Sătenii din Independenţa vor circula pe drumuri asfaltate. Utilităţile pentru un trai civilizat, înainte de toate

Sătenii din Independenţa vor circula pe drumuri asfaltate. Utilităţile pentru un trai civilizat, înainte de toate
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Chiar dacă este deja iarnă şi până la Crăciun mai sunt doar câteva săptămâni, în Independenţa se lucrează intens la reabilitarea reţelei de drumuri, iar mai multe străzi ale comunei sunt transformate în adevărate şantiere, în prag de sărbători.

Autorităţile au demarat mult aşteptatele proiecte de asfaltare a drumurilor, după ce au reuşit să pună la punct reţeaua de canalizare pentru o bună parte dintre localnici. Ieri, la vizita noastră în Independenţa, mai multe echipe de muncitori şi utilaje ale unor firme construiau de zor rigole şi podeţe şi lucrau la reabilitarea căilor de comunicaţii ale comunei, care are în componenţă un singur sat, cu aproape 4.400 de localnici harnici şi gospodari.

"La momentul acesta, se efectuează lucrări de asfaltare pe şapte străzi. Practic, sunt primii kilometri de asfalt în localitatea noastră. Dar sunt primii kilometri de asfalt după ce am finalizat lucrările la reţeaua de canalizare. Aşa am văzut eu lucrurile dintotdeauna, din punctul meu de vedere aceasta este ordinea firească. Vom sista lucrările, cu siguranţă, pentru că, în curând, vremea nu ne va mai permite să continuăm, dar le vom relua din primăvară, când se va încălzi. Avem finanţarea asigurată. Pentru ce aţi văzut astăzi, avem semnat un contract de finanţare cu fonduri de la bugetul de stat, prin PNDL 2. Dar nu ne vom opri aici, este doar începutul pentru astfel de lucrări, care vizează, printre altele, şi construcţia de rigole şi podeţe pentru accesul în gospodăria fiecăruia. Primul dintre proiecte, care a fost început în urmă cu aproximativ trei luni, va fi finalizat anul viitor. Cu siguranţă, în primăvară vom demara lucrări pentru asfaltarea altor cinci străzi, pe o lungime de cinci kilometri", ne-a declarat primarul comunei Independenţa, Viorel Tărbuc.

Alesul ne-a spus că cele două proiecte, finanţate prin PNDL 2 şi PNDR, care depăşesc două milioane de euro, vizează asfaltarea a aproximativ 11 kilometri de drumuri, ceea ce reprezintă circa 60 la sută din reţeaua de infrastructură rutieră a comunei. "Dar cert este că nu ne vom opri aici, ci vom încerca să identificăm şi alte surse de finanţare pentru proiecte de drumuri".

"În cazul celui de-al doilea proiect de asfaltare, va trebui să corelăm lucrările cu un alt proiect de investiţii în reţeaua de canalizare. Mă refer la Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM), care va fi derulat de Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Serviciul Regional Apă Galaţi, în cadrul căreia suntem membri. Prin acest proiect, va fi introdusă reţea de canalizare pentru toată comuna, întrucât o parte a acesteia nu are, în prezent. Ar fi cam ultima etapă în ceea ce priveşte infrastructura de bază a comunei, ţinând cont că localitatea noastră dispune deja de reţea de apă, de gaz metan, canalizare - o parte finalizată, cealaltă - pe POIM. Ar fi cam ultimul pas pentru a avea toate utilităţile, toate condiţiile pentru un trai civilizat, decent", a afirmat alesul. Primarul a menţionat că, în urmă cu aproximativ o lună, odată cu încheierea primei etape a reţelei de canalizare, a fost finalizată şi staţia de epurare, investiţia depăşind două milioane de euro.

"Lucrurile se aşază"

"Independenţa merge într-o direcţie bună şi nu vreau să fiu acuzat că nu sunt modest sau că sunt subiectiv. Lucrurile se aşază încet, încet şi firesc, spun eu, punând, înainte de toate la dispoziţia cetăţenilor, utilităţi ce ţin de infrastructura subterană - apă, gaz, canalizare şi continuând cu lucrările de asfaltare. Este un pic anapoda, ca să nu spun altfel, să asfaltezi, după care să spargi. M-am ferit să fac astfel de lucruri, deşi am trecut prin două campanii electorale şi am avut presiune din acest punct de vedere. Le-am explicat oamenilor, mi-am menţinut punctul de vedere şi bănuiesc că în momentul de faţă consătenii mei realizează că acesta este cursul firesc al lucrurilor", spune Viorel Tărbuc. Potrivit acestuia, autorităţile au reuşit să atragă, în comună, în ultimii trei ani, peste 35 de milioane de lei.

