Infrastructură cu opinteli şi cum au ajuns păcănelele mai tari decât sapa în patria micilor (FOTO)
Foto: Foto: Mariana Constandache

Infrastructură cu opinteli şi cum au ajuns păcănelele mai tari decât sapa în patria micilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cunoscută mai degrabă pentru punctul "zero" al mititeilor de la Hanu Conachi, comuna Fundeni are mai puţin de un sfert din drumuri asfaltate, iar despre canalizare se poate vorbi la timpul viitor. "Birocraţia ne omoară", este explicaţia primarului aşezării, care numără, oficial, 3.700 de suflete.

La circa 50 de kilometri de Galaţi se află, poate, unul dintre cele mai cunoscute puncte de pe harta judeţului, devenit celebru datorită micilor de la Hanu Conachi. Numai că delicatesa neaoşă care a aşezat localitatea pe harta destinaţiilor drumeţilor aflaţi în tranzit şi, din ce în ce a mai multor gălăţeni atraşi de specificul zonei pentru diverse evenimente fericite, nu e suficientă să facă toată comuna şi oamenii ei la fel de celebri şi înfloritori.

Situată în apropierea Siretului, într-o zonă împădurită, cu potenţial agricol, comuna Fundeni are, conform ultimului recensământ, aproximativ 3.700 de suflete, în trei sate. Dată fiind notorietatea localităţii, atrasă, aşa cum precizam, de celebritatea "satului-vedetă" Hanu Conachi, ar fi oarecum logic ca la capitolul infrastructură lucrurile să fi mers, până acum, brici: drumuri cu asfalt, canalizare la fiecare poartă, ca să nu mai vorbim de apă curentă. În prezent, însă, doar apa la robinet este o realitate, la fel ca şi puţin sub un sfert din reţeaua de peste 40 de kilometri de străzi, care sunt asfaltate. Restul, trebuie să aştepte şi nu până mâine-poimâine, ne asigură primarul Manuel Lupu, care dă vina pe birocraţie şi pe o lentoare inexplicabilă în demararea proiectelor şi punerea lor în aplicare, cel puţin până la începerea lucrărilor.

Asfaltul, în cifre

"Birocraţia ne nenoroceşte. E posibil ca evaluarea ofertelor să dureze aproape un an? Nu se poate aşa ceva! Ce am reuşit să finalizăm au fost cinci kilometri de drumuri comunale, cu 50 de miliarde (n.r. - lei vechi) şi drumul de exploataţie agricolă care leagă Fundeniul de Hanu Conachi, pe care l-am realizat din fonduri europene şi care măsoară 7,4 kilometri. Mai avem un proiect, început în 2016, pentru patru kilometri de drumuri, pentru asfaltare, s-a terminat licitaţia şi evaluarea, sperăm ca săptămâna viitoare să începem lucrările. A fost foarte greu. Termenul de finalizare ar fi de 15 decembrie 2019", ne-a explicat edilul comunei Fundeni.

La unii, asfalt, la alţii, canalizare

Cu toate acestea, ca orice lucru făcut cu greu, este imposibil ca asfaltarea a patru kilometri de străzi să nu mai întâmpine încă o "mică" problemă. "La Hanu Conachi vine canalizarea, aşa că vom asfalta doar la Fundeni deocamdată, unde sunt două străzi destul de lungi. La Hanu Conachi vom aştepta să se facă canalizarea şi apoi vom asfalta, eventual prin alte programe pe care le vom derula în comună", promite primarul Manuel Lupu.

Dacă localnicii din Hanu Conachi vor putea spera, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să aibă canalizare în curte, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei din Fundeni şi Lungoci, care vor fi incluşi în alte etape ale proiectului de modernizare. Până atunci, cei mai norocoşi vor avea asfalt la poartă chiar cu riscul ca atunci când canalizarea le va bate la uşă, lucrările să fie stricate şi mai apoi refăcute pe alţi bani, şi alte proiecte.

