Lucrări cu fonduri guvernamentale şi europene în comuna Şendreni (FOTO)

Lucrări cu fonduri guvernamentale şi europene în comuna Şendreni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Trei asocieri de firme şi alţi doi ofertanţi unici se bat pentru contractul cu o valoare totală estimată 4.153.970 de lei fără TVA, scos la licitaţie de Primăria Şendreni pentru modernizarea drumurilor locale în satele Movileni, Şerbeştii Vechi şi Şendreni, din judeţul Galaţi. O modernizare îndelung aşteptată de cetăţeni, în condiţiile în care, cu tot cu investiţia care urmează să fie atribuită, comuna se poate lăuda cu doar 20 la sută asfalt pe cei 50 de km de reţea stradală. Motivaţia? Lipsa canalizării, problemă care este rezolvată acum cu fonduri europene.

„Aş vrea să îmi prezint scuze cetăţenilor pentru disconfortul resimţit, dar trebuie să înţeleagă că e şantier şi că atâta timp cât se lucrează nu putem să refacem drumurile imediat. Apelez la înţelegerea lor pentru că nu avem cum să facem altfel, orice se face cu sacrificii”, a fost mesajul pe care primarul comunei Şendreni, Paul Cristea, a ţinut să-l transmită, după ce ne-a arătat şantierele comunei.

Şase poduri prin PNDL

„Mă preocupă siguranţa cetăţenilor. Avem două cursuri de apă, Rusca Mare şi Obreja, pentru care am obţinut, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), finanţare pentru construirea a şase poduri. Acestea erau amenajate din nişte tuburi care nu erau calculate ca să preia întreaga cantitate de apă şi aveam probleme din cauza unor cetăţeni care depun pe cursul apei tot felul de resturi vegetale”, ne-a declarat primarul.

Lucrarea este realizată de firma Drum Construct SRL, care a câştigat licitaţia organizată de Primărie cu o ofertă de 2.560.299 de lei fără TVA, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Ploile abundente din ultima perioadă au creat probleme constructorilor, umplând cu apă zonele unde lucrau, de pildă pe strada Gârlei, punând la pământ chiar şi panoul de lucrări.

Avatarurile canalizării

„În proporţie de 98-99 la sută, întreaga comună este alimentată cu apă”, spune primarul, dar canalizarea abia acum a demarat, cu fonduri europene. „Din 2006, Primăria Şendreni este membru fondator la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Canal Galaţi, alături de Tecuci, Târgu Bujor şi Şendreni. Numai că, în primă fază, canalizarea s-a făcut pe Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar acel proiect se adresa aglomerărilor urbane cu peste 10.000 de locuitori. Cum noi aveam sub 10.000 şi nu eram cuplaţi cu Braniştea, am fost săriţi, chit că eram membri fondatori! Acum, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, suntem şi noi beneficiari ai proiectului derulat de ADI. Investiţia aflată în derulare este de la Hanu Conachi până la Galaţi şi are termen maxim de finalizare 2022”, ne-a explicat Paul Cristea.

Potrivit primarului, la finalizarea investiţiei, comuna va avea canalizare în proporţie de peste 95 la sută. „Vor fi canalizate doar străzile care existau în domeniul public al localităţii la momentul la care s-a făcut proiectul tehnic. Ulterior va trebui să găsim soluţii şi pentru celelalte zone”, a spus primarul. Lipsa canalizării a fost motivul pentru care nu s-au făcut lucrări de investiţii la drumuri: „Puneam asfalt, veneau şi-l tăiau pentru a pune reţeaua de canalizare şi ca să-l repar trebuia să suportăm costurile din bugetul local”.

Licitaţie pentru modernizare drumuri

Pentru modernizarea drumurilor locale, Primăria Şendreni a obţinut finanţare prin PNDL şi, în prezent, se află în derulare o licitaţie pentru execuţia lucrărilor pe aproximativ cinci kilometri de drumuri locale, contract cu o valoare estimată de 4.153.970 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

În cadrul procedurii, au depus oferte: Assfalti Roads ACM, Firogal 1 SRL şi asocierile Gendav SRL - Aqua Parc SRL, Dreams Riviera SRL - Romsit şi, respectiv, Lemacons SRL - Tancrad SRL. „Suntem în procedura de verificare a documentaţiilor şi a condiţiilor tehnice. Urmează ca în zilele următoare să analizăm partea financiară şi să atribuim contractul. Este vorba despre asfaltarea drumurilor cu realizarea de şanţuri acolo unde nu există”, a mai spus primarul.

