Şoseaua iadului din Ijdileni. Cetățeni disperați de zgomotele puternice

Şoseaua iadului din Ijdileni. Cetățeni disperați de zgomotele puternice
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Ijdileni. Un mic sat din comuna Frumușița, nu foarte dezvoltat, care noaptea se transformă în junglă. După ce apune și ultima rază de soare şi întunericul pune stăpânire pe uliţele satului, izbucnesc incendii "din senin", în timp ce sistemul de alimentare cu apă curentă nu funcționează, au loc accidente din cauza lipsei iluminatului public, dar cel mai greu de suportat este zgomotul camioanelor de mare tonaj care străbat străzile satului, indiferent de ora din zi şi din noapte. Rezultă zgomot şi vibraţii asemănătoare unui cutremur, copii speriați și treziți din somn, ziduri și pereți crăpați, populaţie deranjată din cauza prafului excesiv.

O doamnă din sat ne-a explicat, revoltată, situaţia: "Se circulă cu viteză mare, fie zi, fie noapte. Mi-a venit copilul de 9 ani în cameră la 3,00 dimineața, plângând că e cutremur, nu se mai poate. Mi-a crăpat gardul, mi-a crăpat toată platforma de ciment de pe jos, până și peretele de la baie... toată faianța este spartă. Am încercat să discut cu şoferii, să le spun să meargă mai încet. Unii au fost înțelegători, însă majoritatea mi-au adresat injurii și amenințări. M-am plâns la şeful lor, însă de acolo am primit răspunsul că "dacă mă mai deranjezi, te dau în judecată". Am fost la primărie, din vara trecută am făcut plângere, dar se pare că problema nu se poate rezolva. Nu ştiu ce să mai fac sau unde să mă duc. Până și terenul de fotbal al copiilor satului a fost vândut de fostul primar, tocmai pentru a fi amenajat iadul acesta. Noi chiar nu avem nici o putere și trebuie doar să suportăm?".

După ce am petrecut câteva nopți în zonă, am ajuns să îi dau dreptate doamnei. Mă trezesc în toiul nopții cu nişte zgomote de nedescris, asemănătoare celor provocate de vibrațiile unui cutremur, când de fapt sunt doar camioane care "nu ştiu cât e ceasul". După câteva cercetări, am aflat că ruta camioanelor este cu totul alta, una care ocolește satul, pentru a nu deranja pe nimeni, dar aceasta nu este amenajată, iar şoferii folosesc drumul din mijlocul satului, cu o singură bandă de mers, pe care abia are loc un camion.

Un alt sătean cu care am stat de vorbă ne-a declarat: "M-am săturat de ei. Toată ziua și toată noaptea, bum, bum, bum. Într-o dimineaţă a venit un TIR cu aşa o viteză că a trebuit să ia curba de pe contrasens, şi-a făcut bucla, era şi băut și a intrat în duba băiatului care aduce pâine, de i-a lipit omului mașina de gard. Când am vorbit cu şeful bazei de la noi, mi-a zis că nu are nici o putere asupra firmelor cu care lucrează. Am vorbit şi cu viceprimarul şi mi-a spus că nici el nu are ce să le facă. Atâta nesimțire nu am văzut din partea conducerilor. De ce trebuie să le suport eu praful care ei mi-l bagă în haine tot timpul? Nu pot să stau liniștit seara la un grătar, că mă trezesc că plouă cu nisip. Nu pot să pun noaptea capul pe pernă, că vine cutremurul peste mine. Nu se mai poate, am închis prea mult ochii. Pe 6 decembrie, în faţa bisericii, o femeie a fost lovită de o mașină care nu a văzut-o pe marginea străzii, din cauză că funcţionează un singur neon în tot satul. În noaptea de Înviere, nu mai zic, ne rupem gâtul spre cimitir, că nu se vede zare de bec, deși în teorie le-au reparat, au trimis o maşină cu electricieni, care atât de buni erau că i-au îndoit unui vecin gardul din șipcă metalică, pe care abia îl pusese de câteva zile. Maşina de gunoi când vine, când nu vine, stau gunoaiele câte 2-3 săptămâni, de le împrăștie câinii peste tot, nu există tomberoane sau pubele de gunoi. Fiului unei doamne i-a zdrobit o căruță piciorul când era la joacă pe un drum circulat foarte rar... pur și simplu a văzut-o prea târziu. Unui om din sat i-a ars casa la 2,00 noaptea şi nu era apă la robinet. A avut o pagubă de câteva mii de euro. Cum să nu ai apă vara, la 2,00 dimineața? Când au ajuns pompierii şi au vrut să realimenteze de la un hidrant, au constatat că nu există aşa ceva, de gaze nici nu mai zic, că sunt un vis de mult apus. Când e vorba de campania electorală... bannere peste bannere, afișe peste afișe, dar când avem probleme nu ne bagă nimeni în seamă... Am înţeles că există o plângere făcută la poliție, care ar fi trebuit rezolvată de ceva timp. De ce camioanele nu folosesc ruta trecută în acte? Cu ce drept deranjează continuu populația satului?".

