Casele-fantomă din Vameş
Foto: Iulia Kelt

Casele-fantomă din Vameş
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La o aruncătură de băţ de fosta şcoală din sat, chiar lângă Drumul Naţional 25, mai multe case stau părăsite de ani de zile. Parcă stau sub blestemul apelor, ele fiind inundate la orice ploaie mai sănătoasă.

Zona caselor părăsite din Vameş te înfioară puţin, mai ales dacă treci pe acolo atunci când se înserează. Sunt dărăpănate, aproape căzute la pământ, cu lacătul pe uşă de ani de zile, iar din altele nu se mai vede chiar nimic. Tot ce putea fi pus pe foc s-a luat, iar de restul s-au ocupat bălăriile, vremea şi... cine o mai fi trecut pe-aici. Oamenii locului spun că situaţia durează de aproape douăzeci de ani şi că mulţi dintre proprietari ori au plecat (cei tineri), ori au murit (cei mai în vârstă). La un moment dat, Primăria le-a propus celor care aveau casele aici să se mute în cartierul „Un zâmbet”. Unii au acceptat, alţii nu, din diverse motive. Oricum, în urma tuturor au rămas doar bălării şi ruine, motiv pentru cei de-ai locului să spună că Vameş este un "sat mort".

Casele sunt chiar la stradă, la marginea DN 25, şi cu toate astea, nimeni nu vrea să cumpere aici, chiar dacă preţurile sunt foarte mici. Explicaţia e simplă: pânza freatică. Apa este atât de sus, la nici un metru de suprafaţă, încât toate fântânile sunt inscripţionate cu „Apă Nepotabilă”, iar casele sunt inundate la aproape orice rafală de ploaie. „Apa e o mare problemă, cine să mai vină aici?”, ne spune doamna administrator al magazinului din colţ, care stă la o cafea la o masă lângă intrare, aşteptând clienţii care nu mai vin. „Ar trebui să facă cineva un proiect, cu şanţuri dalate prin care să se scurgă apa. Dar să fie şanţuri mai largi şi mai adânci, nu aşa înguste cum sunt astea de acum, care se umplu imediat de gunoaie. Degeaba suntem la şosea. Înainte, în 2007, era bine, era şi mai multă populaţie. Dar SMA-ul s-a închis şi s-a stricat, la fel şi CAP-ul. Mai sunt vreo doi-trei pe aici care fac naveta la Galaţi, restul sunt plecaţi”.

Din spusele primarului Ştefan Vlad, se pare că situaţia nu se va îndrepta prea curând. Există un proiect pentru reţeaua de canalizare din comună, dar acesta este numai pentru satul Piscu. „Satul Vameş va intra într-o etapă următoare”, a precizat edilul al comunei. Până la acea „etapă următoare”, Vameş va sta în continuare sub blestemul inundaţiilor.

REPORTAJ: În loc de preot, i-a intrat apa în casă. N-a mai plouat aşa din 1991

Citit 5706 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2018 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.