"Făceam o retrospectivă, în urmă cu doar câteva zile: am reuşit să atragem zece milioane de lei pentru drumuri, noă milioane de lei pentru canalizare, aproximativ 1,5 milioane de lei pentru 580 de racorduri individuale la reţeaua de canalizare pe care am finalizat-o, prin POIM - 15 milioane de lei, pentru reţeaua de canalizare în zona în care nu avem. Ajungem la o valoare impresionantă, cred eu", spune alesul localnicilor din Independenţa.

Iluminat public modernizat şi parc în "inima" comunei

Pe lângă proiectele de reabilitare a străzilor şi de finalizare a reţelei de canalizare, care sunt prioritare, autorităţile au în vedere un proiect de modernizare şi extindere a iluminatului public stradal, întrucât una dintre problemele cu care se confruntă oamenii, la acest moment, o constituie iluminatul deficitar, sistemul actual fiind învechit şi, pe alocuri, insuficient.

Autorităţile speră că vor reuşi să identifice o sursă de finanţare europeană pentru un astfel de proiect, întrucât bugetul comunei nu poate susţine o asemenea investiţie. "Este depăşit din punct de vedere al eficienţei, numărul corpurilor de iluminat este mai mic decât necesarul. Încercăm să găsim o sursă de finanţare pentru modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public, atât din punct de vedere al consumului şi reducerii facturilor, dar şi pentru acoperirea localităţii cât mai bine, prin extinderea sistemului de iluminat. Ne-am gândit la un sistem cu LED. Sper să rezolvăm cât mai repede această problemă. La momentul acesta, noi nu putem suporta lucrarea de la bugetul local. Sper să găsim sursă de finanţare, pe fonduri europene. Încă suntem în faza de verificări. Nu vreau să spun mai multe, căci nu vreau să risc să nu se concretizeze şi să dau cu băţul în baltă. Este clar că mă preocupă", ne-a spus primarul Viorel Tărbuc.

În viitor, localnicii ar putea avea un parc chiar în "inima" comunei, în apropierea dispensarului, a postului de poliţie, grădiniţei şi primăriei, cu alei, bănci şi spaţiu verde, pentru ca cei care merg cu treabă la aceste instituţii şi sunt nevoiţi să aştepte să o poată face în parc. "Îmi doresc să amenajăm, într-un an sau doi, un parc de relaxare. Locuri de joacă pentru copii sunt la grădiniţe. Văd util un parc în preajma unor instituţii sau acolo unde oamenii merg să rezolve diverse probleme şi trebuie să aştepte", a afirmat alesul.

Distracţia, doar după investiţii!

Comuna Independenţa este, poate, singura sau una dintre puţinele din judeţul Galaţi care nu are o zi a ei. De regulă, acesta a fost unul dintre "marile" obiective ale primarilor, în goana de a-şi distra electoratul şi a încerca să-şi asigure simpatia localnicilor. Deşi se află la cârma comunei din anul 2008, primarul Viorel Tărbuc a trecut peste această cutumă. De altfel, nici pentru sărbătorile de iarnă autorităţile nu le-au pregătit oamenilor vreun brad imens sau spectacole. Iar primarul ne-a explicat şi de ce:

"Nu vom face de sărbători nimic. Şi vă spun şi de ce: suntem deficitari încă. Nu avem o zi a comunei. Trebuie să le facem şi pe acestea, dar am dori să fie lucrurile aşezate mai bine şi apoi să facem aşa ceva. Nu ştiu cât de bine ar fi primită o astfel de iniţiativă a Primăriei pentru a organiza o sărbătoare a Crăciunului, pentru că implică cheltuieli. Ne limităm doar la a împodobi străzile principale, Tudor Vladimirescu, care se intersectează cu drumul naţional, şi vedem dacă extindem şi pe altele. În momentul în care montezi pe stâlpi o instalaţie multicoloră, frumoasă, dar uitându-te în sus, la ea, calci într-o groapă şi te murdăreşti pe pantofi, nu este deloc ok. Aş vrea să finalizez proiectele importante care ţin de infrastructură, să punem totul la punct şi apoi facem şi sărbători".

Citit 11187 ori Ultima modificare Marți, 05 Decembrie 2017 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.