"Cine vrea munceşte, cine nu reazemă pereţii"

Cum poţi supravieţui la ţară, dacă nu îţi place să dai cu sapa, să faci naveta sau să îţi pui osul la muncă, făcând o meserie din care să câştigi un ban cinstit? Cam la fel ca la oraş, după modelul tinerilor care, fără a avea o sursă foarte clară de venit, par să aibă un trai relaxat şi lipsit de griji, cu programul liber ales. Cu părinţi care mai au o pensie sau ceva venituri de pe urma pământului dat în cea mai mare parte în arendă, la asociaţie, o parte a tineretului din Fundeni, cu toate satele componente, nu pare a duce grija zilei de mâine. Şi mai trist este că unii nici măcar de ajutorul social nu s-au ţinut cu dinţii, fiind eliminaţi pe motiv de lene. Astfel, cifra oficială a celor care beneficiază de banii de la Primărie este, astăzi, de 42, raportat la o populaţie de 3.700 de suflete.

"Numărul beneficiarilor venitului minim garantat este în scădere, pentru că unii nu s-au mai încadrat, alţii au fost excluşi, pentru că nu şi-au făcut zilele. Nu se prea duc să îşi caute de lucru, majoritatea au pretenţia să li se ofere loc de muncă. Nu ţin cont de ce ştiu să facă. Nu mai prăşeşte nimeni în ziua de azi. Cine a vrut să muncească şi-a căutat de lucru sau a plecat, cine nu reazemă pereţii", ne relatează primarul Manuel Lupu.

În timp ce în barurile şi cârciumile din comună, "pretenţioşii" îşi caută motivaţia de a munci în fundul vreunei sticle de bere sau speră să câştige marele premiu la păcănele, la Hanu, la Lieşti sau prin alte sate dimprejur unde au ajuns aparatele mâncătoare de timp şi bani, câteva sute de localnici au luat drumul străinătăţii. Oamenii muncesc afară şi mai vin în comună în concedii. Mulţi şi-au ridicat case, dar nu aşa cum o făceau în urmă cu zece ani, înainte de criză, ne asigură primarul Manuel Lupu. De întors definitiv, puţin probabil, pentru că nu ar avea ce să facă, în condiţiile în care investitorii nu se prea înghesuie să deschidă ceva la Fundeni.

Croitoria eşuată şi ferma de furaje

Sunt peste 150 de oameni în Fundeni, Lungoci şi Hanu Conachi care lucrează în industria textilă, la croitorii din Focşani. Zilnic fac naveta, motiv pentru care edilului i-a venit ideea să le facă o croitorie acasă, la Fundeni, pe care să o predea agentului economic de la Focşani, pentru un punct de lucru local. Planul a murit în faşă, deoarece spaţiul în care se intenţiona amenajarea făbricuţei a fost considerat impropriu.

"Voiam să o facem în clădirea în care a fost şcoala, vizavi de Primărie. Am primit aviz negativ de la Inspectoratul Şcolar, pentru că acolo, în şcoală, încă mai funcţionează o grupă de grădiniţă. Sunt peste 150 de persoane din toată comuna care fac naveta la Focşani şi am zis că ar fi păcat ca măcar 80 - 100 dintre ei să nu rămână să muncească aici", precizează edilul din Fundeni.

O mică rază de speranţă pentru localnicii care vor totuşi să muncească vine din comuna alăturată, Lieşti. Un investitor de acolo şi-a anunţat intenţia de a deschide o fabrică de cereale combinate, care ar putea asigura circa 20 de locuri de muncă.

Bani pentru sală de sport şi dispensar

Fundeniul este una dintre comunele care se mândresc cu propria echipă de fotbal, de Liga a V-a, Unirea Hanu Conachi, formaţie care a găsit înţelegere să i se amenajeze, pentru meciuri şi antrenamente, un stadion. Terenul cu gazon artificial i-a atras imediat şi pe ceilalţi localnici dornici de mişcare, dar şi pe elevii de la şcoală.

