Modernizare cu bani de la Guvern. Poiana, satul părăsit de apă (FOTO)
Foto: Marius Negri

Modernizare cu bani de la Guvern. Poiana, satul părăsit de apă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

„Fă să avem apă nonstop şi, dacă nu te iubeşte lumea, să-mi spui mie! Ăsta a fost sat părăsit de apă!”, i-a zis nea Costică, un localnic din Poiana, primarului Ciprian Tudor, în vreme ce politicianul ne prezenta comuna.

Nea Costică a aflat, odată cu noi, că primarul tocmai a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de extindere şi modernizare captare, aducţiune şi înmagazinare apă potabilă în comuna Poiana. Şi urmează, la rând, o finanţare pentru extinderea şi modernizarea şcolii, obţinută tot în cadrul celei de-a doua etape a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL2).

„La noi în comună apa e o mare problemă! Oamenii îşi doresc foarte mult această apă de care comuna a fost mereu vitregită. Trebuie să săpăm la 290 de metri adâncime pentru că localitatea nu e bogată în resurse de suprafaţă. Am adus geologi, am adus cei mai buni specialişti, dar unul n-a putut spune: sapă aici, că vei da de apă!”, ne-a mărturisit primarul Ciprian Tudor.

Finanţarea câştigată în cadrul PNDL2 va rezolva această problemă cu care nu se confruntă doar localnicii, ci şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Poiana, care e nevoită să-şi facă săptămânal provizii de apă, în bazinul din curte. Vestea că Poiana a câştigat şi o finanţare pentru reabilitarea, modernizarea extinderea şi dotarea şcolii i-a bucurat atât pe primar, cât mai ales pe directoarea şcolii, Veronica Oancă.

Cum se va transforma şcoala

Graţie finanţării guvernamentale, elevii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la toaleta din fundul curţii, pentru că şcoala va fi extinsă cu un grup sanitar interior şi va avea centrală proprie şi termoizolaţie. Zona este săracă, dar frecvenţa şcolară este bună deoarece cornul şi laptele pe care copiii îl primesc constituie un motiv bun pentru ca părinţii să-i trimită la şcoală. În plus, există două microbuze şcolare care respectă programul copiilor.

Trebuie spus că în Poiana funcţionează, pe lângă şcoala gimnazială şi o grădiniţă din satul reşedinţă a comunei, o şcoală primară în satul Vişina, unde există şi grupă de preşcolari, dar şi două clase de învăţământ primar, şi o grădiniţă la Huleşti, unde funcţionează o grupă de preşcolari şi una de învăţământ primar. Oficial, Poiana numără 213 preşcolari şi şcolari. Noi am remarcat că sunt extrem de politicoşi şi de bine crescuţi, salutându-ne, deşi nu ne cunoşteau.

Potrivit Veronicăi Oancă, Primăria decontează cheltuielile de transport al cadrelor didactice: „Avem 20 de cadre didactice din care mai bine de jumătate sunt navetiste. Faptul că recuperăm banii de navetă este un fapt lăudabil. Marea mea bucurie este că toate cadrele didactice sunt calificate, cu excepţia unei colege care, deşi a absolvit două facultăţi, dar nu pe acest domeniu, este în curs de calificare”, ne-a declarat directoarea.

Un start bun în viaţă

Până să devină, prin concurs, directoarea şcolii din Poiana, Veronica Oancă, la rându-i navetistă, a predat franceza la Liceul „Elena Caragiani” din Tecuci. Şi una dintre priorităţile sale a fost să încheie parteneriate cu instituţiile de învăţământ tecucene, prin care şcoala să devină cunoscută, iar elevii, sprijiniţi. Aşa s-a ajuns ca elevii din Tecuci să devină „Moş Crăciun” pentru elevii de la Poiana, oferindu-le daruri. Dar cel mai important pentru directoare e să promoveze realizările copiilor:

„Sper să umplu holurile şcolii cu diplome! Eu provin de la ţară, dintr-o familie de oameni simpli, dar cu dorinţa de a învăţa. În familia mea suntem trei profesoare: eu predau franceza, una dintre surori absolvit Geografia şi acum este în Canada, lucrează într-o companie aeriană, fiind manager pe un departament, cealaltă soră predă matematica în Tecuci, iar fratele, care e mai mare ca noi, este ofiţer de marină la pensie. Deci se poate! Am ales o şcoală la care să dau startul şi să fie un start bun!”, ne-a mărturisit Veronica Oancă.

