Apa potabilă din nouă comune gălăţene conţine prea mult fier

Apa potabilă din nouă comune gălăţene conţine prea mult fier
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi monitorizează constant calitatea apei potabile din judeţul Galaţi. Doar în prima jumătate a anului au fost analizate aproape 2.000 de probe de apă potabilă, cele mai multe din municipiile Galaţi şi Tecuci. Testele au arătat depăşiri ale nivelului de fier în mai multe localităţi, iar unele probe de apă au scos în evidenţă şi alte probleme.

Astfel, apa potabilă din localităţile Frumuşiţa, Fârţăneşti, Nămoloasa, Smârdan, Cişmele, Furcenii Vechi, Ţepu, Negrea şi Suhurlui are concentraţii de fier peste nivelul admis. În unele cazuri este vorba doar de depăşiri minore ale limitelor, însă în altele vorbim de niveluri semnificativ mai mari.

"În majoritatea localităţilor, problema nu este nici măcar sesizabilă. În Furcenii Vechi şi în Smârdan, însă, concentraţiile de fier din apă sunt ceva mai mari. Astfel, mai ales în perioadele caniculare, apa poate căpăta o anumită nuanţă. Totuşi, este bună de băut. Oricum, credem că problema nu va mai exista, din 2018, deoarece cele două localităţi sunt într-un program de conformare, ceea ce înseamnă că Apă-Canal face lucrări de reabilitare a sistemului de apă potabilă", a explicat dr. Elena Vrabie, din partea DSP Galaţi.

Probleme destul de mari sunt şi în comuna Nămoloasa, unde apa potabilă nu doar că are concentraţii mărite de fier, dar şi de amoniac. "Şi aici lucrurile ar trebuie să se rezolve în 2018. Între timp, oamenii sunt atenţionaţi că nu au voie să bea apa respectivă, deşi nivelurile de nitriţi şi nitraţi nu sunt peste limită. Totuşi, la Nămoloasa există fântâni cu apă potabilă", a adăugat dr. Vrabie.

Potrivit doctorului Dumitru Mărăşescu, medic de familie, este puţin probabil ca excesul de fier din apa potabilă să afecteze propriu-zis sănătatea consumatorilor. "Problematic este, mai degrabă, conţinutul de amoniac. Amoniacul poate produce intoxicaţii, uneori grave, mai ales în cazul sugarilor. Şi adulţii, însă, dacă suferă deja de anumite boli cronice, pot dezvolta simptome ale intoxicării", a precizat dr. Mărăşescu.

Citit 5470 ori Ultima modificare Miercuri, 02 August 2017 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.