Ce este cardul european de sănătate şi cum vă ajută

Ce este cardul european de sănătate şi cum vă ajută
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Gălăţenii care îşi plătesc asigurarea de sănătate pot obţine un document care le dă dreptul de a beneficia de anumite servicii medicale gratuite, pe durata deplasării în statele membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi în alte state europene care nu fac parte din spaţiul comunitar.

Documentul poartă numele de card european de sănătate şi poate fi obţinut, în cazul judeţului Galaţi, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Cardul nu este valabil pe teritoriul României. Documentul este emis individual, pentru fiecare asigurat care îl solicită. Trebuie precizat, totuşi, că documentul nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu intenţia de a beneficia acolo de un tratament medical.

Cum poate fi obţinut

Pentru a primi un card european de sănătate trebuie să completaţi o cerere (disponibilă la sediul CJAS sau care poate fi descărcată de pe site-ul www.cnas.ro/casgl/ - n.r.), pe care mai apoi o depuneţi, alături de o copie după buletin, la sediul CJAS Galaţi. În locul buletinului, pentru copiii care nu au împlinit încă 14 ani, trebuie să aduceţi o copie după certificatul de naştere. Copia de buletin trebuie însoţită, după caz, şi de: adeverinţa de salariat, adeverinţa de asigurat, chitanţe de plată a contribuţiei de sănătate, talon de pensie, adeverinţă de elev/student  etc.

Cardul vă va fi trimis prin poştă, în termen de şapte zile de la înregistrarea în sistem a cererii pe care aţi depus-o. Dacă aveţi nevoie de document într-un termen mai scurt sau dacă tipărirea nu decurge conform planului, veţi primi de la CJAS un certificat provizoriu de înlocuire. "De la începutul acestui an şi până la sfârşitul lui august au fost eliberate 139 de astfel de certificate. Tipărirea şi eliberarea cardului este gratuită pentru asigurat, costurile fiind acoperite din Fondul de sănătate. Documentul este valabil un an, perioadă după care poate fi înlocuit printr-o altă cerere", a explicat Mihaela Docan, preşedinta CJAS Galaţi.

În situaţia în care aţi pierdut sau aţi rătăcit cardul, veţi fi nevoit să contactaţi, prin poştă, fax sau sau e-mail, CJAS Galaţi şi să solicitaţi un certificat provizoriu de înlocuire. Casa de asigurări de sănătate vă va trimite certificatul la adresa menţionată, în termen de 24 ore. Acest certificat vă oferă drepturi identice cu cele oferite pe baza cardului.

Citit 2979 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.