Primăria Șendreni a semnat contractul pentru racordarea la rețeaua de gaze

Primăria Șendreni a semnat contractul pentru racordarea la rețeaua de gaze
În imagine, primarul comunei Șendreni, Paul Cristea (Foto: Marian Calestru)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Tulucești și Șendreni sunt două dintre comunele foarte apropiate de municipiul Galați, la distanță de 10-15 minute de mers cu mașina, lucru care le aduce localnicilor câteva avantaje evidente. Dar ce au de oferit, la rândul lor, aceste comune? Despre comuna Tulucești ați putut citi în ziarul nostru de ieri. Astăzi, "suntem" la Șendreni.

Primarul comunei Șendreni, Paul Cristea, recunoaște că nu întotdeauna a reușit să îndeplinească obiectivele pe care și le-a propus. "Numai că aceste lucruri n-au stat numai în puterea mea", afirmă edilul, referindu-se la unul din marile ofuri ale locuitorilor comunei, racordarea la rețeaua de distribuție gaze. "Până în 2018, când s-a modificat legislația, atributul de scoatere la licitație a serviciului de gaze era al ministerului de resort. Autoritățile locale întocmeau studiile de fezabilitate și documentațiile tehnice, le prezentau ministerelor, care au avut diferite denumiri de-a lungul timpului, iar dumnealor le scoteau la licitație, conform Legii 123, a gazelor. Am făcut lucrul acesta, am făcut documentațiile, s-au scos la licitație și, undeva prin 2006, a câștigat o firmă din București, SC Filip Internațional SRL, pentru patru localități din județul Galați: Șendreni, Braniștea, Fundeni și Brăhășești. Numai că s-a dovedit că acel concesionar n-a vrut decât să profite de eventuala naivitate a autoriților locale și dorea bani înainte de începerea lucrărilor, lucru pe care nimeni nu l-a acceptat și a trebuit să facem demersuri la minister pentru rezilierea contractului. După îndelungi eforturi, s-a reziliat contractul. Noi am depus apoi documentații, dar n-am fost atractivi din punct de vedere economic pentru investitori. Ni s-a transmis că nu avem industrie mare consumatoare de gaz în comună, așa că nu eram profitabili numai pentru consumul casnic și puținii agenți economici pe care îi aveam", spune Paul Cristea.

În 2018, a apărut Legea 167, care modifica prevederile anterioare și permitea autorităților locale să scoată la licitație serviciul de distribuție gaze. "Lucru pe care l-am și făcut. Acum suntem parteneri în contract cu Distrigaz Sud București, ei au venit cu 9,7 la sută din valoarea investiției, noi cu restul, din bugetul local, de la bugetul național sau din surse atrase. S-a făcut o primă tranșă de plată către Transgaz pentru proiectare și execuție, pentru că lucrarea se împarte în două: stație de reglare-măsură (SRM) și rețeaua de distribuție gaze. SRM-ul este atributul Transgaz, care este operatorul de transport gaze național. Noi am făcut plata unei prime tranșe de proiectare. Avem documentația pentru întocmirea caietului de sarcini și scoatere la licitație. În maximum două săptămâni este preconizat să scoatem la licitație și serviciul de distribuție gaze, proiectarea și execuția rețelei de gaze pe Șendreni".

Termenul maxim de finalizare este de trei ani de la data adjudecării lucrării, dar se poate reduce la jumătate. "Dacă avem sursele de finanțare, execuția se poate face maximum într-un an și jumătate. Ne-am luat o marjă de trei ani ca să nu ne trezim că nu avem finanțare și să nu fim obligați să plătim penalități. Este o clauză preventivă", a mai spus primarul Paul Cristea.

Străzile localităţii, în șantier

Mergând pe străzile din Șendreni, vezi aproape la fiecare pas șantiere. Se lucrează la rețeaua de canalizare, la podurile peste pârâurile Rusca Mare și Valea lui Odobescu, ape care pot crea probleme foarte mari după ploile puternice.

"Am încercat și să asfaltăm o parte din drumurile comunei. Numai că dezvoltarea urbanistică a avut un ritm foarte rapid. Construindu-se aceste drumuri, n-am reușit să ținem pasul cu numărul de kilometri de rețea stradală. Am făcut acei kilometri de drumuri pietruite, apa și curentul electric. S-au asfaltat vreo 15-20 km din aproximativ 55 km de rețea stradală. Sunt un om chibzuit și am încercat să pun boii înaintea căruței, nu invers. Toate demersurile le-am făcut pentru realizarea alimentării cu apă, acum pentru canalizare (în 2008, am fost declarați eligibili pentru rețeaua de canalizare, dar fără finanțare). Iar la vremea respectivă se dădeau 25 de puncte pentru asfaltare și 15 pentru canalizare, deci ar fi trebuit să faci mai întâi drumurile și apoi canalizarea, lucru pe care nu l-am acceptat", spune primarul comunei Șendreni.

În foto, sediul Primăriei Șendreni

Primarul este criticat pentru turnarea zgurii pe mai multe străzi, dar "zgura nu este nocivă", spune Paul Cristea, arătându-ne un "Certificat de conformitate a controlului producției în fabrică", eliberat de organismul de certificare ICECON Cert, pentru materialul folosit. Conform certificatului, utilizarea preconizată pentru materialul produs de Phoenix Slag este în: construcții de drumuri - straturi de fundație, drumuri comunale, drumuri pentru agricultură, macadam, drumuri forestiere, parcări, consolidări, reabilitări; inginerie civilă - terasamente, platforme industriale, consolidări teren.

Școala își așteaptă copiii, modernizată

Școala Gimnazială din satul Șendreni îi așteaptă și pe copiii din celelalte două sate ale comunei (Șerbeștii Vechi și Movileni), aproximativ 470 la număr, aduși cu microbuzele. Au mai rămas acolo câte o grupă la grădiniță, 10-15 copii de fiecare. "Școala este modernizată, anvelopată, cu geamuri termopan. Are grupuri sanitare interioare, anul acesta s-au modernizat instalațiile de alimentare cu apă și de scurgere, s-au montat dispensere cu dezinfectant pentru mâini. Consiliul Local are fonduri pentru a asigura tot ce este necesar pentru buna desfășurare a procesului educațional. Avem contract cu Telekom pentru achiziționarea a 49 de tablete cu abonament, pentru cei care nu au posibilități financiare, pentru a le fi de ajutor la învățământul online. Necesarul ne-a fost prezentat de conducerea școlii, după discuțiile cu părinții și diriginții. Această cifră a fost prezentată și la Prefectură, pentru programul guvernamental. Dar noi le-am luat, ca să nu fie probleme. Abonamentele sunt pe un an, cu posibilitatea de prelungire", spune primarul Paul Cristea.

Zonă de agrement lângă podul peste Siret

În dreapta podului peste Siret de la Șendreni, cum mergi spre Brăila, se lucrează la o zonă de agrement cu specific pescăresc. Vor fi acolo foișoare, grătare, un loc de joacă pentru copii, toalete, dușuri, tot ce înseamnă un mod civilizat de a-ți petrece timpul liber undeva în mijlocul naturii. Conform primarului Paul Cristea, amenajarea zonei va fi terminată în cel mult o lună de zile.

Citit 13854 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2020 18:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.