolnavi de cancer.

 

Citit 6745 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.