Şoseaua iadului din Ijdileni. Cetățeni disperați de zgomotele puternice

Şoseaua iadului din Ijdileni. Cetățeni disperați de zgomotele puternice
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Ijdileni. Un mic sat din comuna Frumușița, nu foarte dezvoltat, care noaptea se transformă în junglă. După ce apune și ultima rază de soare şi întunericul pune stăpânire pe uliţele satului, izbucnesc incendii "din senin", în timp ce sistemul de alimentare cu apă curentă nu funcționează, au loc accidente din cauza lipsei iluminatului public, dar cel mai greu de suportat este zgomotul camioanelor de mare tonaj care străbat străzile satului, indiferent de ora din zi şi din noapte. Rezultă zgomot şi vibraţii asemănătoare unui cutremur, copii speriați și treziți din somn, ziduri și pereți crăpați, populaţie deranjată din cauza prafului excesiv.

O doamnă din sat ne-a explicat, revoltată, situaţia: "Se circulă cu viteză mare, fie zi, fie noapte. Mi-a venit copilul de 9 ani în cameră la 3,00 dimineața, plângând că e cutremur, nu se mai poate. Mi-a crăpat gardul, mi-a crăpat toată platforma de ciment de pe jos, până și peretele de la baie... toată faianța este spartă. Am încercat să discut cu şoferii, să le spun să meargă mai încet. Unii au fost înțelegători, însă majoritatea mi-au adresat injurii și amenințări. M-am plâns la şeful lor, însă de acolo am primit răspunsul că "dacă mă mai deranjezi, te dau în judecată". Am fost la primărie, din vara trecută am făcut plângere, dar se pare că problema nu se poate rezolva. Nu ştiu ce să mai fac sau unde să mă duc. Până și terenul de fotbal al copiilor satului a fost vândut de fostul primar, tocmai pentru a fi amenajat iadul acesta. Noi chiar nu avem nici o putere și trebuie doar să suportăm?".

După ce am petrecut câteva nopți în zonă, am ajuns să îi dau dreptate doamnei. Mă trezesc în toiul nopții cu nişte zgomote de nedescris, asemănătoare celor provocate de vibrațiile unui cutremur, când de fapt sunt doar camioane care "nu ştiu cât e ceasul". După câteva cercetări, am aflat că ruta camioanelor este cu totul alta, una care ocolește satul, pentru a nu deranja pe nimeni, dar aceasta nu este amenajată, iar şoferii folosesc drumul din mijlocul satului, cu o singură bandă de mers, pe care abia are loc un camion.

Un alt sătean cu care am stat de vorbă ne-a declarat: "M-am săturat de ei. Toată ziua și toată noaptea, bum, bum, bum. Într-o dimineaţă a venit un TIR cu aşa o viteză că a trebuit să ia curba de pe contrasens, şi-a făcut bucla, era şi băut și a intrat în duba băiatului care aduce pâine, de i-a lipit omului mașina de gard. Când am vorbit cu şeful bazei de la noi, mi-a zis că nu are nici o putere asupra firmelor cu care lucrează. Am vorbit şi cu viceprimarul şi mi-a spus că nici el nu are ce să le facă. Atâta nesimțire nu am văzut din partea conducerilor. De ce trebuie să le suport eu praful care ei mi-l bagă în haine tot timpul? Nu pot să stau liniștit seara la un grătar, că mă trezesc că plouă cu nisip. Nu pot să pun noaptea capul pe pernă, că vine cutremurul peste mine. Nu se mai poate, am închis prea mult ochii. Pe 6 decembrie, în faţa bisericii, o femeie a fost lovită de o mașină care nu a văzut-o pe marginea străzii, din cauză că funcţionează un singur neon în tot satul. În noaptea de Înviere, nu mai zic, ne rupem gâtul spre cimitir, că nu se vede zare de bec, deși în teorie le-au reparat, au trimis o maşină cu electricieni, care atât de buni erau că i-au îndoit unui vecin gardul din șipcă metalică, pe care abia îl pusese de câteva zile. Maşina de gunoi când vine, când nu vine, stau gunoaiele câte 2-3 săptămâni, de le împrăștie câinii peste tot, nu există tomberoane sau pubele de gunoi. Fiului unei doamne i-a zdrobit o căruță piciorul când era la joacă pe un drum circulat foarte rar... pur și simplu a văzut-o prea târziu. Unui om din sat i-a ars casa la 2,00 noaptea şi nu era apă la robinet. A avut o pagubă de câteva mii de euro. Cum să nu ai apă vara, la 2,00 dimineața? Când au ajuns pompierii şi au vrut să realimenteze de la un hidrant, au constatat că nu există aşa ceva, de gaze nici nu mai zic, că sunt un vis de mult apus. Când e vorba de campania electorală... bannere peste bannere, afișe peste afișe, dar când avem probleme nu ne bagă nimeni în seamă... Am înţeles că există o plângere făcută la poliție, care ar fi trebuit rezolvată de ceva timp. De ce camioanele nu folosesc ruta trecută în acte? Cu ce drept deranjează continuu populația satului?".

Întrebat despre situaţia care-i nemulţumeşte pe oamenii din sat, viceprimarul comunei Frumuşiţa, Paraschiv Stoica, ne-a declarat: "Acolo avem un proiect de asfaltare a drumului, pentru care până acum nu am avut finanțare, dar reevaluam situaţia şi vom primi fonduri. Presupun că se pot pune restricţii de viteza sau de tonaj, dar trebuie să luăm legătura cu şeful postului de poliţie din comună. A venit şi directorul bazei agricole, aceasta find punctul de aprovizionare al camioanelor şi s-a discutat împreună cu câțiva cetățeni păgubiți, dar totul a rămas la stadiul de discuție".

Citit 13614 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2020 00:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.