Trista realitate a depopulării judeţului. Tinerii fug dintr-o comună care nu le oferă nimic
Foto: Iulia Kelt

Trista realitate a depopulării judeţului. Tinerii fug dintr-o comună care nu le oferă nimic
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ca multe alte comunităţi rurale, lipsite de şansa apropierii de o mare aşezare urbană sau măcar amplasate la marginea vreunui drum important, Griviţa se îndreaptă încet, dar sigur, spre o masivă criză de locuitori. Griviţenii rămaşi sunt majoritatea bătrâni, cei tineri nu mai fac copii, iar cei plecaţi, mulţi la număr, nu dau semne că s-ar întoarce într-o zi să pună osul la muncă, la ei acasă.

Cei care au rămas, au rămas fie din cauza vârstei, fie din cauză că nu s-au văzut făcându-şi un rost în altă parte. Cei care au plecat, majoritatea duşi au fost, pentru că aici nu au avut unde munci pe venituri cât de cât decente, care să le permită să îşi facă familii, case şi să trăiască. Nu se ştie pentru câţi griviţeni plecaţi în toate cele patru zări străinătatea nu a fost doar un miraj, dar cert este că prea puţini mai dau semne că ar dori să revină acasă. Unii, care au pus ban pe ban, poate au revenit temporar să îşi ridice câte o casă falnică, dovezi fiind construcţiile, unele finalizate, dar pustii, altele în plin şantier sau abandonate "la roşu". Nu stau în ele însă, ne mărturiseşte edilul, oamenii preferând să se întoarcă în străinătate, să îşi crească copiii acolo, cu gândul că poate, la bătrâneţe, se vor întoarce la Griviţa. 

"Nu vin, pentru că nu au la ce să vină. Ca să trăiască aici, trebuie să producă. Şi ce să producă? Investitorii nu vin, o navetă e destul de greu de făcut, că oamenii nu sunt toţi dispuşi la facă naveta, în agricultură e greu şi nu oricine se pricepe. Putem spune că suntem mulţumiţi că mai construiesc câte o casă şi mai plătesc câte un impozit, o taxă", explică edilul din Griviţa.  

Fiii comunei rămaşi acasă şi care nu sunt destul de bătrâni cât să aştepte poştaşul cu pensia nu dau nici ei semne că ar reuşi să pună umărul la urnirea căruţei. Oamenii în putere nu mai fac copii, dovadă fiind numărul de doar 19 naşteri înregistrate anul trecut, comparativ cu 47 de decese. 

Asistaţi social tăiaţi de pe listă

 105 este numărul dosarelor de asistenţă socială procesate în prezent de Primăria din Griviţa, la mai puţin de jumătate faţă de cifra raportată anul trecut. "Oamenii trebuie să înţeleagă că, atunci când pot, trebuie să muncească. Chiar săptămâna trecută au fost chemaţi vreo 40 la AJOFM, nu ştiu încă ce or fi făcut. Au venit aici în comună reprezentanţi şi de la Şantierul Naval şi de la Yazaki, le-au prezentat oferte. Nu s-au arătat mulţi interesaţi, chiar dacă beneficiile erau mari. Alte soluţii de angajare pe termen lung şi bani buni nu vor găsi aici, la Griviţa, sau în apropiere. Vrem să păstrăm la ajutor social doar pe cei cu adevărat bolnavi sau care nu mai pot lucra", avertizează primarul Niţă Chebac.

Casele "stranierilor", la mâna hoţilor

Cu o populaţie care numără oficial puţin peste 3.800 de locuitori, dintre care mulţi plecaţi în străinătate, comuna Griviţa nu duce lipsă de incidente care vizează bunurile. Hoţii nu mai aleargă după găini, ne asigură edilul comunei, care precizează că cei chitiţi să pună mâna pe câte ceva bun de valorificat s-au orientat către casele nelocuite. Mai exact, cele ridicate în ultimii ani de oamenii plecaţi în străinătate, dar care nu stau aici, ci preferă să îşi "conserve" proprietăţile pentru bătrâneţe. Construcţiile noi, multe atractive, cel puţin din exterior, îi îmbie pe infractorii care mai cu seamă în sezonul rece, neavând altă sursă de venit, se pun pe furat. "S-au specializat, atacă câte doi, au telefoane, stau la pândă, e greu să-i dovedeşti. Chiar dacă îi prinde poliţia, apar alţii. Oamenii sunt săraci, dacă vara şi toamna mai muncesc cu ziua, pe la jumătatea iernii se apucă de furat. Am pus 30 de camere de supraveghere numai în Griviţa, urmează şi Călmăţuiul, dar eforturile trebuie să fie conjugate cu ale poliţiei, pentru că oamenii se aşteaptă la siguranţă din partea noastră", explică primarul Niţă Chebac. În prezent, la postul de poliţie din Griviţa sunt doar doi poliţişti, iar de constituirea unei poliţii locale, nu poate fi vorba. "E nevoie nu doar de fonduri, ci şi de oameni cu Bacalaureat şi de unul cu studii superioare. E greu de găsit aşa ceva aici", conchide primarul.

Citit 15004 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2018 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.