Comuna gălăţeană în care dezvoltarea se face cu fonduri europene. Sute de gălăţeni, atraşi de viaţa la sat (FOTO)
Foto: Marius Negri

Comuna gălăţeană în care dezvoltarea se face cu fonduri europene. Sute de gălăţeni, atraşi de viaţa la sat (FOTO)
În imagine, Petrică Bratu
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Tuluceşti este singura comună din judeţul Galaţi care, săptămâna trecută, avea deja semnate trei contracte de finanţare cu fonduri europene. Cele mai importante proiecte vizează infrastructura rutieră, extinderea reţelei de canalizare şi educaţia.

Până în anul 2020, jumătate dintre drumurile comunei vor fi asfaltate cu fonduri europene şi guvernamentale, ne-a declarat, săptămâna trecută, la vizita noastră în Tuluceşti, primarul Petrică Bratu. Autorităţile au reuşit să atragă peste un milion de euro, din fonduri europene, pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de drum, iar de la Ministerul Dezvoltării au obţinut o finanţare de aproximativ 2,5 milioane de euro, pentru asfaltarea a 9,5 kilometri. În total, Primăria va investi în drumurile sătenilor peste 3,5 milioane de euro, în 2018 şi 2019.

"La infrastructura rutieră, comuna Tuluceşti nu stă chiar foarte bine. De ce spun asta? Pentru că noi avem o reţea de drumuri de 60 de kilometri, nu este mică deloc. Am asfaltat 15 kilometri, până în prezent, însă situaţia pe care o avem azi în mod cert o vom îmbunătăţi. Urmează să atribuim contractul pentru proiectul pe fondurile europene. Un lucru pe care însă trebuie să-l ştie toată lumea este că acest proiect a fost depus în octombrie 2015. De la depunerea cererii de finanţare pe AFIR şi până la realizarea efectivă a lucrărilor durează cam trei ani. Anul acesta, fără dar şi poate, îl vom realiza. Vor putea să înceapă lucrările în scurt timp, poate în martie, dacă timpul ne va permite. Avem autorizaţia de construire eliberată, avem tot ce ne trebuie pentru demararea lucrărilor", ne-a declarat primarul din Tuluceşti.

Alesul a precizat că niciuna dintre străzi nu va fi asfaltată înainte ca autorităţile să se asigure că oamenii au toate utilităţile pe strada lor - apă, canalizare şi gaz.

"Asfaltările se fac numai pe drumurile unde va fi realizată infrastructura subterană în totalitate. Avem o experienţă neplăcută, un singur segment de drum unde am pus canalizarea după asfaltare şi avem probleme. Nu se mai compactează pământul cum trebuie. La porţiunea aceea de asfalt, trebuie să mai intervii cu reperaţii, cu completăti. Noi am asfaltat în 2009, iar canalizarea a fost aprobată abia în 2012, din acest motiv avem problema la acel segment de drum. Cetăţenii vor toţi, dacă se poate, să le faci astăzi şi chiar în faţa porţii lor. Uşor, uşor le facem pe toate, în interesul comunităţii", ne-a spus alesul.

Încep lucrările de extindere a canalizării

Pe lângă investiţiile în drumuri, autorităţile din Tuluceşti vor derula în paralel două proiecte care vizează infrastructura de apă şi apă uzată a comunei. Săptămâna trecută, Primăria a atribuit două contracte - unul de extindere a reţelei de canalizare, pe o distanţă de zece kilometri, de aproximativ un milion de euro (pe fonduri europene) şi un alt proiect, finanţat de la bugetul local, în valoare de circa 250.000 de euro, pentru racordurile gospodăriilor la canalizare. "Lucrările vor începe imediat cum se va face timpul mai bun. Discutăm practic despre al treilea proiect pe canalizare pe care îl derulăm. O să mai fie nevoie de încă un proiect, ca să ajungem la sută la sută. Să ştiţi că oamenii, chiar dacă erau mai reticenţi la început, abia aşteaptă să se racordeze şi la canalizare, pentru că moda cu WC-ul în fundul curţii este demult depăşită. Oamenii îşi fac baie în casă, şi-au făcut fose şi întreţinerea unei fose sau vidanjarea ei este mult mai scumpă decât suma pe care ar plăti-o la canalizare", a explicat primarul.

