Apă curentă, gaze şi asfalt pentru comuna Poiana. Nu mai e ”satul părăsit de apă” (FOTO)

Apă curentă, gaze şi asfalt pentru comuna Poiana. Nu mai e ”satul părăsit de apă” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poiana, satul părăsit de apă”, scriam pe 13 decembrie 2017, în pagina Satul a ziarului „Viaţa liberă”, consemnând spusele lui nea Costică, unul dintre localnici, care, de faţă cu noi, îi zisese primarului Ciprian Tudor: „Fă să avem apă nonstop şi, dacă nu te iubeşte lumea, să-mi spui mie!”. La acel moment, primarul tocmai semnase contractul de finanţare prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2), pentru proiectul de extindere şi modernizare captare, aducţiune şi înmagazinare apă potabilă în comuna Poiana. Investiţia este acum pe cale de finalizare.

În cadrul modernizării sistemului de alimentare cu apă, au fost forate două puţuri de apă, ambele la adâncimea de 290 de metri, care vor asigura necesarul de apă curentă pentru întreaga comună, spune primarul Ciprian Tudor. Potrivit acestuia, primul puţ a fost dat în folosinţă pe 19 ianuarie anul acesta, iar cel de-al doilea va putea fi utilizat din februarie. În plus, apometrele localnicilor sunt citite de la distanţă.

În comună se aşteaptă să înceapă modernizarea drumului de interes local DC 72, contractul de proiectare şi execuţie fiind deja atribuit prin licitaţie, iar primarul încearcă să obţină finanţări pentru alimentarea cu gaze a comunei şi pentru asfaltarea drumurilor rămase încă nemodernizate.

Cea mai nouă achiziţie a Primăriei Poiana o reprezintă un buldoexcavator pentru Serviciul Public de Gospodărire Comunală, utilaj plătit cu bani din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Contracte

„Pentru modernizarea drumului DC 72, care leagă satele Huleşti şi Piscul Corbului, constructorul aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor. În programul meu electoral, m-am angajat să modernizez acest drum şi să modernizez iluminatul public cu LED, ceea ce am făcut deja, şi că rezolv problema primordială a alimentării cu apă. Pentru drum am găsit un constructor serios, care a acceptat să primească plata eşalonat”, spune primarul. Ca şi localnicii, Ciprian Tudor aşteaptă modernizarea Drumului DJ 252 I, tronsonul Vişina - Buciumeni, lucrare licitată acum de Consiliul Judeţean.

La un pas de finanţare

Ciprian Tudor ne-a povestit cum a fost la un pas să obţină finanţare de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), pentru modernizarea unor drumuri comunale. „Aveam contractul pregătit, aveam şi aprobarea Consiliului Local, pentru că ar fi trebuit să plătim rate 20 de ani, dar s-a schimbat guvernul şi nu am mai semnat nimic. Când i-am sunat să-i întreb, mi s-a răspus că au luat banii cei din Bucureşti, pentru noi nu mai sunt!”, spune primarul. Într-adevăr, conform documentelor oficiale de pe site-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, proiectul său figura pe „Lista proiectelor eligibile pentru finanţare din FDI” cu o valoare de peste 31,8 milioane de lei...

Localnicii vor alimentare cu gaze

La Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză nu a fost depus doar proiectul de modernizare a drumurilor, ci şi studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea unui sistem de distribuţie a gazelor naturale. „Am făcut un sondaj şi am întrebat oamenii ce ar fi prioritar pentru ei, canalizare sau gaze? Oamenii mi-au spus să aduc gaze în comună, că e greu cu lemnele. Pentru canalizare, prioritate au comunele de gradul I şi II, iar noi suntem comună de gradul III. În plus, suntem vreo sută - două cei care avem toalete cu fose septice. Dacă aş face acum canalizare, mă tem că oamenii nu s-ar racorda, că nu au bani să plătească. Sunt amărâţi. Eu îi văd cum plătesc apa şi gunoiul. Dar de racordarea la gaze au nevoie, iar conducta e chiar lângă noi, la Buciumeni. Eu vreau să aduc gazele în dreptul curţii fiecăruia şi omul să se poată racorda în timp, după posibilităţi”, spune primarul.

Bătălia pentru finanţare

„Mai am un studiu de fezabilitate şi pentru modernizarea a 14,5 km de drumuri. În prezent, aproximativ 60 la sută din drumuri sunt modernizate cu asfalt, restul cu balast. Cu acest proiect aş avea asfaltate toate străzile din comună. Aştept să se deschidă PNDL 3, dacă-l face guvernarea, să depun acest proiect şi pe cel de gaze, să obţin finanţări şi să scot lucrările la licitaţie. Nu mă laud, dar îmi iubesc tare satul, trăiesc în el şi vreau să-l fac frumos şi modern! Indiferent că e PNL sau PSD la guvernare, noi, primarii care ne luptăm să facem proiecte, nu trebuie să fim judecaţi după carnetul de partid. În comună oamenii au votat şi PSD şi PNL! Iar dacă nu m-aş lupta să aduc finanţări pentru proiecte în comună, n-am avea cu ce supravieţui, în două luni de zile am risca să închidem Primăria”, spune primarul.

Citit 8851 ori Ultima modificare Marți, 21 Ianuarie 2020 18:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.