Ghidigeniul are nevoie de medici și de refacerea drumurilor (FOTO)

Ghidigeniul are nevoie de medici și de refacerea drumurilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ne lipsesc câteva zeci de persoane până la un total de 7.000 de locuitori, ceea ce ne-ar conferi statutul de localitate de rang 1", a precizat primarul Eugen Tăbăcaru, referindu-se la cifrele oficiale de la Institutul Național de Statistică. Cu o însemnată resursă agricolă generatoare de locuri de muncă, printre alte ocupații ale locuitorilor comunei se numără angajații din sectorul public, dar și o însemnată comunitate romă, circa 27% din total, ce beneficiază de ajutor social. "Nu sunt oameni care stau, se duc la munci agricole ca zilieri, în funcție de prioritățile din zonă, pentru că în general sunt refuzați la angajare", a mai precizat Tăbăcaru, făcând referire la aceștia.

Pe lista de priorități a edilului din Ghidigeni se află cinci, șase proiecte, aflate în diverse stadii de finalizare. Astfel, pe lângă grădinița modernă din satul Tălpigi, inaugurată joi, 12 decembrie, o altă investiție menționată de Eugen Tăbăcaru ca fiind de maximă importanță este noul dispensar medical. La parter, se află cabinetele medicale în curs de dotare, iar la etaj spațiul este astfel compartimentat încât să poată fi utilizat ca locuinţă. O mare dorință a primarului este ca această investiție să fie "populată" cu personal de specialitate. "Vom merge la târgurile de forță de muncă cu oferta noastră. O familie de medici tineri ar dispune la noi de tot ceea ce are nevoie. Ar putea locui aici fără niciun cost, unde mai pui că și prețul utilităților va fi suportat tot din fondurile primăriei", a precizat Eugen Tăbăcaru.

Referitor la refacerea rețelei de drumuri din comună, o altă prioritate locală, primarul din Ghidigeni ne-a spus că acestea se refac prin forțe proprii pe o distanță de 7,9 kilometri, practic ultimele intervenții având loc pe partea de șanțuri adiacente, structura drumurilor fiind finalizată. Cu privire la un sprijin din partea autorităților județene în acest sens, Tăbăcaru se arată mâhnit că "am fost evitați, poate și din pricina coloraturii politice", arătând că pe porțiunea de drum județean ce traversează comuna există și un trafic greu destul de intens ce ar impune măcar reparații.

O altă lucrare de amploare menționată a fost sistemul comunal de canalizare, aflat în întârziere din cauza problemelor legate de intrarea în insolvență a unor executanți, însă edilul a avansat sfârșitul lunii ianuarie 2020 ca termen final: "Atunci vom avea un sistem de canalizare funcțional, cu două stații de epurare". Totodată, se lucrează intens pe partea procedurală pentru întocmirea documentației Căminului cultural al comunei. "Avem peste 6.900 de locuitori în Ghidigeni și avem mare nevoie de un astfel de spațiu, cu dotările aferente, mai ales pentru activitățile extracuriculare ale copiilor, dar nu numai", a mai spus Eugen Tăbăcaru.

Palatul Chrissoveloni, tot în conservare

"Noi am avut toată deschiderea, ca autoritate locală, să încercăm o formă de reabilitare a Palatului Chrissoveloni, având în vedere istoria sa, încă de la 1870. Au existat și linii de finanțare, însă am rămas cu… deschiderea și atât. El a fost retrocedat către a patra generație de moștenitori, majoritatea fiind plecați în Grecia, și nu există un reprezentant al lor cu care, eventual, să poți încheia un protocol. Palatul este acum într-o formă de conservare, acoperișul său a fost refăcut de către moștenitori, dar ca orice clădire care nu este întreținută se degradează. Ea ar putea fi introdusă într-un circuit turistic. Să nu uităm că aici a poposit și regele Ferdinand, iar conacul a fost transformat în spital de campanie în perioada Primului Război Mondial”, ne-a descris situația actuală a monumentului istoric primarul Eugen Tăbăcaru. Totuși, comunitatea din comună a găsit înțelegere la actualii proprietari pentru a organiza zilele localității în mai 2018, marcând și legând evenimentul cu Centenarul Marii Uniri. "Cele 450 de ha ale proprietății ar putea reprezenta o destinație superbă pentru turismul silvic, a mai precizat edilul din Ghidigeni.

Racordările la Electrica bat pasul pe loc

"Ar mai fi cam 80 de gospodării care nu sunt racordate la curent electric, aparținând unor familii nevoiașe. Electrica solicită autorizație de construcție și mă gândesc că poate ar exista o soluție tehnică de a realiza un proiect standard pentru a-i conecta și pe acești oameni, familii cu mulți copii", ne-a semnalat edilul din Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

Încă o grădiniță în curs de inaugurare

Grădinița ultramodernă inaugurată săptămâna trecută în satul Tălpigi are o "clonă" în centrul comunei, ce așteaptă, la rândul său, să își deschidă porțile pentru cei mai mici locuitori, imediat după Sărbătorile de Iarnă. Aici am fost "întâmpinați" de zeci de jucării, biciclete și triciclete, cărora le lipsesc doar "utilizatorii". De asemenea, spațiul pentru preșcolari este dotat cu un teren de joacă generos, de această dată pe nisip, care ne-a fost prezentat de primarul Eugen Tăbăcaru. El a menționat că a existat o preocupare a autorităților locale pentru ca acest spațiu de joacă din spatele grădiniței să fie extins cât mai mult față de proiectul inițial, deoarece se învecina cu un alt teren public. Stăruința edilului din Ghidigeni față de crearea unor condiții moderne, "ca la oraș", pentru copiii de vârstă preșcolară are un motiv cât se poate de întemeiat: soția sa este educatoare în comună. Nu-i mai puțin adevărat că primăria are pe "lista scurtă" și investiții viitoare în școlile de pe raza comunei, la Ghidigeni și în satul Gefu, după cum ne-a mai precizat Eugen Tăbăcaru.

Conflict mondial imortalizat în piatră

La plecarea din Ghidigeni, am remarcat un grup statuar deosebit, într-o stare mai puțin atractivă, ca să fim eleganți. Monumentul este "ctitorit" de aceeași familie elenă Chrissoveloni, ce a marcat ultimii 150 de ani ai comunei, și reprezintă un medic și o asistentă din Primul Război Mondial, ce acordă primul ajutor unui ostaș rănit. Primarul Eugen Tăbăcaru și-a manifestat intenția de a reabilita sculptura în piatră, poate chiar în primăvara anului viitor.

Citit 7888 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2019 18:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.