Grădiniţă construită de la zero, cu bani europeni

Satul Şiviţa va avea, în viitorul apropiat, o grădiniţă modernă, dotată la standarde europene. Actuala clădire a unităţii de învăţământ, la care sunt înscrişi aproximativ 50 de preşcolari, va fi demolată, întrucât este foarte veche, iar în locul ei va fi ridicată o construcţie nouă, cu fonduri europene. "Pentru acest proiect, al treilea cu fonduri europene, începem procedura în luna februarie. A fost o mică modificare a proiectului tehnic, în sensul că proiectantul nu a ţinut cont iniţial de toate cerinţele ISU. Am transmis către finanţator documentaţia refăcută, după care organizăm licitaţia pentru atribuirea contractului (...). Sunt persoane care spun că încă mai este funcţională acea clădire. Dar staţi să ne înţelegem, noi facem această investiţie pentru încă 100 de ani. Aceea este o clădire foarte veche. Ea arată relativ frumos pe interior, a fost căptuşită cu rigips, dar ferească Dumnezeu de un cutremur, căci se prăbuşeşte. Facem o grădiniţă cu două grupe, dar va fi una modernă, cu sală de festivităţi. Investiţia este 300.000 de euro", ne-a spus primarul Petrică Bratu.

Proiecte pe "trăgaci"

Autorităţile pregătesc noi proiecte finanţate din fonduri externe. Aproximativ 2,8 milioane de euro ar putea fi investite pentru construirea unui corp nou de şcoală, modern şi dotat cu laboratoare, la Tuluceşti. Studiul de fezabilitate al proiectului, pentru care se va încerca obţinerea de finanţare europeană prin POR, este aproape finalizat. "Se pot accesa maximum 7.700 de euro de copil. Din socotelile noastre, proiectul poate ajunge la 2,8 milioane de euro. Sesiunea este deschisă până în mai, bani sunt. Cel târziu până pe 15 martie, eu zic că depunem cererea de finanţare", a explicat primarul.

Un alt proiect vizează şcoala din satul Şiviţa, pe care autorităţile vor să o doteze cu mobilier şi echipamente noi, printr-un proiect transfrontalier. "La Şiviţa, vrem să depunem pe fonduri transfrontaliere, în parteneriat cu localitatea Sireţi, din Republica Moldova (cu care noi am mai avut un proiect), să îmbunătăţim dotările şcolii", a afirmat Petrică Bratu. La cele patru unităţi de învăţământ ale comunei (două şcoli şi două grădiniţe) sunt înscrişi aproximativ 650 de copii, potrivit autorităţilor.

Tot mai mulţi gălăţeni vor case la Tuluceşti

Sute de gălăţeni şi-au construit, în ultimii ani, case spaţioase sau vile, în comuna Tuluceşti, care se află la doar 12 kilometri de municipiu. Dacă în perioada crizei financiare (2009-2011), solicitările de loturi de casă au cam "îngheţat", în ultima vreme tot mai multe persoane din municipiul Galaţi achiziţionează terenuri sau case bătrâneşti, pe care le reconstruiesc sau le renovează pe gustul lor. "Lumea construieşte, este adevărat (...) Până în 2009, cumpărau vetre, după ce a început criza s-au mai domolit un pic, dar să ştiţi că în ultima perioadă solicitările de a cumpăra locuri de casă sau case vechi, în vechea vatră a satului, sunt din ce mai mari. Avem avantajul, alături de Vânători, că, spre deosebire de Şendreni, noi avem gaz metan. Există de prin 2011", ne-a spus primarul comunei, Petrică Bratu.