Pregătiţi de un start bun în viaţă sunt şi elevii. Alina Buzoianu, una dintre cele mai bune eleve ale şcolii, ne-a mărturisit că îşi doreşte să devină învăţătoare şi, de ce nu, colegă de cancelarie cu dascălii ei.

Tot mai puţini şi tot mai săraci

Doar 700 de suflete, atât mai numără comuna Poiana. Populaţia, atâta câtă a mai rămas, este îmbătrânită şi săracă. Nu-i de mirare că sunt 114 beneficiari de venit minim garantat cu care administraţia locală reuşeşte să păstreze curăţenia în comună. "E foarte greu! Nu găseşti un loc de muncă în comună. Populaţia este îmbătrânită. Majoritatea a trăit cu pensii de la CAP şi-au întreţinut copiii, acum generaţiei care vine îi este greu să trăiască numai cu acest venit minim garantat. Cei care se mai descurcă vin la săptămână în comună. Se duc şi muncesc în alte localităţi ca să le asigure copiilor traiul", spune cu tristeţe primarul.

Primar din tată-n fiu

Născut şi crescut în Poiana, social-democratul Ciprian Tudor se află la primul său mandat de primar, însă are experienţă administrativă. După cum ne-a declarat, a lucrat zece ani în cadrul birourilor financiar-contabil şi, respectiv, taxe şi impozite, din cadrul Primăriei Poiana. Primărie care a fost condusă, în perioada 2004-2016, de tatăl său, social-democratul Trofim Tudor. Pe lângă lecţiile practice de politică şi administraţie predate de tatăl său, tânărul primar a avut parte şi de o experienţă neplăcută.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", în anul 2014, primarul Trofim Tudor a ajuns în vizorul inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate. A fost acuzat că a semnat 21 de dispoziţii pe baza cărora fiul său, aflat directa lui subordonare, a beneficiat de avantaje materiale: plata unor ore suplimentare, dar a unor sporuri la salariul de bază.

„Nu m-am îmbogăţit cu acele ore suplimentare! Eu chiar le-am muncit! Mi s-au imputat toate şi le-am plătit către buget cu vârf şi îndesat”, spune Ciprian Tudor. Problema a fost, spune politicianul, nu că banii respectivi nu i s-ar fi cuvenit, ci faptul că dispoziţiile de plată fuseseră semnate de tatăl său. Prima instanţă a decis că tatăl său nu mai poate candida la Primărie, dar procesul cu ANI nu s-a terminat, tot primeşte termene.

Puţin, dar bun şi eficient

Ca primar de comună mică, cu bani puţini, Ciprian Tudor spune că nu-i este deloc uşor să asigure funcţionarea comunei. De proiecte europene nici nu poate fi vorba, pentru că n-ar avea de unde să asigure cota de cofinanţare. "Din puţinul pe care îl am mă rezum pe partea de eficienţă şi necesităţi a comunei. Decât să promit mult şi să nu fac nimic, mai bine ceea ce realizez să fie puţin, dar bun şi eficient", spune primarul.         

Iluminat public cu LED

Faptul că străzile principale din comuna Poiana beneficiază de iluminat public cu LED, prin modernizarea a 150 de corpuri de iluminat, cu bani de la bugetul local, reprezintă un motiv de mândrie pentru primarul Ciprian Tudor: "În campania electorală m-am angajat că voi moderniza iluminatul public şi am început. La anul sper să modernizăm iluminatul şi pe străzile secundare".

Săptămâna trecută, când am vizitat comuna, tocmai se montau instalaţiile de iluminat festiv pe care Primăria le-a cumpărat de-a lungul anilor. Şi dacă tot veni vorba de sărbători, prin decizia aleşilor comunali, elevii vor primi dulciuri de Crăciun.

Drumul Buciumeni - Vişina aşteaptă asfaltarea

Primarul Ciprian Tudor speră ca anul viitor să câştige o finanţare pentru a moderniza toate uliţele rămase încă neasfaltate în comună. Şi este sigur că preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, nu va uita că a promis că va asfalta cei doi kilometri ai drumului judeţean dintre Buciumeni şi Vişina, drum care este foarte circulat. Tot preşedintelui Fotea i se datorează faptul că drumul a fost pietruit, pentru că arăta mult mai rău!

Citit 6685 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2017 21:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.