Dr. Grigorovici şi dr. Vesa, pionierii Neurochirurgiei gălăţene

Dr. Grigorovici şi dr. Vesa, pionierii Neurochirurgiei gălăţene
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Timp de aproape zece ani, serviciul de Neurochirurgie din Galaţi a funcţionat cu doi neurochirurgi: dr. Grigorovici şi dr. Vesa, cel din urmă venit şi el din Clinica de la Bucureşti, unde se formase şi el sub autoritatea aceluiaşi prof. Constantin Arseni.

Doctorul Ioan Florin Vesa (1948-2011), ardelean în gândire şi comportament, s-a născut în localitatea Zam, din judeţul Hunedoara, într-un ţinut din România plinde tradiţii arhaice, numit şi "Ţara Moţilor". A fost absolvent al Facultăţii de Medicină “Carol Davila“ Bucureşti, promoţia 1968. Ca intern, între anii 1972 şi 1975, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, l-a cunoscut pe dr. Ionescu, unul din pionierii neurochirurgiei româneşti. Împreună cu soţia sa, Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din sud-estul României), dr. Ionescu a lucrat în echipa profesorului Bagdasar, cel care a pus bazele neurochirurgiei moderne în România.

În 1975, dr. Vesa a început rezidenţiatul în neurochirurgie la Clinica din Bucureşti. Pregătirea ca medic rezident a durat până în anul 1981. În această Clinică de Neurochirurgie, unică în felul ei, prin complexitatea patologiei abordate, dar şi prin regimul spartan de viaţă de spital pe care l-a impus prof. Arseni, s-a putut forma alături de neurochirurgii din acei ani, având o relaţie foarte apropiată cu dr. Ghiţescu, senior în Neurochirugie în acea vreme, pe care-l considera “mentorul” său.

Doi medici, într-o secţie de 50 de paturi

Din 1981, a lucrat ca medic specialist neurochirurg la Spitalul „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, alături de dr. Grigorovici. Cei doi neurochirurgi au fost adevăraţi pionieri ai Neurochirurgiei gălăţene, specialitate inexistentă la Galaţi până la venirea lor, menţinând funcţională o secţie de Neurochirurgie cu 50 de paturi, care era şi rămâne în continuare, după Clinica de Neurochirurgie din Iaşi, al doilea Serviciu de Neurochirugie important din Moldova.

(Autor: Dr. Cornel Mihalache, medic primar neurochirurg, şeful Secţiei clinice de neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi şi şef de lucrări la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi)        

Citit 7251 ori Ultima modificare Luni, 31 Iulie 2017 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.