La fel ca în celelalte comune limitrofe, unde s-au înfiinţat cartiere noi, rezidenţiale, cei care provin de la oraş nu îşi schimbă domiciliul în actul de identitate, deşi taxele şi impozitele în mediul rural sunt mai reduse. "Mulţi au domiciliul în municipiul Galaţi. Asta ne dezavantajează un pic, dar tot este bine. Dacă şi-au construit o casă, plătesc un impozit la noi. Dacă şi-ar face domiciliul la Tuluceşti, ar avea mult mai multe facilităţi. De exemplu, impozitul auto este mai mic decât în mediul urban. Am câştiga şi noi mai mult şi ar şi plăti oamenii mai puţin. Ar fi un câştig reciproc. Urmează şi acolo să facem investiţii în canalizare, în primul rând, şi apoi venim şi cu asfalt. Vorbim despre cartierul nou, între Tuluceşti şi Tătarca. A fost o zonă neelectrificată, pe care am reuşit, acum doi ani, să o electrificăm, dar procedeul este foarte greoi, inclusiv cu Electrica. Din momentul în care am depus o solicitare la ei şi până am văzut stâlpii plantaţi şi reţeaua trasă, au trecut trei ani. Procedurile sunt greoaie mai în toate domeniile", a afirmat reprezentantul Primăriei.

"O Românie a hârtiilor"

Alesul spune că "trăim într-o Românie a hârtiilor", în contextul în care multe dintre proceduri sunt anevoioase şi necesită sute de documente. Nu doar în cazul Electrica, ci şi al extinderii reţelei de gaz metan. "Prima solicitare privind proiectul de gaz a fost depusă în 1992. Investiţia nu a fost a noastră, ci a Distrigaz. Mai sunt unele zone din sat unde nu a ajuns gazul. Noi am venit în sprijinul cetăţenilor, prin extinderi de reţele. Am stabilit la nivelul Consiliului Local să facem o selecţie şi să vedem unde tragem prima dată, să vedem şi interesul oamenilor, iar ei să suporte jumătate din investiţie. Nu este ok să investim pe o stradă unde vrea doar o singură persoană. Avem solicitări de extindere din 2016, care nu s-au rezolvat nici azi. Şi Distrigaz lucrează foarte greu. Anul trecut am alocat pe extindere de gaz 300.000 de lei şi am cheltuit doar 50.000 de lei, pentru că s-au bâlbâit ei. Politica lor ei o ştiu. Noi le tot trimitem adrese", ne-a spus primarul.

Mai puţini bani de la bugetul statului pentru comună

Sumele care au revenit, pentru acest an, comunei Tuluceşti de la bugetul statului sunt mai mici faţă de fondurile alocate anul trecut. Motiv pentru care, deşi avea prevăzută în organigrama instituţiei angajarea a şapte poliţişti locali, planul va fi amânat pentru anul viitor. Mai mult, consilierii au decis să majoreze taxele şi impozitele locale cu 10 la sută.

"Sumele care ne vin de la bugetul statului sunt mai mici anul acesta cu aproximativ 1,5 milioane de lei, pe un considerent care nu e normal. Domnul Tudose, în vremea în care era prim-ministru, ieşise să spună că cine nu a cheltuit banii nu este gospodar, o concluzie total eronată. La sfârşitul anului 2016, aveam în cont 2,4 milioane de lei, la sfârşitul lui 2017 - 3,6 milioane de lei. Dar banii aceştia nu i-am păstrat pentru că nu am ştiut să îi cheltuim. Avem de asigurat cofinanţare la proiectele cu fonduri europene, avem cheltuieli neeligibile. În momentul în care strângi cureaua, o strângi pentru a-ţi fi mai uşor, pentru a derula anumite programe mai simplu, nu pentru că eşti incapabil sau incompetent. Per total, faţă de anul trecut, avem un buget mai mare, mai ales că sunt şi proiectele europene pe care le derulăm. Bugetul, care încă nu a fost aprobat, ne permite să asigurăm funcţionarea şi să implementăm, fără cea mai mică durere de cap, proiectele pe care ni le-am propus. Atât pe cele europene, cât şi pe cele finanţate de la bugetul statului şi de la bugetul local", ne-a spus primarul comunei Tuluceşti.

Obiectiv: Evidenţa Persoanei, la Tuluceşti

Una dintre priorităţile autorităţilor din Tuluceşti este înfiinţarea unui Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei (SPCLEP), pentru cei aproximativ 7.700 de localnici, câţi figurează în statistica de anul trecut a comunei. Petrică Bratu ne-a declarat că a purtat deja o serie de discuţii cu primarii din Frumuşiţa şi Folteşti, pentru ca acestea să fie arondate Serviciului de Evidenţă a Persoanei de la Tuluceşti, iar adresabilitatea să fie, în acest fel, mult mai mare.

Citit 22698 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2018 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.