Paul Cristea a precizat că a depus o documentaţie pentru asfaltarea altor 12,5 km de reţea stradală pentru finanţarea prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

Gazon sintetic cu bani de la UE

Primăria comunei Şendreni tocmai a atribuit direct firmei Top Sport Solutions SRL-D un contract în valoare 437.890 de lei fără TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Amenajare teren de fotbal cu suprafaţă artificială".

"În următoarea perioadă vom face modernizarea terenului de fotbal cu gazon sintetic, lucrare tot pe fonduri europene. Cofinanţarea eligibilă este de 52.000 de euro, iar restul, până la valoarea de 100.000 de euro, de la bugetul local", spune primarul Şendreniului, Paul Cristea.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, misiunea firmei va fi proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizarea a terenului de sport (fotbal) din satul Şendreni. Adică, pe lângă realizarea documentaţiei necesare şi obţinerea avizelor, firma se va ocupa de realizarea unui substrat din piatră spartă (lidonit) şi a unei suprafeţe sintetice pentru fotbal, din gazon artificial de 50 mm, plus accesorii - două porţi de fotbal.

Garanţia de bună execuţie este de cinci la sută din valoarea acceptată. Durata de elaborare a proiectului tehnic este de o lună, iar durata de execuţie a lucrărilor este de şase luni de la emiterea autorizaţiei de construire.

Extinderea reţelei electrice

O altă lucrare aflată în derulare în comuna Şendreni vizează extinderea cu aproximativ 2,5 km, pe patru străzi, a reţelei electrice în cartierele private. Potrivit primarului Paul Cristea, studiul de fezabilitate şi documentaţiile de racordare au fost făcute de Electrica, dar compania nu avut banii necesari pentru investiţie, aşa că lucrările au fost preluate în bugetul local, urmând ca, după finalizare, instalaţia realizată să fie predată companiei.

Demersuri pentru racordarea la gaze

"700 de oameni au semnat că vor gaze la Şendreni", titra "Viaţa liberă" pe 21 noiembrie 2018. Primarul comunei, Paul Cristea, susţine că tot ceea ce a depins de instituţia primarului şi de aparatul propriu s-a făcut: "Investiţia de distribuţie gaze este diferită de alimentarea cu apă sau de canalizare, concesionarul îşi recuperează banii din vânzarea de gaze. În prima fază, ar trebui racordate acele zone cu un grad mare de consum. În opinia mea, este greşită ideea de a face asociere pentru gaze, deoarece se întind kilometri de conductă şi recuperarea costurilor pe cap de locuitor creşte ca valoare", spune primarul.

Ieri, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, se afla în etapa de deliberare o achiziţie directă în valoare de 10.000 de lei fără TVA, pentru servicii de consultanţă în elaborarea documentaţiei de organizare a licitaţiei privind concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în sat Şendreni, comuna Şendreni. "Poate vom găsi un investitor care să concesioneze serviciul, să-l facă funcţional. Totodată am depus documentaţie pentru întreaga comună - Şendreni, Movileni şi Şerbeştii Vechi - pentru finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii", a adăugat Paul Cristea.

Anvelopare cu fonduri europene

Zona de agrement cu specific pescăresc, care va fi amenajată la Şendreni, nu este singura investiţii cu fonduri europene din acest exerciţiu financiar. După cum am aflat de la primarul Paul Cristea, administraţia locală a comunei este în procedură de încheiere a procesului verbal de terminare a lucrărilor de anvelopare a unui centru de zi pentru copii şi familii aflate în dificultate. "Este un centru pe care îl avem din anul 2002, care îşi desfăşoară activitatea în vechea şcoală a comunei Şendreni. Şi am găsit, prin intermediul GAL - Grupul de Acţiune Locală "Lunca Joasă a Siretului", o finanţare de 35.000 de euro, prin care anvelopăm clădirea, să schimbăm tabla de pe acoperiş, geamurile cu tâmplărie din lemn. Urmează să facem declaraţia către Biroul Regional şi să ne primim banii înapoi", ne-a declarat primarul comunei.

Buletin de Şendreni

Una dintre marile nemulţumiri ale primarului comunei Şendreni este că, deşi există o cerere enormă de locuri de casă în zonă, cei care îşi construiesc locuinţe aici nu îşi fac buletin de Şendreni. "Organigrama Primăriei este în funcţie de numărul de locuitori cu domiciliul stabil aici. Criteriile de eligibilitate la proiecte şi sumele defalcate pe care le primim depind tot de populaţie. Necesităţile sunt mari tocmai în cartierele noi, unde există un surplus de locuitori", spune primarul.

Citit 7301 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2019 19:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.