Seceta a făcut pagube de 387 milioane de lei în județul Galați. Despăgubirile se lasă aşteptate

Seceta a făcut pagube de 387 milioane de lei în județul Galați. Despăgubirile  se lasă aşteptate
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați s-au depus aproximativ 9.700 de solicitări pentru acordarea ajutorului de stat pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre calamitate de seceta din 2022

În total, în județul Galați au fost peste 130.000 hectare de culturi afectate, valoarea pagubelor raportate de fermieri fiind de peste 387,51 milioane de lei, rezultă din datele provizorii centralizate de DAJ Galați.

Județul Galați a fost una dintre zonele cele mai afectate din țară de seceta pedologică din 2022. A fost un an ”negru” pentru fermierii care și-au văzut culturile distruse chiar și în proporție de 100 la sută. Situația a fost catastrofală și la nivel național, unde la momentul respectiv se estima că 48.000 de fermieri au fost afectați, iar 1.110.000 de hectare au fost calamitate.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, pentru a veni în sprijinul fermierilor, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) s-a decis introducerea unei scheme de ajutor de stat sub formă de granturi. După aprobarea acestei scheme de către Comisia Europeană, în luna iunie a.c. a fost adoptată OUG nr. 50/2023, în baza căreia s-a stabilit ca ajutorul de stat să fie de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitate de 100 la sută. Pentru pagube cuprinse între 30 la sută și 100 la sută, cuantumul grantului unitar ar urma să se diminueze corespunzător.

Despăgubirile bune, dar cam mici

Sumele acordate ca ajutor sunt, desigur, binevenite pentru fermieri, însă sunt mult sub valoarea pagubelor înregistrate. Un grant de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitate de 100 la sută ar fi fost mai apropiat de necesitățile reale, potrivit asociațiilor de producători agricoli. Ca să vă faceți o imagine, bugetul total alocat măsurilor pe OUG nr. 50/2023 a fost, la nivel național, de 300 milioane de lei, în condițiile în care numai la nivelul județului Galați valoarea pagubelor înregistrate de fermieri a fost de peste 387,51 milioane de lei!

Una peste alta, în parametrii despăgubirilor de 335 lei/ha, conform OUG nr. 50/2023, fermierii au putut depune la Direcțiile Județene pentru Agricultură, în perioada 20 iunie - 20 iulie, dosarele pentru obținerea ajutoarelor de stat.

Când vor primi fermierii banii

Desigur, dincolo de cuantumul despăgubirilor, întrebarea-cheie este când vor ajunge banii la fermieri. Din punct de vedere juridic, în OUG nr. 50/2023, în ”Dispozițiile generale și domeniul de aplicare” se precizează că ”schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023”.

Pe de altă parte, la modul practic, fermierii nu pot aștepta până la Crăciun să-și primească - mulți, puțini - banii din granturi. Așa se face că, la începutul lunii august, în urma unei întâlniri între reprezentanții Consiliului Director al Forumului Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) cu conducerea Ministerului Agriculturii, s-a pus în discuție acordarea cât mai rapidă a despăgubirilor, astfel încât fermierii să aibă acces la surse de finanțare și să-și poată relua ciclul de producție. Drept urmare, intenția declarată a fost ca plățile să înceapă a fi virate după data de 15 august. Se pare însă că luna septembrie este, în acest moment, mai plauzibilă.

"Unele județe au avut un număr foarte mare de solicitări. De exemplu, nu se poate compara Galațiul, cu 9.700 de cereri, cu un județ care a avut doar 1.000 de cereri. În plus, a venit și vijelia din 6 august, care a afectat zeci de localități și a făcut una cu pământul alte mii de hectare de culturi (peste 12.000 de hectare - n.r.). Prin urmare, întreg personalul DJA Galați a fost implicat și în evaluarea, în teren, a acestor pagube, ceea ce a dus la unele întârzieri în definitivarea datelor pe OUG nr. 50/2023.

Cert este că, în această săptămână, se va încheia centralizarea datelor la nivelul județului Galați. Prin urmare, dacă se închide centralizarea și în celelalte județe, să spunem până la sfârșitul lui august, din septembrie cel târziu ar putea începe plățile pentru fermieri", ne-a explicat directorul general al DAJ Galați, Nelu Costea.

Unde au fost pagubele cele mai mari

Din datele disponibile în acest moment, la nivelul județului Galați, ca urmare a secetei din 2022, a fost calamitată 80 la sută din suprafața cultivată cu porumb, respectiv 74.224 de hectare, valoarea pagubelor fiind de 184,37 milioane de lei. Culturile de floarea-soarelui au fost calamitate în proporție de 75 la sută, respectiv 52.023 hectare, pagubele fiind de 183,95 milioane de lei. La mazăre au fost calamitate 3.359 de hectare - 80 la sută din suprafața cultivată - pagubele fiind de 16,74 milioane de lei. La soia a fost afectată 35 la sută din suprafața cultivată, în total 524 de hectare, paguba fiind de 2,44 milioane de lei. Care vor fi în final sumele acordate ca ajutor de stat fermierilor gălățeni se va ști după centralizarea finală a datelor, în care se va ține cont de valoarea grantului de bază, conform OUG nr.23/2023, dar și de proporția în care suprafețele, în mod punctual, au fost afectate.

Citit 2720 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2023 18:09

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Nicusor
    Marți, 22 August 2023 14:03
    5.13.168.***
    Agricultorii DE CE NU AU IRIGAT ? Vor ajutor de la Dumnezeu sau stat ? Sa foreze puturi de mare adancime & restul utilajelor. Sau mai bine se lasa pagubasi si iau ceriale de la Ukraina ca au destul.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.