Întrebat despre situaţia care-i nemulţumeşte pe oamenii din sat, viceprimarul comunei Frumuşiţa, Paraschiv Stoica, ne-a declarat: "Acolo avem un proiect de asfaltare a drumului, pentru care până acum nu am avut finanțare, dar reevaluam situaţia şi vom primi fonduri. Presupun că se pot pune restricţii de viteza sau de tonaj, dar trebuie să luăm legătura cu şeful postului de poliţie din comună. A venit şi directorul bazei agricole, aceasta find punctul de aprovizionare al camioanelor şi s-a discutat împreună cu câțiva cetățeni păgubiți, dar totul a rămas la stadiul de discuție".

Citit 13024 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2020 00:45

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Giani
  Duminică, 07 Iunie 2020 13:46
  169.57.213.***
  Pe lângă supratonaj (acest obicei de supratonaj este vechi în România, noaptea se rup șoselele în doua de tiruri încărcate peste masa totala maxima autorizată), aceste camioane sunt limitate la 90 km/h, șoferii au un singur scop:sa facă kilometri cât mai multi într-un timp cât mai scurt. Deoarece orele lor de condus sunt limitate la 9 maxim 10 ore pe zi, e clar pentru toată lumea de ce șoferii merg cu 90 prin localitate noaptea (nu sunt radare, nu e politie, nu e ARR, nu e ISCTR, nu e nimic). Astfel, dacă puneți un camion de 60 tone supraîncărcat și ii dați o viteza de 90km/h în centrul la Ijdileni, este evident ca în mod natural toate casele se vor zgudui din temelie, ca pereții se vor crăpa iar copiii se vor trezind plângând crezând ca e cutremur.
  Aici s-a ajuns cu nerespectarea legii, cu șpăgile, cu corupția din România!!!
  0
  35
  Raportează
 • postat de adiilie
  Duminică, 07 Iunie 2020 11:16
  79.116.106.***
  vorbiti cu popa poate face o minune ca tot va imbulziti la biserica
  12
  13
  Raportează
 • postat de Nu vreau sa ss afle cine sunt
  Duminică, 07 Iunie 2020 08:46
  82.78.245.***
  Buna ziua ! Nu se mai vorbeste si de scurgerile făcute racordate la șanțurile sau drumul pe care se circula intens ! Iarna, este un adevarat pantinoar! Legat de accidentul cu acel copil care s a intamplat cu mai multi ani in urma ! Un copil de 5ani, nu trebuie lasat nesupravegheat in afara Curții, mai ales ca trebuie sa treaca si de DN26 ! De ce nu se spune tot adevarul ?
  0
  15
  Raportează
 • postat de Str. Tunelului
  Duminică, 07 Iunie 2020 08:35
  84.117.41.***
  Si-n Galati se transporta noaptea fier vechi pe str. Tunelului
  soferii spun ca marfa apartine firmei Iuliu
  masini dupa masini, peste tonajul admis de lege, infractiuni care nu le vede nimeni.
  De ce se transporta doar noaptea si nu ziua? Nu ne mai putem odihni in case din cauza acestor infractori.
  Politia ce face, de ce nu-si face datoria?
  Nu se poate rezolva aceasta problema in Galati, dar in Ijdileni?
  Sunt foarte multi bani in joc, mite, atentii, cetatenii au de suferit.
  Vrem dreptate, vrem respectarea legii!
  0
  18
  Raportează
 • postat de Bună
  Duminică, 07 Iunie 2020 07:06
  5.102.20.***
  Pe lângă faptul că depășesc tonajul, șoferii mai și manaresc tahograful. E posibil ca patronul firmei să fie vre-un șmecher de partid și de asta nu e deranjat. Oamenii nu trebuie să se lase și sa sesizeze poliția inutilă zi și noapte și arr-ul. Sunt curios dacă drumul acela are și restricție pentru accesul camioanelor.
  2
  17
  Raportează
 • postat de Giani
  Duminică, 07 Iunie 2020 00:38
  169.57.90.***
  Camioanele acelea...pe lângă viteză excesivă...dacă le pune cineva pe cântar...să vezi supratonaj la ele, să vezi cum au care 60 tone masă, când ele ar trebui să cântărească maxim 40 tone.
  Acel CINEVA care ar trebui să le cântărească este ARR, ISCTR, care, la ora 2h00 dimineața, bineînțeles, dorm. De ce credeți ca trec pe la ora aceea camioanele prin satul acela? Ca să evite controalele și amenzile pentru nerespectarea orelor de condus la șoferi, pentru supratonaj, pentru magnet pe cutia de viteze!!! Acesta este România în care trăiți! O Românie a hoților și infractorilor!!!
  1
  80
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.