O sală de sport se va alătura, într-un viitor nu foarte îndepărtat, infrastructurii sportive din Fundeni. Este oportună o astfel de investiţie într-o comună care suferă din lipsa copiilor şi a tinerilor care să îşi formeze în viitor familii aici? Este, ne asigură edilul! "S-au făcut asemenea săli de sport, mari, în comune care aveau, poate, două treimi din câţi copii avem noi. Poate juca şi tineretul, nu doar copiii. De exemplu, la Tudor Vladimirescu şi Iveşti, se închiriază după-amiaza şi aşa mai pot veni nişte fonduri, măcar pentru întreţinere", garantează primarul.

Clădirea care adăposteşte cabinetele individuale a doi medici de familie, farmacia şi un cabinet stomatologic nu a văzut de zeci de ani reparaţii capitale. 800.000 de lei vor fi alocaţi extinderii şi amenajării dispensarului. "Este într-o stare deplorabilă. Inclusiv tabla de pe acoperiş a sărit. Doamnele doctor nu au mişcat un pai, deşi noi le-am mai turnat beton, le-am mai schimbat o broască. Le au în comodat, ar trebui să şi le îngrijească. Prin contrast, cabinetul stomatologic este boboc!", argumentează primarul.

Bisericile bătrâne sunt în şantier

Comuna Fundeni are trei biserici, câte una în fiecare sat. Cea mai "tânără" se află în reşedinţa comunei şi a fost ridicată între anii 1995 şi 2000. Lăcaşul de cult din Fundeni, situat pe marginea drumului naţional care traversează comuna, arată superb, fiind o mică bijuterie arhitectonică. La fel speră să ajungă şi celelalte două biserici, din Hanu Conachi şi Lungoci, una mai bătrână decât cealaltă. 

Biserica cu hramul "Înălțarea Domnului" din Hanu Conachi a fost zidită în focurile celui de-al Doilea Război Mondial, între anii 1942 şi 1944, de soldaţii români. Se află în centrul cimitirului eroilor de toate naţiile, câteva mii de soldaţi români, ruşi, germani sau austrieci fiind îngropaţi în jurul lăcaşului de cult şi al Monumentului Eroilor, edificiu care flanchează biserica. Lăcaşul de cult avea nevoie de reparaţii capitale, demersuri puse în practică în urmă cu doi ani, când a fost făcută subzidirea şi consolidarea. La operaţiuni, Primăria a contribuit cu 100.000 de lei.

La Parohia din Lungoci, situaţia este şi mai serioasă. Biserica cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci", ridicată între 1924 şi 1928, se afla într-o stare destul de avansată de degradare. "Este făcută din cărămidă, avea fundaţia din pietre lipite cu lut. Le-am dat anul trecut 100.000 de lei. Anul acesta am avut doar 20.000 de lei, iar preoţii s-au înţeles să meargă tot la Lungoci", conchide edilul.

Registrul Agricol, la Hanu Conachi

Localnicii din Hanu Conachi care au nevoie de o adeverinţă de la Registrul Agricol ar putea ca, într-un viitor, să nu mai bată drumurile până la Primăria din Fundeni, ci să meargă la Căminul Cultural din sat. Primarul vrea ca alături de Biroul de Taxe şi Impozite care funcţionează aici, lunea şi marţea să deschidă şi Registrul Agricol, cu program două-trei zile pe săptămână. Asta numai atunci când va putea ridica noua grădiniţă, ca să îi poată muta pe copiii din cămin în noua locaţie.

Criză de personal în Primărie

Odată cu blocarea angajărilor în adminstraţie, Primăria Fundeni s-a trezit într-o mică criză tocmai pe domeniile unde sunt necesari mai mulţi oameni. "Am neocupate un post la Asistenţă Socială, unul la Registrul Agricol şi unul la Achiziţii. În prezent, avem câte un funcţionar la fiecare dintre cele trei compartimente, iar aglomerarea este foarte mare. Nu îi mai pot remunera când fac proiecte pe fonduri europene", afirmă primarul Manuel Lupu.

Citit 8393 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2018 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.