Nume mari ale Neurochirurgiei mondiale, prezente la Galaţi

Nume mari ale Neurochirurgiei mondiale, prezente la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La Galaţi s-a organizat, în 1993, sub patronajul Societăţii Române de Neurochirurgie, Congresul de Neurochirurgie cu participare internaţională, unul dintre primele evenimente de acest fel la care au participat personalităţi neurochirurgicale de talie internaţională. Veniţi la Galaţi, preşedintele Societăţii Francofone de Neurochirurgie, prof. Brotch, şi secretarul aceleiaşi societăţi, prof. J.P. Houtteville, au fost plăcut impresionaţi de primirea colegilor români, care până atunci fuseseră ţinuţi departe de scenă neurochirurgiei internaţionale.

A devenit astfel posibilă deschiderea neurochirurgiei româneşti spre Europa. Trebuie precizat că Neurochirurgia a fost una dintre primele specialităţi medicale româneşti care şi-a propus şi a realizat o totală deschidere internaţională după 1989. Cu ocazia acestui Congres, prof. Hautteville a propus iniţierea unui Curs francofon de neurochirurgie care trebuia să aibă loc anual în România şi care continuă şi la ora actuală. La primul curs organizat de dr. Ioan Florin Vesa, tot la Galaţi, au participat personalităţi din Neurochirurgia franceză: prof. Chiroseel, prof. Cophinon, prof. Fischer, prof. Houttgeville.

Prof Houtteville a evocat acest Curs în Revista Societăţii Francofone de Neurochirurgie ca fiind deosebit de important pentru derularea relaţiilor francofone cu România. Referitor la desfăşurarea Congresului, prof. Houtteville a precizat faptul că organizarea şi primirea oaspeţilor francezi, la Galaţi, de către dr. Vesa, a fost excepţională.

Serviciu regional de neurochirurgie, la Galaţi

Dr. Vesa a fost preocupat permanent de buna organizare şi funcţionare a serviciului de neurochirurgie din Galaţi, asigurându-i mentenanţă, timp de mulţi ani, doar prin munca sa, fiind unicul neurochirurg din acest serviciu. Astfel, o perioadă de mai mulţi ani, a fost singurul serviciu de neurochirurgie din sudul Moldovei ţinut doar de un singur neurochirurg.

Printr-un volum de muncă susţinută, nevoit să acopere necesităţile impuse de acest serviciu, a asigurat, în acelaşi timp, şi o deschidere a actului neurochirurgical dincolo de jud. Galaţi, prin rezolvarea urgenţelor neurochirurgicale din judeţele Brăila, Tulcea şi Vrancea, la orice oră din zi şi din noapte.

[Autor: Dr. Cornel Mihalache (foto), medic primar neurochirurg, şeful Secţiei clinice de neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi şi şef de lucrări la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi]

Citit 1462 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2017 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.