Autismul, o afecţiune mult subdiagnosticată în România

Autismul, o afecţiune mult subdiagnosticată în România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Centrul pentru Prevenirea şi Tratamentul Bolilor din New York (SUA) anunţa, în urmă cu un an şi jumătate, o prevalenţă a autismului sau a tulburărilor din spectrul autist de de 1 la 68 de copii. În judeţul Galaţi, la fel ca în restul ţării, de altfel, nu există date exacte cu privire la incidenţa acestei tulburări. Ceea ce se ştie însă cu siguranţă este faptul că afecţiunea este mult subdiagnosticată.

Mai mult, numărul specialiştilor în tulburările din spectrul autist este foarte redus în România, potrivit conf. univ. dr. Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Spitalul "Elisabeta Doamna" Galaţi. Tocmai pornind de la aceste nevoi, în urmă cu două săptămâni, a avut loc la Galaţi, în incinta Grădinii Botanice, Simpozionul "L'Autisme et le TDAH chez les enfants et les adultes".

"La eveniment au participat prof. univ. dr. Manuel Bouvard şi psihologul Claire Griffe, care au prezentat informaţii de ultimă oră despre autism şi despre sindromul ADHD, atât la copil, cât şi la adult. Simpozionul face parte dintr-o serie de manifestări, ca rezultat al unui proiect amplu de colaborare încheiat între Consiliul Judeţean Galaţi, Universitatea "Dunărea de Jos", Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna", Asociaţia "Dincolo de tăcere", Université de Bordeaux, Bordeaux Hospital University Center (CHU) şi autorităţile locale regionale din Bordeaux. Între iniţiatorii acestui proiect trebuie să subliniem şi rolul foarte important de mediator al prof. univ. dr. Aurel Nechita şi al echipei pe care a realizat-o în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie", a precizat conf. dr. Anamaria Ciubară.

Autismul adultului, nerecunoscut în România

Întâlnirea a reprezentat şi un prilej pentru specialiştii prezenţi de a aborda problema necesităţii armonizării criteriilor diagnostice şi terapeutice la nivel global şi mai ales european, în privinţa tulburărilor din spectrul autist. Spre exemplu, ghidurile de diagnostic româneşti nu recunosc diagnosticul de autism la adult. "Lectorii au prezentat pentru un auditoriu de circa 200 de persoane ghiduri de diagnostic şi tratament precoce şi modalităţile actuale de diagnostic diferenţial. Unul dintre obiectivele acestui simpozion a fost familiarizarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali şi a persoanelor implicate în procesul educaţional cu simptomatologia autismului, astfel încât, în viitor, să putem identifica şi ajuta mai repede copiii cu astfel de probleme", a concluzionat conf. dr. Anamaria Ciubară.

Citit 1614 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2017 02:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.