Într-o comună din județul Galați, se toarnă ultimul kilometru de drum rămas neasfaltat
Foto: Iulia Kelt

Într-o comună din județul Galați, se toarnă ultimul kilometru de drum rămas neasfaltat
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Sunt comune la câţiva kilometri de Galaţi în care abia s-a reuşit asfaltarea a 10 la sută din drumuri. La polul celălalt se situează Rădeştiul, aflată mult în nordul judeţului, unde săptămâna aceasta se toarnă şi ultimul kilometru de drum rămas neasfaltat.

Viceprimarul Ionel Popoiu, cel care asigură interimatul la Primărie până la noi alegeri, ne-a explicat că respectă priorităţile proiectelor derulate de fostul primar, Ionel Porumb, plecat acum la cele veşnice. "Domnul primar voia să termine de asfaltat toată comuna, iar săptămâna aceasta, până în Paşte, turnăm şi ultimul kilometru de asfalt. Au mai rămas, la Rădeşti, câteva capete de uliţe nesfaltate, pe care le vom rezolva după sărbători. Satul Cruceanu nu mai are niciun drum de pământ. Putem spune că, până la finalul anului, vom avea drumuri asfaltate în proporţie de 100 la sută", ne spune mulţumit, viceprimarul.

Într-adevăr, în Rădeştiul răsfirat pe două dealuri, se văd frumos, şerpuind printre case uliţele asfaltate. Nu a contat că se ridică la deal sau coboară prin vreo râpă, drumurile de pământ au fost toate acoperite şi sunt netede ca-n palmă, chiar dacă sunt înguste, de abia trece o singură maşină. "Sunt locuri unde toată lumea a spus că numai un nebun se apucă să asfalteze, dar iată că acum se poate circula pe acolo fără probleme şi fără să-ţi treacă noroiul peste gleznă", povesteşte cu mândrie Cătălin Porumb, despre tatăl său, cel căruia i se datorează faptul că toată comuna va fi asfaltată în curând până la ultima uliţă.

De ce nu se poate folosi sistemul de canalizare

Rădeştiul este, de asemenea, racordat la apă şi la canalizare în proporţie de 100 la sută. Numai că nu s-a putut încă pune în funcţiune canalizarea, deoarece sătenii nu s-au decis încă să se racordeze la reţea. "Trebuie să avem 150 de gospodării racordate, pentru a putea pune în funcţiune reţeaua. Deocamdată, avem doar 70. Domnul primar a dus muncă de lămurire cu ei, dar degeaba. Unii spun că au deja fosă, alţii că nu-şi permit din punct de vedere financiar. Mergem şi acum din poartă în poartă, sperăm să-i convingem. Între timp, vrem să extindem proiectul şi pentru satul Cruceanu, să facem canalizare şi acolo", explică viceprimarul.

Dispensarul a ars din temelii

Una dintre realizările cu care se mândrea fostul primar era dispensarul comunei, reabilitat şi dotat cum se cuvine. Funcţionau aici o farmacie, dispensarul uman şi cel veterinar. Numai că, în urmă cu aproximativ doi ani, acesta a luat foc şi a ars aproape până la temelie. La faţa locului, te trece un fior văzând zidurile frumos văruite, dar rămase în ruină, după ce flăcările au mistuit aproape toată clădirea şi ceea ce era în interiorul ei.

În prezent, serviciile medicale ale comunei Rădeşti au fost mutate într-o cameră din sediul Primăriei, până când vor fi identificate fonduri pentru reconstruirea fostului dispensar. Cum noul corp construit pentru centrală a rămas în picioare, neatins de foc, se presupune că incendiul a fost declanşat de un scurtcircuit.

Viceprimarul Ionel Popoiu ne-a spus că, deocamdată, nu se ştie când se va începe refacerea clădirii.

Bază sportivă de 80.000 de euro

Una dintre ambiţiile fostului primar, care deja începe să prindă contur şi va fi, probabil, finalizată până la sfârşitul anului, este o bază sportivă, pentru care s-a alocat deja finanţare printr-un proiect european, depus prin Grupul de Acţiune Locală, în valoare de 80.000 de euro.

"Vom avea o bază sportivă cu miniteren de fotbal, teren de handbal şi teren de tenis de câmp, fiecare cu tribune, cu iluminat, cu vestiare, cu parcare şi gard. Bineînţeles că baza sportivă va fi racordată la reţeaua de apă. Va fi o mare realizare pe care domnul primar nu a apucat s-o vadă, dar e proiectul dumnealui, pe care ne vom strădui să-l ducem la bun sfârşit până la finalul anului", spune viceprimarul Popoiu.

În mai începe reabilitarea şcolii

"Şcoala şi grădiniţa sunt cartea de vizită a unui primar", gândea Ioan Porumb şi spunea oricui îi trecea pragul primăriei, mai ales că soţia sa a fost învăţătoare, aşa cum sunt acum fiul şi nora sa. Prin urmare, şcolile au arătat întotdeauna bine la Rădeşti. Printre ultimele lucruri pe care le-a rânduit primarul înainte de moartea sa a fost un proiect de reabilitare a unităţii de învăţământ din Rădeşti. "S-a primit finanţare pentru reabilitare prin PNDL. S-au făcut în vară trei licitaţii, dar n-a venit nimeni. Acum, în sfârşit, putem spune că vom începe reabilitarea în luna mai", explică directorul şcolii şi fiul primarului, Cătălin Porumb. Proiectul presupune înlocuirea acoperişului, montarea unei centrale, toalete în interiorul clădirii, instalaţii şi mobilier noi şi înlocuirea acoperişului, pentru că cel vechi a tot fost cârpit, dar nu mai ţine şi plouă în unele clase.

Lucrări pentru modernizarea iluminatului

Primăria Rădeşti are în plan un studiu de fezabilitate pentru modernizarea reţelei de iluminat public din comună. Becurile obişnuite vor fi înlocuite cu leduri, comuna urmând să primească pentru această lucrare în jur de 500 de milioane de lei de la stat, ne spune viceprimarul Ionel Popoiu. "În şedinţa Consiliului local din această săptămână vom supune dezbaterii acest studiu de fezabilitate şi sperăm să începem lucrările cât mai curând", spune Ionel Popoiu.

Citit 24634 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2019 01:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.