În lipsa vaccinului antigripal | Recomandări pentru a vă feri de RĂCELILE de sezon

În lipsa vaccinului antigripal | Recomandări pentru a vă feri de RĂCELILE de sezon
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Temperaturile au scăzut simţitor în ultima perioadă, iar meteorologii nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a vremii nici în zilele următoare. În acest context, medicii recomandă populaţiei să ia o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cu atât mai mult cu cât vaccinul antigripal încă nu a ajuns în judeţul Galaţi.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă. Medicii recomandă şi respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse). De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, sunt sfătuite să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, spaţii care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Vaccinul nu a venit încă

În actualul sezon rece, 46.703 persoane aflate la risc din judeţul Galaţi pot beneficia de vaccinare antigripală gratuită, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. "Astfel, pentru persoanele cu afecţiuni medicale cronice avem un necesar de 16.598 de doze, pentru gravide - un necesar de 414 doze, pentru personal medical - 2.350 de doze, pentru persoane rezidente - 1.286 de doze, iar pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani - 26.055 de doze", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Campania de vaccinare antigripală este cu atât mai eficientă cu cât este începută mai devreme. După vaccinare, pacientul are nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a deveni imun la majoritatea tulpinilor virusului gripal. Chiar şi aşa şi în ciuda recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, instituţie care a atras atenţia că vaccinarea antigripală trebuie începută până cel târziu la mijlocul lunii noiembrie, vaccinul antigripal necesar campaniei nu a ajuns încă în judeţul Galaţi de la Ministerul Sănătăţii. Abia zilele trecute autorităţile au reuşit să semneze contractul cu distribuitorul.

Citit 1513 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2017 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.