Acord fără termen limită pentru TRANSPLANTUL de organe

Acord fără termen limită pentru TRANSPLANTUL de organe
Transplantul românesc trece printr-o criză cu care nu s-a mai confruntat din 2009
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministerul Sănătăţii şi Eurotransplant au semnat, pentru prima dată, un acord fără termen limită în ceea ce priveşte transplantul pulmonar. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Potrivit acestuia, echipa de la Spitalul "Sfânta Maria" este aproape de a realiza primul transplant pulmonar din România.

Oficialul a subliniat că România ar putea încheia şi un acord cu Ungaria pentru a trimite bolnavi care au nevoie de transplant acolo. Bodog a explicat că deja au făcut demersuri în acest sens, dat fiind faptul că în prezent românii cu astfel de probleme pot fi trimişi doar în Viena, potrivit Agerpres. Organizaţia Eurotransplant, cu sediul în Olanda, este un organism din care fac parte şapte ţări (Austria, Belgia, Croaţia, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda şi Slovenia). România poate beneficia de organe pentru bolnavii care au nevoie de ele, dar e nevoită să doneze, la rândul ei, organe, dacă acestea sunt compatibile cu pacienţi din ţările amintite.

Numărul de organe a scăzut dramatic

Transplantul românesc trece printr-o criză cu care nu s-a mai confruntat din 2009: organele nu sunt identificate la timp, coordonatorii de program sunt nemotivaţi financiar, rata de refuz a familiilor este în continuă creştere, iar bugetul alocat anul acesta pentru prelevare de organe, medicamente şi reactivi este de trei ori mai mic. 80 la sută din cele peste 40 de spitale implicate, pe hârtie, în identificarea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, nu îi plătesc pe coordonatorii de transplant.

„Presiunea e atât de mare pentru un anestezist încât nimeni nu va veni de acasă pentru a face muncă voluntară pentru medicina de transplant. Sau o face o dată, de două ori, de zece ori, dar a 11-a oară renunţă. Nu cerem sume mari, dar ele trebuie să ajungă la toţi cei care ar trebui să fie implicaţi în identificarea donatorilor. Acum nu sunt motivaţi”, a precizat medicul Carmen Panţiş, anestezist, citat de agenţia de presă amintită.

Un alt motiv pentru care a scăzut dramatic numărul de donatori, în prima jumătate a anului, este legat de refuzul familiilor. „Nu mai au încredere, nici măcar pacienţii. Pe noi nu ne interesează jocurile politice, ne dorim să fie bine pentru pacient. Din păcate, lista de aşteptare creşte de la o zi la alta şi acest lucru ne alarmează. Cu toate că numărul de morţi cerebrale prin accidente rutiere e tot mai mare, nu avem acces la organe pentru că respectivii nu sunt identificaţi la timp”, a explicat şi Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Citit 1551 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2017 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.